Linnamäe sigalasse võis katk jõuda söödaga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kõik Linnamäe farmi 6800 siga läksid hukkamisele, kuid töö oli korraldatud nii, et suuri laibakoormaid näha ei olnud. Foto: Arvo Tarmula

Linnamäe Peekoni sigade katku puhangu põhjuste uurimine on välja selgitanud, et farmipidaja ei rikkunud bioohutusnõudeid ja katkupisik võis Linnamäe sigalasse jõuda koos söödaga.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhi Aavo Lumi sõnul ei saa Linnamäe Peekoni omanikele ega töötajatele katku puhkemise pärast midagi ette heita: „Nii veterinaar- ja toiduameti eksperdid kui ka loomsete jäätmete käitlemisega tegelnud Vireen on öelnud, et nad pole seni üheski farmis kokku puutunud nii hästi täidetud bioohutusnõuetega.”

Maaülikooli teadlased on veterinaar- ja toiduametiga (VTA) koostöös välja selgitanud, et katkupisik võis Linnamäe seafarmi jõuda koos söödaga. Lumi selgitas, et kõik sigala territooriumile sisenevad sõidukid küll desinfitseeritakse, kuid välispidiselt. Tema sõnul pole välistatud, et auto, mis sigalasse sööta vedas, oli enne seda vedanud midagi muud, mis katkupisikuga kokku puutus, näiteks põllult viljakoormat. Vilja sees aga armastavad metssead end varjata. „Ettevõtja ei saa vastutada selle eest, milliste autodega sööta tuuakse,” ütles Lumi.

Eile allkirjastas Lumi ka Linnamäe Peekonile sigade katku puhanguga põhjustatud kahjude kokkuvõtte, millega taotleb farmipidaja veterinaar- ja toiduametilt hüvitist. Taotletava hüvitise suurust Lumi ei avaldanud. See avalikustatakse siis, kui VTA ja maaeluministeerium on hüvitise maksmise otsustanud.

Sigade katk avastati Linnamäe sigalas septembri keskpaigas, mil seafarmi töötajad märkasid sigade tavapärasest suuremat suremust. 18. septembril sigadelt võetud kümne vere- ja nelja sisikonnaproovi vastused saabusid järgmisel hommikul – kõik need olid sigade Aafrika katku suhtes positiivsed. Aavo Lumi sõnul sai katkupuhang alguses Linnamäe farmi tiinete emiste tsoonist.

Et seadus ei luba farmist, mida on tabanud katkupuhang, ka terveid sigu inimeste toidulauale saata, läksid kõik Linnamäe farmi 6800 siga hukkamisele. Sigade hukkamise ja loomsete jäätmete käitlusega tegeles selleks spetsialiseerunud ettevõte Vireen, kes toimetas korjused Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Lumi sõnul kulges loomade hukkamine plaanipäraselt. „Vireen on oma töö korraldanud nii, et selliseid laibakoormaid, nagu oli esimestel kordadel, siin näha ei olnud,” kinnitas ta.

Praegu käib Linnamäe sigalas inventari ja sigala pesemine ja desinfitseerimine, mille käigus tuleb puhastada 38 000 ruutmeetrit pinda.

Linnamäe Peekoni üks omanikke Siim Saareväli on lubanud, et pärast katkupuhangu kõrvaldamist jätkab Linnamäe sigala tööd. Lumi sõnul võib omanik uued sead farmi sisse tuua kuu aega pärast desinfitseerimise ja pesu lõppu. Lumi lisas, et arvestades desinfitseerimise ja pesemisega tegeleva firma K.P.E OÜ oodatust aeglasemat jõudlust, võib seafarmi taaskäivitamine lükkuda järgmisse aastasse.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments