Palgavahe lasteaias ja koolis aina kasvab

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Noored lasteaiaõpetajaks tulla ei taha, sest palk on kooliõpetaja omast poole väiksem, aga vastutus niisama suur või suuremgi. Pääsupesa lasteaia õpetaja Eve Trei on lasteaias töötanud 31 aastat. Foto: Arvo Tarmula
Noored lasteaiaõpetajaks tulla ei taha, sest palk on kooliõpetaja omast poole väiksem, aga vastutus niisama suur või suuremgi. Pääsupesa lasteaia õpetaja Eve Trei on lasteaias töötanud 31 aastat. Foto: Arvo Tarmula
Noored lasteaiaõpetajaks tulla ei taha, sest palk on kooliõpetaja omast poole väiksem, aga vastutus niisama suur või suuremgi. Pääsupesa lasteaia õpetaja Eve Trei on lasteaias töötanud 31 aastat. Foto: Arvo Tarmula

* Haapsalu linnavalitsus lasi ennast volikogus eksiteele viia, sest haridustöötajate palgaeelnõu oli esitatud õigesti

Haapsalu kooliõpetaja saab peaaegu poole rohkem palka kui lasteaia noorempedagoog, sellest aastast kasvab üldise palgatõusu järel vahe veelgi.

Suur ebavõrdsus valitseb riigilt palka saavate kooliõpeta- jate ja lasteaiaõpetajate palga vahel. Riigi palgal õpetaja miinimumpalk on sellest aastast 800 eurot.

Haapsalu linna lasteaia noorempedagoogi palk algab sellest aastast 559 eurost, vanempedagoog saab 647 ja pedagoog-metoodik 747 eurot.

“Noori inimesi on selle pal- ga peale väga raske leida,” ütles Pääsupesa lasteaia õpetaja Eve Trei. Ta on seda tööd teinud 31 aastat. “Mul on abikaasa, aga üksi oleks väga raske.”

Haapsalu Pääsupesa lasteaia juhataja Maarika Aru ütles, et pooled töötajad saavad miinimumpalka. Aru lisas, et Haapsalu maksab lasteaiaõpetajaile vähem kui teised linnad.

Haapsalu huvikoolide ja lasteaiatöötajate palk tõuseb tänavu 7%. Niisama suure palgatõusu said ka linnavalitsuse töötajad. Mullu tõsteti linna palgaliste töötasu 5%.

Ligi 11% palgatõusu saavad tänavu kõige madalama palgaga töötajad: 320 eurolt 355 eurole.

Linna haridusasutuste palgakorralduse eelnõu tekitas reedel volikogu opositsioonisaadikuis küsimusi. Näiteks, miks saavad Haapsalu kunstikooli, spordikooli ja noorte huvikeskuse juhid vähem palka kui muusikakooli juht. Nende palgavahe on 143 eurot.

“Nii on see ka varem olnud,” põhjendas Haapsalu abilinnapea Liina Põld.

Haapsalu volikogu liikme Ingrid Danilovi meelest ei ole ka õige, et Haapsalu põhikooli vanemkoka palgaaste on kõrgem kui lasteaia eripedagoogil, kelle kvalifikatsioon nõuab magistrikraadi.

Palgavahe on 48 eurot: vanemkoka palk 695, sotsiaalpedagoogil 647 eurot.

“Kui tuleb kojamees ja tahab 800 eurot palka, kas siis kohe tõstetakse tema palka?” küsis Danilov. “Praegu väärtustab linnavalitsus rohkem kokka kui eripedagoogi või õppealajuhatajat.”

Liina Põllu sõnul pole linnal raha suuremaks palgatõusuks. Kaugelt üle teiste kõrgub Haapsalu koolide toitlustusjuhi palgaaste, kelle palk algab 1332 eurost. Niisama palju saab ka täiskasvanute gümnaasiumi direktor.

Põld ütles, et kui linnavalitsus võttis koolisööklad enda alluvusse, paranes koolitoit märgatavalt.

