Kuidas me kogu perega Soome kolisime. 24. osa

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Autoturu kompamine

Otsustasime, et müüme oma vana Eesti registris oleva auto kodumaal maha. Selle Soome ületoomine oleks liialt kulukas ja paberimäärimist oleks samuti üksjagu.

Enriika Liiv. Foto: Erakogu
Enriika Liiv. Foto: Erakogu

Plaan on aprillis–mais Soomes uus auto osta. Paljud küll soovitavad osta auto Eestist ja see siia üle tuua. Tulevat odavam ka siis, kui tasuda kõik maksud. Nimelt on autod Eestis hulga odavamad.

Pakkisime lapsed autosse ja sõitsime kodulähedasse autokeskusse. Tegelikult on neid siin ümbruses lausa neli. Kolmes kohas vaatasime väljas seisvaid müügis olevaid kasutatud autosid. Ühte, peamiselt Fordi ja Nissanit müüvasse autosalongi läksime sissegi. Juttu puhuma ja infot koguma.

Esimesel korrusel olid müügis ainult uued autod. Küsisime esindajalt, kus saaksime näha kasutatud autosid. ”Vaihtoautot on yläkerrassa,” ütles soliidne härra. Ahah, teisel korrusel. Nonii!

Eelmisel nädalal üritasime sisse põigata Toyota autosalongi, kuid nähes, et müügis on ainult uued ja vaihtoautot, läksime ära. Arvasime, et vaihtoauto tähendab vahetusautot, ehk et kui enda uue sõiduki salongi hooldusesse tood, saad vahetusauto ajutiselt enda kasutusse. Blondiinid nagu me oleme. Naer.

Keskuse teine korrus oli autodest pungil. Minul aastane poeg süles, Viljaril teine poeg turvahälliga käe otsas, üritasime pakutavat üle vaadata. Aastane muidugi süles püsida ei tahtnud. Ikka tahtis ringi joosta ja katsuda.

Mõni minut hiljem astus meie juurde müügiesindaja ja pakkus abi. ”Vaatame, mida pakute ja mis hinnaga, meil on palju lapsi ja suuremat–uuemat autot vaja,” ütles mees. Leppisime kokku, et hind võiks jääda kümne tuhande ringi ja aasta alates 2007ndast

Selgus, et kasutatud autosid vähemalt see autokeskus liisingusse ei anna. Võta sularahapatakas kaasa ja osta kohe välja või taotle pangast laenu. Järelmaksuga ostes lisandub intressidele kindlasti ka kaskokindlustus. Need pidavat auto hinna palju kõrgemaks upitama. Sissemakse miinimum on kümme protsenti.

Vaatasime veel veidi ringi, kui kuulsime eestikeelset jutuajamist — kaks noormeest sõidutasid samas paari müügile tulnud autot kohale. ”Mine küsi nende käest, ehk oskavad soovitada,” ütlesin mehele, sest olime ühe potentsiaalse auto välja valinud. ”Ei–ei, mina autosid ei müü, ma valmistan neid müügiks ette,” ütles Hannes ja kiitis, et oli meie väljavalitud auto just ära poleerinud. ”Kui see siia toodi, oli see ikka päris kehvas seisus.”

No selge, selle auto vastu kadus meil muidugi huvi. ”Kui nüüd päris aus olla, siis seda ma teile ei soovita ka!” lisas Hannes ja märkis, et väljapandud hind on puhas butafooria! ”Tuled, sularaha näpus, saad hinnas kõvasti alla. Siin on ikka täielik autode üleküllus,” avaldas ta. Nii võiks näiteks 13 900 eurot maksva auto tema sõnul kümne tuhandega kindlasti kätte saada.

Hannes oli sõbralik noor eesti mees, kes autodega tegelnud 1999. aastast. Ütles, et kui abi vaja, võime tema poole pöörduda ja ta võib aidata ka meie vana auto maha müüa. Miks mitte! Võtsime kontaktandmed ja lahkusime. Selge on see, et Hannesega võtame me peagi ühendust.

Kasutatud autosid leiab näiteks siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Auto sõitis üle künga...
Auto sõitis üle künga...

Õigekiri, õigekiri ja veelkord õigekiri!!! Õigekirja ja grammatika kontrollimine – Word – Office

Juhanil õigus
Juhanil õigus

Soome kolides saab (vist) 6 kuu jooksul eesti auto ilma automaksuta arvele võtta.Maksad ainult registreerimise, numbri ja kindlustuse eest. Ise hoidsin nii kokku umbes 2500 eurot.

Kusti
Kusti

Kõva tase küll, kui Soomes jõuate kasutatud autot liisida.

Ants Toler
Ants Toler

Selle artikliga tahetakse öelda seda, et nahka üle kõrvade, tõmmatakse nii siin kui sealpool lahte ning sularaha sulatab ka kõige kõrgemad hinnad.

ah see on siis....
ah see on siis....

Nüüd me siis teame,et vaihtoauto on kasutatud auto ja autot ostes otsi enne üles Hannes. irw

Hämming
Hämming

Ja mida selle artikliga vs jutukesega öelda taheti? Kas selline ajakirjanik oli enne LE- s tööl? No ei imesta siis seda “kvaliteetset” töötegemist seal. Jutus oleks nagu puhas pikk sissejuhatus??? Kus selline inimene oma hariduse sai?! :O

Juhan
Juhan

Miks sa arvad, et ületoomine oleks liialt kulukas? Kas sa pole kolimisautost kuulnud, Soome registrisse saab tasuta selle.

Loryn
Loryn

This artcile keeps it real, no doubt.

wpDiscuz