Ilmateenistus: Tulemas on sajune nädal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilmateenistus lubas tänaseks lörtsi ja seda lisaks vihmale ka tuli. Foto: Urmas Lauri

Tänaseks liikus uus madalrõhkkond Skandinaavia lõunaosast üle Läänemere itta ja jõudis päevaks Eesti kohale. Sadu jõudis pärast keskööd saartele ja laienes hommikul üle Eesti. Enamasti sadas vihma, sekka ka lörtsi. Tuul oli mandril nõrk ja muutliku suunaga, Saaremaal pöördus kagusse ja tugevnes.

Tänaöine miinimum langes mandril -2..+3°C-ni, saartel jäi +2..+7°C piiresse. Päeval sadas vihma, pärastlõinal tuli liskas ka lörtsi. Tuul pöördus saartest alates loodesse ja põhja ning tugevnes Lääne-Eestis 5-12, rannikul 15, Hiiumaal ja Saaremaal 18 m/s. Kesk- ja Ida-Eestis muutub tuul tugevamaks alles õhtul. Sooja on 6..10, Lõuna-Eestis kuni 13°C.

Reede, 2. mai öösel sajab eemalduva madalrõhkkonna järel siin-seal vihma, sekka ka lörtsi. Keskööd paiku lääne poolt alates taevas selgineb. Puhub tugev loode- ja põhjatuul. Õhutemperatuur langeb vastu hommikut -2..+3°C-ni. Päeval tugevneb küll kõrgrõhkkonna mõju, kuid loodevoolus lisandub niiskust ja sajuhoogude võimalus on taas suurem. Puhub mõõdukas lääne- ja loodetuul. Sooja on 7..12°C.

Laupäeval, 3. mail ulatub Läänemere äärde küll kõrgrõhkkond, aga selle serva mööda kandub tihedamaid pilvi, millest kohati hoog vihma tuleb. Tuul on mõõdukas ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal 0..-3°C-ni, rannikul jääb paar-kolm kraadi üle 0°C, päeval on sooja 8..11°C.

Pühapäeva, 4. mai öösel on tugevam kõrgrõhkkonna mõju ja saju võimalus on väiksem. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur langeb sisemaal ikka 0..-3°C-ni, rannikul jääb plusspoolele. Päeval liigub madalrõhkkond Skandinaaviast Läänemere äärde ja selle sajupilved jõuavad Eestisse. Õhk on jahe ja vihma sekka võib ka lörtsi tulla. Tuul vaibub ja on muutliku suunaga, õhtul pöördub idakaarde. Õhutemperatuur on 6..11°C.

Esmaspäeval, 5. mail koondub madalrõhkkond Ida-Euroopasse, areneb välja kõrgetesse õhukihtidesse ning muutub ägedamaks. Samal ajal Põhja-Euroopa kohal tugevneb kõrgrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail tuleb Eestis sajuhooge. Õhumass on ikka jahe ja vihma sekka võib ka märgi helbeid tulla. Kirdetuul tugevneb. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1..+4, päeval 6..12°C.

Teisipäeval, 6. mail liigub madalrõhkkond piki Venemaa lääneserva Laadoga suunas. Sajupilvi võib lisanduda eelkõige Ida-Eestisse, päikest on enam läänepoolsetes maakondades. Tuul puhub valdavalt põhjast ja võib väga tugev olla. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, päeval 6..11°C.

Kolmapäeval, 7. mail jääme madalrõhkkonna lääneserva. Sajuhooge tuleb nii vihma kui lörtsina. Tuul pöördub loodesse ja tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -1..+4, päeval 6..11°C.

Allikas: Ilmateenustus

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments