Põhikooliõpilasi oodatakse loodusteaduste olümpiaadile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ELO 2014 logo.
ELO 2014 logo.
Küllap on iga loodusteadustest sügavamalt huvituv Läänemaa õpilane kuulnud bioloogia-, keemia- või füüsikaolümpiaadist, võimalik ka, et mõnel neist osalenud. Aga kas ta ka teab, et tänavu toimub juba kümnendat korda veel üks põnev olümpiaad – Eesti loodusteaduste olümpiaad (ELO), mis ühendab endas bioloogiat, füüsikat, keemiat ja maateadust?

21. sajandi suured väljakutsed hõlmavad nii teaduse arengut kui ka globaalprobleemide lahendamist. Mida küpsemaks ja keerukamaks arenevad üksikteadused, seda kõrgemasse hinda läheb oskus neid omavahel seostada. Tähtsad teaduslikud läbimurded toimuvadki sageli just teaduste piirialadel, kus kahe või enama vaatenurga ühendamisel tekib hoopis tähenduslikum „stereopilt“ – uudne arusaam keeruka maailmaterviku toimimisest. See nõuab kaasaegselt loodusteadlaselt mitmekülgset teadmistepagasit, et teha koostööd kolleegidega üle valdkonnapiiride. Ka praegune õppekava väärtustab loodusteadmiste tervikuks seostamist.

Nii saidki uue sajandi alguses Iirimaal ja Indoneesias alguse vastavalt Euroopa Liidu (EUSO) ja rahvusvaheline loodusteaduste olümpiaad (IJSO), eesmärgiga edendada loodusteaduste lõimimist. Nende kiiluvees algatasime ka Eesti loodusteaduste olümpiaadi (ELO), mida korraldame tänavu juba kümnendat korda.

ELO teoreetiline piirkonnavoor toimub 8. märtsil maakonnakeskustes üle Eesti ja esmakordselt ka Läänemaal, Haapsalu põhikoolis.

Osalema on oodatud kõik loodusteadustest huvitatud Läänemaa õpilased sünniaastaga 1999 või hiljem, soovitavalt 7. ja 8. klassist. Vaja läheb ennekõike nutikust ja loodusteaduslikku silmaringi, aga kasuks tuleb ka teatav ettevalmistus, eriti 7. klassi õpilaste puhul.

Selleks oleme koostanud valiku märksõnu. Piirkonnavooru 50 edukaimat kutsume 4. mail Tartu Ülikooli Chemicumi moodsates laborites toimuvasse eksperimentaalsesse lõppvooru. Tänavu pääseb lõppvooru kindlasti ka iga maakonna parim võistleja, kui sellest maakonnast on olümpiaadil osalenud vähemalt 7 õpilast! Olümpiaadi üldvõitjad selguvad kahe vooru tulemuste liitmisel ja nende hulgast valime välja ka kuueliikmelise võistkonna, kes sõidab detsembris Argentiinasse IJSOle.

Lugupeetav loodusainete õpetaja! Palume, et aitaksid oma tublid ja huvilised õpilased olümpiaadile! Garanteerime neli tundi põnevat ajugümnastikat elulähedaste loodusteaduslike probleemidega ja võimaluse võrrelda oma nutikust eakaaslastega üle Eesti. Parimad ootavad väärt lisavõimalused enda arendamiseks loodusteadustes. Osalejate senine tagasiside kinnitab: kaotada ei ole midagi, võita aga palju!

Registreeruda saab kolmapäevani maavalitsuse haridusosakonna kaudu (kontaktisik Mare Tereping).

Olümpiaadi juhendi ja ettevalmistuseks vajalikud märksõnad leiate Eesti loodusteaduste olümpiaadi veebilehelt.

Jaanus Uibu, Eesti Loodusteaduste Olümpiaadi žürii liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader bonus
9 aastat tagasi

I truly appreciate this post.Really looking forward to read more. Great.

make money online
10 aastat tagasi

I really like and appreciate your blog post.Really thank you! Want more.