Lugeja küsib: Kas töötasu võib olla väiksem alampalgast?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kas täiskohaga töötava inimese kuupalk võib olla väiksem kui valitsuse määratud alampalk? Selgub, et võib, kui palka maksta tunnitasu järgi.

Lugeja küsib: Täistööajaga töötava nõudepesija töötasu on 2,25 eurot tunnis, lisatasusid ei ole. Veebruari palgaks tuleks tal 2,25X152=342 eurot, mis jääb alla riigi kehtestatud miinimum kuupalga, ehkki tunnipalk on kokku lepitud miinimumist suuremgi. Kas pean talle maksma veebruari eest 355 eurot?

Meeli Miidla-Vanatalu, Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja: Tööinspektsioon lähtub oma vastustes hetkel kehtivatest Sotsiaalministeeriumi selgitustest töölepingu seaduse juurde.

Selgituste kohaselt kui pooled on kokku leppinud tunnitöötasus, siis võib töötajale maksta tehtud töötundide eest, kuid mitte alla Vabariigi Valitsuse kehtestatud igakuise töötasu alammäära. Vabariigi Valitsuse 28.11.2013 määruse nr 166 „Töötasu alammäära kehtestamine” § 1 kohaselt on tunnitasu alammääraks alates 01.01.2014 2,13 eurot ja kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 355 eurot. See tähendab, et eeldatakse töötasu alammäära tingimuste üheaegset täitmist.

Seega peab töötaja töötasu täistööajaga töötamise korral olema vähemalt 355 eurot kuus, isegi tunnipalgalisel.”

Viivika Vilja
tööinspektsiooni teabespetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments