6

Kuidas me kogu perega Soome kolisime. 26. osa

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Enriika Liiv. Foto: Erakogu
Enriika Liiv. Foto: Erakogu

Ettevõtte raamatupidamine Soome moodi

Tuttav Eestis elav ettevõtja on aastaid tagasi loonud ettevõtte, mis tegeleb firmade asutamise, müügi ja raamatupidamisega, aga ka auditeerimise ning nõustamisega. Teenust pakub nii Soomes, Norras kui ka Eestis.

„Teeme peamiselt raamatupidamist Soome ettevõtetele. Me ei tegele mitte ainult arvete sisestamisega programmi, vaid firmade finantsjuhtimisega,” rääkis ettevõtte juht. Ta planeerib firmade rahavooge ja optimeerib makse.

Paljud tema kliendid on jäänud hätta pahaaimamatult, teadmatusest. Otsustasin uurida, millised on peamised Eesti ja Soome raamatupidamise erinevused. Eestis on palju mikroettevõtteid, mille raamatupidamist teeb firmajuht, kulude kokkuhoidmiseks.

Mitmel firmal, mille juhte tean, ei ole isegi igakuist käivet, vaid nad esitavad maksuametile üle kuu nulldeklaratsioone. Mõni päev siia–sinna tähtajast üle minnes ei juhtu midagi. Hilinemisel saadab Eesti maksuamet viisaka meeldetuletuse või hoiatuskirja.

Soomes aga võib ise tehes ja tähtaegu järgimata väga kiiresti kaela saada hirmsuured trahvid. Eksitakse näiteks ametkondade kirjadele mitte vastamise või reageerimisega, rääkis eelnimetatud raamatupidamisettevõtte juht. Tagajärg on uskumatu — krediidiraskuste märge mõneks aastaks, isegi siis, kui probleem on lahendatud. Krediidimärke saamine raskendab hiljem näiteks firmana tegutsemist.

Kui jätta parkimistrahv maksmata, siis aastate pärast on summa kenakese kopika võrra kasvanud ning lõpuks tuleb mõnel inimesel iga kuu kolmandik oma töötasust täiturile maksta.

Üks kodanik võttis laenu, mille jättis tasumata, ja kolis Soomest hoopis kuueks aastaks ära. Kui kodanik naasis, leiti ta üles ja tasuma peab ikka ning elama määritud nimega.

Pikemalt loe Lääne Elu paberlehest!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
no jah
no jah

Yle kymne aasta Soomes raamatupidajana tööl olnuna väidaksin, et ajad täit mula. Ja kui seda on rääkinud sinu tuttav, kes teisigi firmasi auditeerib: ime pole, et nii mönigi on hätta jäänud!
Kui väikefirma jätab näiteks igakuise käibemaksuaruande andmata, tuleb köigepealt koju viisakas meeldetuletus maksuametilt. Kui selle siis ära annad, maksad 5e viivist. Hirmsuur trahv??? Neid saab ikka siis, kui täielikult eirad maksuametit, teadlikult ja pikemat aega. Ja nendes olukordades on see trahv ka enamasti täiesti öigustatud…..
Parkkimistrahv: kui saad, siis peabki ju ära maksma. Öudne yllatus kyll, et kui maksmata jätad, läheb kohtu kaudu väljä nöudmisele?!

Tõe Meeli
Tõe Meeli

Tore, et antakse teadmisi siit nurgast ja sealtnurgast ning lõpuks keskpõrandale kokku. Uhkus upitab ennast, aga kõrkus pidavat teisi maha tegema. Milleks – eks ikka selleks, et välja paista.

Hahahaa – eestlased on naljarahvas.

hahaha
hahaha

Mis siin asjalikku oli? Täielik -naised saunas rääkisid jutt ju! Soomes on see raamatupidamis süsteem täiesti seinast seina! Kõik oleneb ametnikest ja erinevatest njuanssidest. Enriikka võiks tõesti parem rohkem raamatuid lugeda kui siin inimesi oma “faktidega” eksitab! No mida me siit uut loeme? Täiesti loogiline ja elementaarne toiming, nagu ikka. Selle “Kuidas me kogu perega Soome kolisime” pealkirja asemel oleks pidanud olema “Enriikka otsib meeleheitlikult tähelepanu! “Täiesti mõttetud tekstid!

Leo
Leo

Asjalikud ja vajalikud jutukesed kuidas Soomes hakkama saada.
Jätka edasi Enriika Liiv, otan järge.

toimetus
toimetus

see toimus pimedas ja teki all, seda me ei julge eetrisse lasta.

Müstika
Müstika

Kuhu jäi 25. osa?

wpDiscuz