Nelja Energia lubab hiidlastele osalust meretuulepargis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

image_1875Võimalikud meretuuleparkide alad Hiiumaa rannavetes. Foto: Urmas Lauri

Täna allkirjastasid Hiiu valla vallavanem Georg Linkov ja Baltimaade suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia AS-i juhatuse esimees Martin Kruus ühiste kavatsuste protokolli, mille kohaselt teevad pooled koostööd meretuulepargi rajamiseks ning Hiiu valla majandusliku ja kultuurilise arengu edendamiseks. Nii koostöö kui meretuulepargi projekt on Eestis unikaalne, teatas Tuuleenergia Assotsiatsioon.

Hiiu vallavanema Georg Linkovi sõnul on ühiste kavatsuste protokolli juures olulisim kokkulepitu, et meretuulepargi tulekuga peab tulema Hiiumaale ka ringtoide, mis parandab nii hiidlaste kui kohalike ettevõtete elektrivarustust.

„Protokolliga on ette kirjutatud nii hiidlaste soodustingimustel investeerimisvõimalused meretuuleparki kui ka mittetulundusühingu asutamine, kuhu laekub iga tuulepargis toodetud elektrienergia megavatt-tunni eest raha, mida saab kasutada Hiiumaa majanduslikku ja kultuurilist arengut edendamiseks,“ rääkis Hiiu valla volikogu esimees Jaanus Valk.

Otsuse ühine kokkulepe meretuulepargi rajamiseks sõlmida langetas Hiiu valla volikogu eelmisel neljapäeval.

Hiiu valla volikogu esimees Jaanus Valk kommenteeris volikogu otsust kui soovi leppida meretuulepargi rajajaga kokku koostööraam, milles on Hiiu valla elanike ja laiemalt hiidlaste huvid tugevalt kaitstud. „Näiteks on protokolliga ette kirjutatud nii hiidlaste soodustingimustel investeerimisvõimalused meretuuleparki kui ka mittetulundusühingu asutamine, kuhu laekub iga tuulepargis toodetud elektrienergia megavatt-tunni eest raha, mida saab kasutada Hiiumaa majanduslikku ja kultuurilist arengut edendamiseks,“ rääkis Valk.

Planeeritav meretuulepark tuleb Hiiumaast põhja vähemalt 12 kilomeetri kaugusele ja hetkel on käimas keskkonnamõjude hindamine selgitamaks välja loodusele ja kohalikule kogukonnale kõige vähem koormavam meretuulepargi asukoht. Loode-Eesti meretuulepark valmib kõige varem 2020. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments