Vikerkaare lasteaia ehitushanke tühistamiseni viis inimlik eksitus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Vikerkaare lasteaed seaisab tühja ja rüüstatuna. Foto: Arvo Tarmula
Peeter Vikman. Foto: Katrin Pärnpuu
Peeter Vikman. Foto: Katrin Pärnpuu

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on Vikerkaare lasteaia ehitushanke tühistamine kahetsusväärne, kuid ta ei usu, et selle taga oli pahatahtlik motiiv.

„Kes meie spetsialistidest teatise saatmise eest täpselt vastutas pole selge, sest linnavalitsus pole veel jõudnud seda analüüsida,” rääkis Vikman.

Reedel selgitas Haapsalu linnavalitsus pressiteate vahendusel, et lepingu alusel oleks tulnud 10 päeva enne 500 000 Šveitsi franki ületava hanke algust välja saata inglisekeelne teatis majandusministeeriumile, kes oleks selle esitanud Šveitsi osapooltele. See jäi aga tegemata.

„Ma ei usu, et keegi selle teadlikult esitamata jättis,” rääkis Vikman. Tema sõnul suhtles linnavalitsus samal teemal regulaarselt majandusministeeriumiga.

„Ministeeriumist ei tulnud teatise saatmise kohta täiendavat meeldetuletust. Ilmselt võis põhjus olla selles, et teised linnad ei ole oma hangetega veel nii kaugele jõudnud kui Haapsalu ja sellele ei osatud tähelepanu pöörata,” nentis Vikman.

„Nii linnavalitsusel kui ministeeriumil jäi see detail ilmselt kahe silma vahele,” ütles Vikman.

Tema sõnul ei süüdista linnavalitsus mingil juhul juhtunus majandusministeeriumi.

Uue hanke väljakuulutamine tuleb Vikmani kinnitusel lähinädalatel. „Mõne päeva jooksul saame teatise ära saata ja siis järgneb 10 päeva ooteperioodi ning hange saabki alata,” ütles ta.

Hange kestab 45 päeva, millele järgneb kahenädalane vaidlustuste esitamise periood. Kui see läbi on, võibki peale ehitajaga lepingu sõlmimist ehitusega peale hakata.

Vikman oli täiesti kindel, et rahastamise lõpptähtajaks 2015. aasta jaanuaris on Vikerkaare lasteaiaga kõik korras.

Kaks nädalat tagasi ütles Vikman Lääne Elule, et uut hanget ei plaanis teha. Linnavalitsus lootis, et kui pikendab hanke pakkumuste esitamise tähtaega, siis saab ka tagant järgi loa hanke välja kuulutamiseks. Linnavalitsuse paanide järgi oleks remont pidanud algama lasteaias juba märtsi lõpus.

Vikman selgitas kaks nädalat tagasi, et linnavalitsus ei ole midagi valesti teinud, kui kuulutas välja hanke, ootamata ära rahastaja kooskõlastust.

Majandusministeeriumi pressiesindaja Martin Miido on varem öelnud, et Haapsalu linnavalitsus kuulutas ehitushanke välja, ootamata ära šveitslaste kooskõlastust. „Tagantjärgi selguski kahjuks, et see ei vastanud šveitslaste seatud tingimustele. Haapsalu linnavalitsus oli teadlik riskist, et kui tingimused ei vasta šveitslaste rahastamistingimustele, tuleb hankekriteeriume muuta või hange nurjunuks lugeda,” ütles Miido.

Praegu on Vikerkaare lapsed suudetud ära jaotada ülejäänud lasteaedade vahel.

„Hoolekogude kooskõlastusega tõstsime nendes lasteaedades ajutiselt rühmade suuruse maksimaalse lubatud suuruseni,” selgitas Haapsalu aselinnapea Liina Põld.

Miks remontida Vikerkaare lasteaeda, kui lapsed suudetakse ülejäänud lasteaedade vahel ära jagada? Põllu sõnul on maksimaalse suurusega rühmad siiski üksnes ajutine lahendus. „Sellisel juhul ei ole võimalik võtta juurde uusi lapsi,” rääkis ta.

„Noorte perede jaoks, kes soovivad tulla Haapsallu elama, oleks halb, kui kõik lasteaiad on maksimaalselt täidetud ja vabu kohti pole,” nentis Põld.

Seetõttu ongi vajalik, et ka Vikerkaare lasteaed käigus hoitakse.

„Pikemas perspektiivis, kui laste arv peaks märgatavalt langema, võime lasteaedade arvu vajadusel ümber hinnata, kuid see on tõesti kaugema tuleviku küsimus,” ütles Põld.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Galerii: Täna avati Vikerkaare lasteaed | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] „Pikk ja keeruline aeg on otsa saanud,“ ütles avakõnes Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Lasteaia remontimine oligi pikem kui algselt oleks pidanud olema, sest linnavalitsus unustas inimliku eksituse tõttu hanke kooskõlastada Šveitsi majandusministeeri… […]

Küsimus
10 aastat tagasi

Kas alati, kõigile on lubatud ja andestatakse need nn “inimlikud eksitused”?!

vastuseks
10 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Haapsalu linnavalitsusele on lubatud kõik ekistused- inimlikud ja vähem inimlikud,seal ei vastutata kunagi millegi eest ja andestus ei huvita neid üldse.

Mis Jutt
10 aastat tagasi

Mis häma Vikmani poolt jälle? Pole analüüsitud, kes spetsialistidest vastutas? Lepingu alusel oleks tulnud 10 päeva enne hanke väljakuulutamist saata teatis majandusministeeriumisse (nii ütleb Vikman) Kui seda kohustust kellelegi konkreetselt ei delegeeritud, siis on süüdi nii Vikman kui Sukles. Viimane seetõttu, et ei kontrollinud oma alluva tööd. Olgem vaesed, aga ausad ja ärge otsige teisi süüdlasi. Miks ikkagi kolis lasteaed nii vara välja?

eksole
10 aastat tagasi

just,just üks inimlik ekistus teise otsa. Mäesalul on ju täielik õigus olnud,et linnavalitsus suudab viimasel ajal vaid inimlike eksitustega esineda.
„Hoolekogude kooskõlastusega tõstsime nendes lasteaedades ajutiselt rühmade suuruse maksimaalse lubatud suuruseni,” selgitas Haapsalu aselinnapea Liina Põld. Kas Põld siis ei tea,kuidas kooskõlastamine hoolekogu ja LV vahel käib? LV ütleb,et nii peab olema ja hoolekogu on sunnitud nõustuma,seal ei ole mingeid läbirääkimis! Hoolekogu ja LV vahel ei toimu sisuliselt üldse mingit koostööd,sest LV ei näita selleks üles mingitki tahet. Jube osakond ons ee Haapsalu LV haridusosakond kõigi oma eitedega seal eesotsas. Põld, sina oled aga suurim pettumus selles valdkonnas!