Endised ja praegused borrbylased koostasid kodukülast raamatu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Vormsi Borrby külaselts panid kogutud mälestuste põhjal kokku rohkete piltidega raamatukese „Borrby küla ja inimesed”.

48leheküljelise raamatu kaante vahelt leiab küla ajaloo, ülevaate tähtsamatest objektidest ning mälestusi nii II maailmasõja eelsest kui sellele järgnenud ajast. Oma saarele tulemise loo panid kirja ka tänased borrbylased.

Raamatu ühe koostaja Katrin Kliimaski sõnul tekkis raamatu mõte küla tutvustava näituse tarvis materjale kogudes ja Borrby jalutuskäiku ette valmistades. Praeguste suvevormsilastele Katrin Kliimaskile ja Anneli Virronenile lõid just ajaloo-osa koostamisel kaasa endiste borrbylaste järeltulijad Monica Ahlström ja Karin Johansson.   

Borrby oli enne II maailmasõda Vormsi suurim küla. Praegu on enamik säilinud talukohti kasutusel suvilatena, aastaringi elab külas üks pere.  

Kodukülast raamatu koostamine pole 2011. aastal asutatud külaseltsile esimene ettevõtmine – kaks aastat tagasi avati Borrby mereäärde viiva tee ääres omapärane välinäitus „Borrby küla ja inimesed vanadel fotodel”. Lisaks on korrastatud ja tähistatud küla jaoks olulisi kohti nagu kooli ja pritsimaja ase jms.

Katrin Kliimask ütles, et kuna Borrbys enam põliselanikke pole, sai külaseltsi üheks eesmärgiks küla ajaloo uurimine. „Uusasukatena tahtsime saada ettekujutust ajast, mil Borrby oli üks saare suurimaid külasid,” ütles Kliimask. Nii alustati otsinguid arhiivides, mälestuste lugemist ja otsiti ka kontakti Borrbyst pärit rootslastega. 

Vastilmunud raamatut esitletakse 31. mail Borrbys. 

"Borrby küla ja inimesed". Reprod: Urmas Lauri

Borrby 001 Borrby 002 Borrby 003 Borrby 004

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments