Ärimees kavandab Haapsallu suurejoonelist spaad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harjumaal registreeritud Solid Union OÜ tahab algatada üldplaneeringut muutva detailplaneeringu, et rajada Haapsalu Tagalahe kaldale spaahotell.

Firma omanik ja juhatuse liige on äriregistri andmeil Erko Reinmann, kes on praegu oma spaakava tutvustamast keeldunud. Ta lubab seda teha pärast seda, kui linnavolikogu planeeringu algatamise kava heaks kiidab.

Algatatava planeeringu eesmärk oleks osaliselt hoonestada Haapsalus Vaba tn 9 asuv 32 hektari suurune linnale kuuluv maa.

Volikogu asub planeeringu algatamist arutama järgmisel reedel.

Piirkonda võiks aktiivsemalt kasutada

Vaba tn 9 kinnistuga on Haapsalu volikogu tegelnud varemgi. Jaanuaris 2012 algatati detailplaneering, mis käsitles puhastusseadmete tagust ala.

Tagalahe–äärne kinnistu on linnaarhitekt Anu Joosti sõnul ebanormaalselt suur — selle üldpind on 32 hektarit.

Kinnistu algab Aafrika ranna juurest, hõlmab Tagalahega piirneva roostiku, külgneb linna puhastusseadmetega ja kulgeb kitsa ribana piki Randsalu oja Tallinna mnt poole.

Kehtiva üldplaneeringu järgi on see ala looduslik haljasmaa. Nüüd teeb linnavalitsus volikogule ettepaneku üldplaneeringut muuta ja kaaluda kinnistu jagamist transpordi–, tootmis– ja endiselt loodusliku haljasmaa krundiks.

Planeeringuga käsitletakse peamiselt Haava tänava pikenduse äärset maa–ala.

„Küsime volikogult, kas algatada detailplaneering või ei,” selgitas Joost. Ta lisas, et seni pole taotlejal veel lähteülesannetki koostatud.

See Tagalahe–äärne piirkond võiks Joosti sõnul olla aga aktiivsemas kasutuses.

„Koht võiks olla puhkealaliseks bisniseks,” lausus Joost. „Kas ja kuidas, see ongi ju arutelu küsimus.”

Linn soovib uusi töökohti

Kuigi linna üldplaneeringus ei ole Vaba tn 9 maaüksusel ette nähtud ehitustegevust või aktiivset kasutamist, on linna huvides aidata kaasa võimalike investeeringute tegemisele, sh uute töökohtade loomisele, kirjutas volikogu esimees Jaanus Karilaid volikogule tehtavas ettepanekus.

Ettepanek jätkata promenaadi kaldakindlustust Tagalahe–äärsele Hommiku kaldale lähtub põhimõttest, et linna ümbritseks pikk jalgsi läbitav mereäärne haljasala ja kaldaäär oleks avalikus kasutuses.

„Mereäärsed spaad, hotellid on Haapsalule iseloomulikud,” lisas Karilaid.

Aselinnapea Peeter Vikman kirjutab eelnõu seletuskirjas, et Solid Union OÜ soovib linnale kuuluva sotsiaalmaakrundi jagada nii, et moodustataks omaette 10,5 hektari suurune äri– ja üldmaakrunt.

Kolme hektari suurune ala hoonestataks — sinna kerkiks kaheksa uut hoonet (spaaho-tell, sellega ühendatult veekeskus, eramute tüüpi puhkemajad, kõlakoda).

Kavandatavad ehitised on peamiselt kahekorruselised, vaid hotellile lisandub osaline kolmas korrus.

Ülejäänud krunt täidetaks ja see jääks avalikku kasutusse.

„Planeerimisele tulev ala on linna praegusest aktiivsest maakasutusest väljas ja kui see ettepanek realiseeruks, võidaks linn sellega maad juurde,” seisab seletuskirjas.

Et tegemist on paljude piirangutega alaga, ei ole enne uuringuid ja avaliku arvamuse ärakuulamist võimalik kindlalt väita, et planeering on realiseeritav.

„Linnale on tehtud ettepanek see välja selgitada,” sõnas Vikman.

Spaaäri on elavnemas

Eesti Spaaliidu tegevjuht Aire Toffer ütles Lääne Elule, et uute tegijate tulek spaaturule on igati teretulnud.

Majandus hakkab elavnema ja uusi spaasid on lisandumas mitmel pool Eestis.

„Kas spaaturg on täis? Seda ei saa nii lihtsalt hinnata,” arutles Aire Toffer. „Spaasid mahub Eestisse kindlasti veel.”

Pärnus ja Narva–Jõesuus valmib sel aastal uus mudaravila, Tartus avatakse spaa tuleval aastal.

Tofferi sõnul on iga uue äri alustamine tervitatav.

„Haapsalu potentsiaal sihtkohana on kahtlemata väga suur,” ütles ta.

Tofferi sõnul on spaaäri alustamisel oluline leida oma kontseptsioon: „Määratleda sihtgrupp, kellele on kavas teenus suunata.”

Eesti Spaaliidul on praegu 18 liiget. Suuremad spaakes-kused on Kuressaare ja Pärnu.

„Kuressaares pannakse osa küll talveks kinni,” sõnas Toffer.

Kolm suuremat spaaettevõtet on praegu Estonia ja Tervis Pärnus ning Saaremaa Spa Hotels, kellele kuuluvad spaahotelllid Rüütli, Meri ja Valss.

Planeeritav ala on seotud piirangutega

  • Kehtiva üldplaneeringu kohaselt on planeeritav ala looduslik haljasala/roostik — maakasutuse otstarvet saab muuta üldplaneeringut muutva detailplaneeringuga.
  • Planeeritav ala asub Haapsalu muinsuskaitsealal — detailplaneeringu koostamiseks on vaja muinsuskaitse eritingimusi, mis kooskõlastatakse muinsuskaitseametiga.
  • Planeeritav ala asub ehituskeeluvööndis — ehituskeeluala vähendamist saab linn taotleda keskkonnaministrilt.
  • Maa–ala on üleujutatav, merepinna keskmisel tasemel, seega on maa–ala kasutuselevõtt võimalik pärast suuremahulist maapinna täitmist.
  • Planeeritav ala asub tundliku keskkonnaga alal — seetõttu tuleb kaaluda strateegilise keskkonnamõju hindamise vajadust.
  • Haapsalu linn on omandanud Vaba tn 9 katastriüksuse sotsiaalmaa sihtotstarbega. Sihtotstarbe muutmiseks on vaja keskkonnaministri luba.
  • Spaahotelli tarbeks planeeringu algatamisel hõlmaks planeeringu ala ka Vaba tänava äärset linnale kuuluvat üldmaakrunti Vee tn 19, sest on vaja planeerida juurdepääsutänav ja kõnniteed Vaba tn 9 krundini.

Foto: Urmas Lauri
Kaardid: Maa-amet
vaba9

MapSection95960

panoraam2

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments