Peapiiskop Viilma: samasooliste partnerlus on moraali küsimus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Urmas Viilma. Foto: Arvo Tarmula / ARHIIV

Kirikukauged inimesed ei näe tekkinud konfliktis muidugi usuküsimust, vaid ainult sõnavabaduse ning kiriku kitsarinnalisuse küsimust, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma Postimehe arvamusloos.

Sõnavabadus on ka kirikus olnud lubatud, kuid me ei saa kirikus praktiseerida usuvabadust, kirjutab Viilma.

Peapiiskop selgitab, et tema sõnavõtt Facebookis Annika Laatsi esinemise kohta ETV saates oli tegelikult tähelepanu juhtimine sellele, et usuküsimusi arutatakse ja vajalikud otsused langetatakse kirikus ilmalikku avalikkust sellesse segamata.

“Kuni me seda küsimust kiriku sees teisiti sõnastanud ei ole, ei saa me teistsuguse sõnumiga minna ilmalikku avalikkust eksitama. See, muuseas, on piibellik printsiip!” kirjutab Viilma. “Ma ei teinud peapiiskopina muud, kui kinnitasin, et kiriku seisukoht on endine ning A-le järgneb B. Lisaks taunisin seda, et Annika Laats oma esinemisega tekitas segaduse, kuna tema selgelt evangeelsetele põhimõtetele rajatud seisukohavõtt kooseluseaduse küsimuses oli ühekülgne kiriku seisukohast vaadates ning sellisel kujul tekitas segadust selle esitamine saates kirikuõpetaja positsioonilt.”

Konflikt lahvatas ETV saate “Suud puhtaks” järel, kus arutelu all oli kooseluseaduse teema. EELK Risti koguduse õpetaja Annika Laats astus saates välja geide ja kooseluseaduse kaitseks. Peapiiskop Urmas Viilma teatas seepeale, et temale jääb mõistmatuks, kuidas on üks EELK vaimulik valmis avalikult kiriku seisukohtadega vastanduma. Peapiiskop ootab Annika Laatsilt kirjalikku selgitust, mida hakkab arutama järgmine kirikuvalitsus novembris.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
5 aastat tagasi

Kirikutegelast kiidetakse avameelsuse eest kuigi see läheb vastuollu piibli ja usu ametliku suunaga.
Kuidas suhtuda kaitseministrisse kui see hakkab kritiseerima NATO otsuseid ? Kas inimene on ikka oma arvamustes täiesti vaba ?
Vaba ei ole isegi Kükametsa Kolla kes peab arvestama Maali arvamusega,seega kõik on omavahel seotud.
Vabat mängib meil ainult president kes püüab ilma igasuguste uuringuteta rääkida kogu rahva nimel !

Viilma
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

seisukoht on selge ja ainuõige kiriku ja piibli seisukohast. Annika Laatsile tuleb andeks anda, sest ta on lihtsalt rumal ja väheste usualaste ja kultuurialaste teadmistega, seepärast mida sülg suhu toob, seda ka patrab.