Riigikogu võttis vastu apteekide korraldust puudutava seaduse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mille järgi üldapteegi tegevusluba ei või olla ravimite hulgimüügi ettevõtetel ega nendega valitseva mõju kaudu seotud ettevõtetel.

Samuti näeb seadus ette, et 4000 või enama elanikuga asulas kehtestatakse ajutine piirang, mille järgi saab seal kuni 2015. aasta 9. juunini apteeki avada ainult kohaliku omavalitsuse ettepanekul ja ravimiameti nõusolekul. Vähese nõudlusega piirkonnas ei ole apteekide asutamisel piiranguid.

Haruapteeke saab seadusemuudatuse järgi tulevikus asutada ainult maapiirkonnas ja väiksemates linnades, kus elab alla 4000 elaniku. Seaduses on sätted, mis käsitlevad proviisori ja farmatseudi lugemist tervishoiutöötajateks, apteegibussi asutamist ja töökorraldust, apteekritele maal töötamiseks lähtetoetuse maksmist ning apteegi avamise lihtsustamist väikesaartel.

Seaduse vastu võtmise poolt oli kolmapäeval Riigikogus 45 Riigikogu liiget, vastu oli 18 ja üks saadik jäi erapooletuks. Läbirääkimistel võtsid sõna Marika Tuus-Laul ja Jaak Aaviksoo. Ravimiseaduse ja tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise seaduse (615 SE) algatas Riigikogu sotsiaalkomisjon.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof ütles seaduseelnõu teise lugemise käigus teisipäeval, et seaduse üheks oluliseks eesmärgiks on kaitsta apteeke ja ravimite kättesaadavust maapiirkondades . Ta lisas ka, et aastase üleminekuaja jooksul kavatseb riik välja tulla täiendavate ettepanekute ja lahendustega apteekide ja apteegiteenuse kaitsmiseks maapiirkondades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments