Juhtkiri: miks räägime kooseluseadusest

Lääne Elu

info@le.ee

Lääne Elu küsis eile kõikidelt Haapsalu linnapeakandidaatidelt, kuidas nad suhtuvad kooseluseadusesse. Küsimus on igati ajakajaline, sest riigikogu arutab kooseluseaduse tühistamist. See seadus on juba põhjustanud Toompeal paraja pööristormi. Miks siis mitte küsida ka kohalike poliitikute käest?

Küsimus paistis tekitavat kohalikes poliitikutes kimbatust. Mida suurem kimbatus, seda pikem jutt sellest, et kohalikud valimised pole koht, kus kooseluseaduse üle arutleda, seda enam, et kooseluseadusega seonduv olevat ühiskonna juba lõhestanud, see olevat halb, ja pole vaja seda lõhet veel suuremaks ajada.

Ilmselgelt oli tegemist ebamugava küsimusega, sest ka kohalik poliitik peab arvestama valijate arvamusega. Valijad aga jagunevad kahte lehte: on vastased ja on pooldajad. Kooseluseadus nagu ka mõni muu teema, näiteks pagulased, ei jäta eriti kedagi ükskõikseks. Poliitik paraku ei tea, keda on rohkem,kas pooldajaid või vastaseid, ja isegi kui teaks, kaotaks ta igal juhul hääli, kui ta oma seisukoha selgelt välja ütleks.

Niisiis oleks ilmselgelt lihtsam, kui säärasele küsimusele ei peakski vastama. Seda enam, et ühest küljest pole kooseluseadus tõepoolest kohalike valimiste teema. Ei saa ju kohapeal eriti midagi teha, et see vastu võetaks või vastu võtmata jäetaks. Küll aga on kooseluseadus maailmavaate küsimus ja maailmavaade omakorda on vägagi kohalike valimiste küsimus. Valija peaks ikkagi teadma, missuguse maailmavaatega inimese ta oma linna (või valda) juhtima usaldab, kas liberaali või konservatiivi või midagi vahepealset. Või kellegi, kes oma maailmavaatelisi küsimusi enne valimisi parema meelega üldse ei puudutakski. Poliitiku, ka kohaliku poliitiku maailmavaade on igal juhul tähtis. Maailmavaade määrab ka paljud kohaliku elu otsused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sest
6 aastat tagasi

see on brusseli värviliste pealesurutud ja rahastatud teema

noneh
6 aastat tagasi

Sukles just kui kala vees,ujub kord suures väinas , kord väikses.