Ojuland lasi parteireklaami arved ringi teha ja tasus ise

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Märtsi alguses puhkenud meediaskandaal, et Kristiina Ojuland reklaamib oma parteid europarlamendi raha eest, tekitas alles loomisjärgus erakonnas suuri sisepingeid, parteist lahkus mitu juhatuse liiget.  Foto: Marbella112/Wikimedia Commons, cc-by-sa-3.0
Märtsi alguses puhkenud meediaskandaal, et Kristiina Ojuland reklaamib oma parteid europarlamendi raha eest, tekitas alles loomisjärgus erakonnas suuri sisepingeid, parteist lahkus mitu juhatuse liiget. Foto: Marbella112/Wikimedia Commons, cc-by-sa-3.0
Pärast märtsi alguses puhkenud meediaskandaali, et Kristiina Ojuland reklaamib oma parteid europarlamendi raha eest, lasi Ojuland arved ringi teha ja tasus reklaami eest ise.

Kui esialgu pidi arve minema Euroopa Parlamenti Kristiina Ojulandile, siis pärast skandaali puhkemist helistas Ojuland ise Lääne Elu raamatupidajale ja palus arve ringi muuta. Ringi tehtud arve läks Kristiina Ojulandile Euroopa Parlamenti.

Ka palus Ojuland arvele lisada käibemaksu. Esialgu oli arve käibemaksuta, sest europarlament ei pea seda tasuma.

Nii toimis Ojuland Lääne Elus, Vooremaas ja Võrumaa Teatajas, kus ilmus vabariigi aastapäeva eel Ojulandi aastapäevatervitus, aga ka üleskutse liituda Rahva Ühtsuse Erakonnaga (RÜE). Üleskutse võttis enda alla poole pinnast.

Lääne Elu küsimusele, miks palus Ojuland arve ümber teha, vastas Anu Kikas Kristiina Ojulandi büroost, et Lääne Elus ilmunud halvustavaid ja tegelikkusele mittevastavaid materjale arvestades ei soovi Kristiina Ojuland suhelda Lääne Eluga, kuni talle pole esitatud ametlikku vabandust eelmise, faktidele mittevastava artikli avaldamise pärast.

Keivabu lahkus parteist

Lääne Elu raamatupidajale põhjendas Ojuland arve ümbertegemist näpuveaga, millega ajas arve read segamini, ja palus segaduse tekitamise eest vabandust.

Sama segadus maksis aga koha RÜE juhatuse liikmele Anita Keivabule, kes astus sel nädalal parteist välja, sisult aga sunniti sealt lahkuma.

Ojulandi aastapäevatervituses ja erakonna reklaamis oli Keivabu kirjas kui RÜE Läänemaa piirkonna esindaja, ka kuulus ta erakonna juhatusse.

Lääne Elu küsimusele võimaliku rahastamiskahtluse kohta vastas Keivabu märtsi alguses, et „tema teada peaks europarlamendi liikmetel olema selletaoliste reklaamikulude jaoks eraldi eelarve ning nende vahendite kulutamine vabariigi aastapäeva kuulutustele on igati mõistetav”.

Seda lauset Lääne Elu ka oma artiklis kasutas, sest Kristiina Ojulandi endaga ei õnnestunud päeva jooksul ei meilitsi ega telefonitsi ühendust saada.

Kui välja arvata Ojulandi kõne raamatupidajale, pole ta pidanud vajalikuks vastata ühelegi Lääne Elu küsimusele.

Vastuse andis büroo

Pärast artikli ilmumist teatas Kristiina Ojulandi büroo, et „Anita Keivabu võib olla küll Kristiina Ojulandi parteikaaslane, kuid see, et tema vaid arvab, kuidas saadik arve maksab, ei saa kindlasti olla terve artikli aluseks”.

Nüüdseks RÜE ridadest lahkunud Keivabu tunnistas Lääne Elule, et tegelikult ei vastanudki ta Lääne Elu küsimusele ise, vaid seda tegi Kristiina Ojulandi büroo. Kui skandaal oli lahvatanud, lükkas büroo vastuse ümber väitega, et Keivabu valetab.

Keivabu sõnul poleks ta RÜE liikmena saanudki midagi omapäi öelda, sest kõik tuleb bürooga enne kooskõlastada ja seda ta tegigi.

Lääne Elul on kirjavahetus, mis tõendab Keivabu sõnu, nagu ka seda, et esialgu pidi erakonna reklaam siiski kinni makstama europarlamendi liikme eelarvest.

Büroo väitel aga polnud teave europarlamendi raha eest ostetud reklaami kohta tõene.

Ojuland nõudis oma büroo vahendusel Lääne Elult vabandust europarlamendi liikme mainet kahjustava info avaldamise eest. Büroo nõudel pidanuks vabandus ilmuma artikliga samas mahus ehk siis täitma peaaegu terve lehekülje.

Keivabule aga anti valida, kas ta astub ise erakonnast või „tehakse nii, et…”.

Keivabu sõnul põhjustas skandaal RÜE siseringis suuri pingeid ja ta polnud ainus, kellel tuli alles loomisjärgus partei ridadest lahkuda.

Euroopa Parlamendi liikmed võivad kanda kuludesse reklaamid, mis on seotud poliitilise tegevusega europarlamendi valimistel. Parlamendi reeglid ei luba maksta kinni reklaame, mille eesmärk on riigisisene poliitiline tegevus.

Ehk siis: Ojuland võib parlamendi kulul avaldada reklaami, et tervitab valijaid Eesti vabariigi aastapäeva puhul. Ta ei tohi aga parlamendi kulul avaldada reklaami, milles kutsub liituma oma uue erakonnaga.

Kas meedias peksu ei tule, et EP maksab?

Katkend kirjavahetusest, millest on näha, kuidas vormusid Kristiina Ojulandi uue partei juhatuse liikme vastused Lääne Elu ajakirjaniku küsimustele.

Anu Kikase ja Anita Keivabu kirjavahetus 27.–28. veebruaril, osa kirju saadetud ka Kristiina Ojulandile

  • Anu Kikas 27. veebruaril: Jah, kuulutus tasutakse Euroopa Parlamendi (EP) saadiku Kristiina Ojulandi eelarvest. Saadikud ise arveid ei tasu, vaid seda teeb saadiku fraktsiooni raamatupidamine. Kõigil EP saadikutel on võrdne eelarve antud kulutuste tasumiseks.
  • Anita Keivabu: Kust selline inf ajakirjanduses?
  • Kikas: Palusin arve EP–le teha. Muud moodi Kristiina oma eelarvest asju ei saagi maksta. Tahad Sa midagi veel vastustele lisada? Kui ei, siis ma vaatan veel korra üle, mõtlen ja siis teen viimase variandi ning võid ajakirjanikule tagasi saata.
  • Keivabu: Kas meedias peksu ei tule, et EP maksab?
  • Kikas: Ma püüan seda vastust pehmendada.
  • Kikas: Kuidas sulle selline stiil tundub: Kuna kuulutus oli tegelikult Euroopa Parlamendi ALDE fraktsiooni liikme Kristiina Ojulandi tervitus vabariigi aastapäeva puhul, tasutakse selle eest EP saadiku Kristiina Ojulandi eelarvest.Saadikud ise arveid ei tasu, vaid seda teeb saadiku fraktsiooni raamatupidamine. ALDE logo võisite näha ka kuulutusel, seega rääkis saadik oma tervituses ka oma parlamendifraktsiooni nimel.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments