Juhtkiri: Kui ülekohtune

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Viimaste aastate stabiilne palgatõus on kooliõpetaja palga muutnud üsna konkurentsivõimeliseks. Mullu oktoobris ületas Eestis õpetaja keskmine palk 1000 euro piiri. Töö– ja lisatasusid maksti 1005 eurot õpetaja ametikoha kohta, väljamaksed ületasid esimest korda riigi selle aasta keskmise palga.

Nende arvude kõrval paistab Haapsalu lasteaiaõpetaja 562eurone miinimumpalk küll väga hale välja. Ka selle palga 7protsendiline tõus ei paranda pilti kuigivõrd.

Lasteaias töötavad õpetajad saavad palka nii, nagu omavalitsuse rahakott ja heldus lubab. Ometi ei ole lasteaiaõpetajad vähem spetsialistid ja nende vastutus ei ole karvavõrdki väiksem kooliõpetajate omast. Haapsalu lasteaiaõpetajate palgavahe on kärisenud kooliõpetajate omaga võrreldes juba mitmesaja euro kanti.

Eestis justkui elaksid riigi valitsus ja kohalik omavalitsus kahes eraldi maailmas. Omavalitsus, mis ei asu Tallinna „kuldses ringis” või Virumaal kaevanduste alal, ei suuda riigimasinat üle trumbata. Vahet vähendada peaks aga olema võimalik, sest omavalitsus saab otsustada, kuidas maksuraha kasutada. Haapsalu linnavalitsuse suhtumisest paistab, et kuni lasteaias jätkub veel õpetajaid, kokki ja muid töötajaid, pole vaja suurt palgatõusu ette võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
wall mounted racks
10 aastat tagasi

Say, you got a nice article.Really looking forward to read more. Really Cool.

universal life insurance
10 aastat tagasi

Really informative blog.Thanks Again.

make money online
10 aastat tagasi

Wow, great article post. Cool.

lõputu jutt
10 aastat tagasi

lollil ei pane keegi mitte kunagi aru pähe ega suud kinni

lihtsalt küsin
10 aastat tagasi

kas tulevasel päästjal on ka kohustus viis aastat ülikoolis õppida ?

vastan
10 aastat tagasi

Ärme neid õpetajaid nii väga kritiseeri,kerge nendel ei ole, töö on närviline, tänapäeva õpilastega pole kerge hakkama saada,sest kiusliku õpilase korralekutsumiseks ei ole õpetajal eriti palju võimalusi. Küll aga kasutavad poliitikud ära oma valimiskampaaniates (õpetajate madalaid töötasusid) vastase kritiseerimisel.Sellepärast ongi ära tüüdanud jutt politseinike ja õpetajate palgast, jääb mulje, et ülejäänud ünimesed on tähtsusetud.
Aga lasteaia töötajatel soovitan endil midagi ära teha. Kui leiate, et mõned töökohad on mõtetud ja tööd nagunii ei tehta, jagatagu see vähene töö teiste vahel ära ja saaksite ka palka juurde.

inimene
10 aastat tagasi
Reply to  vastan

Vanglaametniku või päästja töö on veelgi närvilisem, aga palk väiksem, vahetused pikemad, elu on pidevalt ohus jne. Millest me räägime? Kui õpetajad juba nõuavad tööl mittekäivate õpilaste ja tudengitega võrdväärseid bussisoodustusi, siis tekib küsimus, mis õpetajatel viga on?

!
10 aastat tagasi

Kui rääkida vastutusest ja piskust, siis minu meelest on lasteaiaõpetaja vastutus palju suurem kui näiteks meie linnas mõnel aselinnapeal. Õpetaja lasteaias vastutab selle eest,et ma oma kallima vara päeva lõpus õnnelikuna koju saan, aga oled sa tähele pannud,mille eest siin linnas abilinnapea vastutab? Neli aastat hoiti Rahuvarmi linna eesotsas, kõik rääkisid,kuidas mees tööd ei tee ja midagi ei oska, oleks normaalne olnud,kui mees oleks vastutanud niigi palju ja ise oma tegemata tegude pärast lihtsalt tagasi astunud. Vot siis oleks vähemalt natukenegi vastutusest rääkida saanud! Aga jah, linnavalitsusel on väärtushinnangud juba ammu paigst ära.

höh
10 aastat tagasi

Arvan minagi, et kooliõpetajad elavad nagu miškad ära oma palgaga. Lausa oksele ajab, kui mõni ennasttäis “pedagoog” tuleb jälle vinguma, et palk väike ja peab kodus küünlavalgel poole hommikuni kontrolltöid parandama. Kurat võtaks! Vahetagu siis ametit või olgu lihtsalt vait. See kooliõpetaja ameti üleheroiseerimine hakkab närvidele. Vaadake parem kuidas teised inimesed oma piskuga ära elavad, muuseas ka teistel on suur vastutus ja kõrgharidus. Mõni nädal hakkas üks vingatsist ahne pedagoog halisema, miks Elron neilt ITIC kaardi piletisoodustuse ära võttis, ja seda 1000 eurise palga juures.