Haapsalu kavatseb laenata ligi miljon eurot

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu sai raha Jaama, Posti, Lihula ja Tallinna maantee ristmiku ümberehitamiseks. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu sai raha Jaama, Posti, Lihula ja Tallinna maantee ristmiku ümberehitamiseks. Foto: Arvo Tarmula

Kui esialgu kavatses Haapsalu linnavalitsus võtta laenu 640 000 eurot, siis nüüd küsib linnavalitsus volikogult luba laenata kuni 955 000 eurot ehk 315 000 eurot kavandatust rohkem.

Vanu laene maksab linn tänavu tagasi 341 000 eurot.

Linna laenukoormus jääb ka koos uue, ligi miljoni euro suuruse laenuga lubatud normist allapoole, selgitas linna finantsjuht Martin Schwindt. Koos kavandatava laenuga jääb linnale veel vaba laenuressurssi 800 000 eurot. Aasta lõpuks tõuseb see miljoni euro kanti.

„Püsime normi piires ja suudame laenu teenindada,“ kinnitas Schwindt.

Schwindti sõnul oli üks põhjus laenusumma suurendmiseks, et juurde on tulnud objekte, mis ei olnud läinud aasta lõpus eelarvet tehes veel teada või kindlad.

Näiteks on vaja hakata ehitama Tallinna mnt-Lihula mnt ristmikku, mille omaosalus on 90 000 eurot. Valitsuselt tuli selleks 505 000 eurot.

„Tulu nii palju ei tule, et investeeringud ja muud hädavajalikud asjad ära teha,“ ütles Schwindt. „Need tuleb teha laenu arvelt.“

Lenurahast tehakse ära Haapsalu põhikooli eelprojekt, selleks on lisaeelarves tallel 30 000 eurot. Eelprojekt loob võimaluse taotleda raha koolide kordategemise programmist.

Vikerkaare lasteaia sisustuse murestemiseks on lisaeelarves 50 000 eurot, seegi tuleb laenurahast. Vaba laenuressurssi võibki vaja minna omaosaluseks, kui Haapsalu põhikool peaks remonti minema, nimetas Schwindt ühe võimaluse.

Laenurahaga tehakse osaliselt korda veel Ehte – Suur-Lossi kõnnitee. Selleks on lisaeelarves 3000 eurot. Väike-Mere tänava projekti tegemiseks läheb laenust 26 000 eurot.

Linnavalitsuse kava kohaselt suurendab esimene lisaeelarve põhitegevuse kulu ja investeeringuid rohkem kui 943 000 euro võrra. Laenuvõtmist ja esimest lisaeelarvet arutab linnavolikogu tuleval reedel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

Very neat blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

pre walkers
10 aastat tagasi

I truly appreciate this post.Thanks Again. Fantastic.

make money online
10 aastat tagasi

Awesome article.Much thanks again.

küsimus
10 aastat tagasi

kas ühe koolihoone eelprojekt maksab tõesti 30 000 euri? ligi pool miljonit vanas rahas? Kas selle kallal töötavad mitmed inimesed aasta aega- kui summat vaadata?

asdasd
10 aastat tagasi

Ajuvaba on see, et haapsalus on üks fooriga ristmik ja seal ei oska autojuhid sõita,tallinnas ei saa siis üldse ju hakkama.Ja kui see ka ringristmikuks tehakse siis autokoolidel ei ole kusagil õpetada sellist fooridega reguleeritud kohti.Aga ja-kuna liiklust on seal linnas nii vähe on ringristmik just õige.

Kas
10 aastat tagasi

selline ongi siis uue tõmbekeskuse majandamine-gümnaasium riigi kaela-linn ei maksa sentigi,metsa raieõigus maha müüa,ristmiku ehituseks annab jälle riik üle poole miljoni euro,ise paneme ka mõned tuhanded ja elu on lill.Kas Haapsalus maksumaksjaid siis polegi enam,et kogu raha konksutatakse välja teiste regioonide maksumaksjate taskust.Igatahes väga imelik mõttelaad ja majandusmudel.

Tõesti
10 aastat tagasi

Selle ristmikuga tuleb tõesti midagi ette võtta, ehk siis kaovad ka kokkupõrked.

....
10 aastat tagasi
Reply to  Tõesti

Küsitav on, kas kokkupõrked kaovad, aga otsasõitude oht ilmselt suureneb küll.

Kunn
10 aastat tagasi

Hea lause: Näiteks on vaja hakata ehitama Tallinna mnt-Lihula mnt ristmikku, mille omaosalus on 90 000 eurot. Valitsuselt tuli selleks 505 000 eurot.

Ei ole vaja ristmikku ehitama hakata, see on olemas. Teed tuleb korda teha.
Arvata on , et ehitavad selle ringristmiku, kus tipptundidel sajad autod keerlema hakkavad. Ega mõistust ju pole antud, vaja rahad omavahel ära jagada.