Kuidas me kogu perega Soome kolisime. 26. osa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lapse sünnipäeva pidamine Soome moodi

Tütrel oli reedel juubel, sai 10aastaseks. Võõral maal elades uurisime, kuidas on siin kombeks lapse sünnipäeva pidada.

Enriika Liiv. Foto: Erakogu
Enriika Liiv. Foto: Erakogu
Esialgu kaalusime HopLopi mängutuba, kuid selle sünnipäevapakkumus oli vähemalt kuuele lapsele, aga tütrel on siin sõpru, keda ta kutsuda tahtis, vaid neli. Mängutoa hind oleks sel juhul krõbedavõitu, sest ühe lapse kulu olnuks umbes 22 eurot ja maksta tulnuks ikka kuue eest. Selle hinna sees oli poolteist tundi mängutuba ning laud krõpsude, popkorni ja kommide–mahlaga. Otsustasime, et need neli sõpra tulevad hoopis meile külla. Diplomeeritud meigikunstnikuna teen tüdrukutele meelelahutuseks meigitoa, teeme näomaalinguid või joonistame tätoveeringuid. Teeme totakaid pilte ja muud nalja.

Soomes on kombeks kutsuda lapsed sünnipäevale nii, et märgitakse ära ka lahkumise aeg, st sünnipäeva kestus on tavaliselt 1,5–2 tundi. Vanemad sünnipäevale ei jää ja lapsed tuuakse üldjuhul kohale täis kõhuga. Nimelt on kombeks sünnipäevalauale pannagi krõpsud, popkorn, kommid ja mahl või limps.

„Hea, kui kookigi saab, sest Soome lapsed üldjuhul torti ei söö,” on nii mõnigi öelnud. „Kindlasti peaks enne vanemate käest uurima, ega ole allergikuid. Siin ju igal teisel allergia!” soovitas üks Soomes elav ema. Tuttav rääkis, et ta on käinud sünnipäeval, kus pakuti vaid jäätist. Lapsed olid rahul.

Ma ise prügitoitu väga ei armasta ega poolda, ka tütar mitte. Seega otsustasin teha midagi vahepealset. Seda enam, et tulemas on eesti lapsed. Keeleõppeklassis ju kohalikke ei ole, seega pole tütrel veel ka soome sõpru tekkinud. Tuttavaid küll, kuid mitte lähedasi sõpru.

Otsustasin, et lauale lähevad siin väga popid Karjala pirukad, magustoiduks teen ise muffineid ja keeksi. Pakun jäätist. Lisaks popkorn ja morss. Puuviljavaagen ja juurikad dipikastmega. Kui ei sööda, sööme ise. Seda enam, et ka Rika ristiema oli Eestist külla tulemas.

Tingitused on tavaliselt 10–20 euro ringis ja sünnipäevale tulevad lapsed tavalistes riietes. Pidulikke riideid siin üldjuhul ei kanta, ei jõulupeol ega 1. septembril. Ma olen ise teinud otsuse, et panen oma lapsed ikka kenasti riidesse, kui on mõni tähtpäev. Näitab see ju ka austust päeva ja asjaosaliste vastu. See on aga kõigest minu arvamus.

Kombeks on, et sünnipäeva lõppedes annab sünnipäevalaps kõigile külalistele tänukingid. Pisike kingipakike, kuhu pannakse näiteks kleebitav tätoveering või kleepsud, õhupallid, kommid või muud pisikesed vidinad.
Imelihtne!

Palju õnne, me kõige kallim tütreke Rika Bianka!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hahaha
10 aastat tagasi

See siin on küll üks jaburduse jutt! 😀 Elan juba aastaid Soomes ja siin pole mingisuguseid reegleid! Igaüks teeb just nii nagu oskab! Täpselt nagu Eestiski! Kellel magusalaud, kellel vaid snäksid, kellel täis kupatus! Ei tea kuskohas see Enriikka küll elab või käib, aga pidulikult riides käiakse siin samuti ja isegi poisid on väga kenad tähtsatel üritustel! Jah, teatud üritused on vabas stiilis, aga teatud on ikkagi piduliku riietusega. Täiesti tobe on lugeda siin seda eksitavat teksti soomlaste harjumustest ja kultuurist. Sa ela siin piisavalt palju, et üldse mingeid järeldusi teha. Prügi toitu ei poolda, aga prügi oli ikka ju… Loe rohkem »

Enriika
6 aastat tagasi
Reply to  hahaha

Elame nüüdseks siin varsti viis aastat. Erinevalt tavapärasest, kus eestlastel on oma turvatsoon ja emakeelne tutvusringkond, on meil lisandunud hoopis soomlastest tuttavaid. Oleme sellel ja ka muudel teemadel vestelnud ja jään oma sõnadele kindlaks.

Saan aru, et terve kolumn on mõndasid inimesi mind mingitmoodi solvama või maha tegema meelitanud, paraku olenemata sarkastilistest märkustest, saan käsi südamel öelda, et olen kirjutanud nii nagu asi on. Oma seisukohti võib alati oma arvamuses väljendada ja tänan Sind selle eest. Loodetavasti läheb Sul täna paremini 🙂