Haapsalu haridusasutuste palgad

Palgaaste 2013 2014
Haapsalu kunstikooli, Läänemaa spordikooli, noorte huvikeskuse juht 18 868 929
Lasteaia juht 19 931 996
Muusikakooli juht 20 1002 1072
Täiskasvanute gümn juht 23 1245 1332
Linnaalgkooli ja Nikolai kooli juht 24 1337 1431
Haapsalu põhikooli juht 26 1543 1651
Lasteaiaõpetaja 12 562 602
Vanempedagoog 13 604 647
Pedagoog–metoodik 15 698 747
Abiõpetaja 9 453 485
Logopeed, sotsiaalpedagoog, sotsiaaltöötaja, eripedagoog 13 604 647
Õppealajuhataja lasteaias, vanemkokk Hps pk–s 14 649 695
Toitlustusjuht 23 1245 1332
Kokk lasteaias 7 320 420
Kokk koolis 11 522 559
Abikokk 4 320 355
Huvikooli treener 12 604 647
Vanemtreener 13 604 647
Meistertreener 15 698 747
Eliittreener (Hps–s ei ole) 16 752 805
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
10 aastat tagasi

Maksumaksjana Haapsalus sooviksin, et minu raha läheks sinna kuhu vaja. Räägime ju, et oleme lastesõbralik linn. Miks meil siis ei väärtustata meie oma pisikeste laste õpetajaid? Nõudmised õpetajale aina suurenevad, aga tasu…..? Valitsus meie riigis on saanud lõpuks aru, et õpetajad väärivad oma töö eest enamat. Kuidas siis siis meil Haapsalus on nii mõistmatud inimesed otsustajateks?

just
10 aastat tagasi
Reply to  arvamus

mina nõuan küll,et keegi siin linnas vastutaks sellise lolluse eest,mis viimasel nädalal linnas toimumas on! LV tehke oma väärtushinnangud korda!

Lgp. Liina Põld
10 aastat tagasi

Kas Teie näete hariduselus peale koolitoitlustamise veel midagi või on see Teie lagi,milles te oma hinnanguid suudate anda? Hetkel olen ma aru saanud,et linnas on määrava tähtsusega see,milliseid poolfabrikaate lastele lõunaks pakutakse, mitte aga see,kuidas hinnata ja väärtustada õpetajaid koolis ja lasteaias. Ütlen ausalt,et mul on häbi meie Haapsalu Linnavalitsuse haridusosakonna pärast. Kui väidetava toidukvaliteedi tõus koolides tõi spetsialistile 1332€ palga,siis mis te arvate,millise palgaastme olete Teie oma ebaprofesionaalsusega ära teeninud? Minu jaoks on oluline ennekõike see,et minu lastega koolis tegelevad oma ala spetsialistid, et nad on ennekõike õpetatud,mitte üksnes toidetud. Et minu laps tahab hommikul minna rõõmsas tujus lasteaeda,kus… Loe rohkem »

soovitan
10 aastat tagasi

Ega ei saadagi linnavalitsuses raha jagamisega hakkama. Nad peaksid vaatama seda ,mitu töötajat on lasteaias,kus käib 100 lapse ringis, kas neid kõiki ikka on vaja. Kui kuulen, et lasteaias on täiskohaga juhataja ja siis veel majandusjuhataja jne. Ma ei saa aru, mida nad kõik päev läbi juhatavad. Inimesed töötavad seal aastaid,iga päev on sama töö,võibolla väikeste muudatustega,mida sel siis kogu aeg juhatada.Samuti on mõnes lasteaias 100 lapse kohta kaks kokka ning söögitädid. Miks. Ühest kokast piisaks, tean täpselt. Seal ongi kokkuhoid, saaks lasteaia õpetajatele palka juurde panna. Soovitan lasteaedades õpetajatel hakata linnavalitsusele ettepanekuid tegema. Teie ju näete kohapeal, et nii… Loe rohkem »

ÕPETAJA
10 aastat tagasi

Ülikooli lõpetanud lasteaiaõpetaja on näinud vaeva, et omada haridus ja soovib pühenduda oma tööle. Lasteaiaõpetaja ei ole tõesti kooliõpetaja. Need on erinevad kohad laste õpetamiseks ja ühtlasisi ka erinevad õpetamise viisid. Kuid lasteaias õpetatakse lapsi vastavalt nende eale. Ei ole sugugi nõus, et lasteaias mängitakse õpetamist. Suheldes teiste linnade laseaednikega selgub, et kuskil ei ole nii väike palgaaste kui Haapsalus. Kas meil on siis kehvemad õpetajad lasteaias või meie lapsed lihtsalt ei väärigi, et neid hästi õpetatakse? Lasteaiaõpetajal kaob ju motivatsioon,kui tema tööst lugu ei peeta. See jutt, et raha ei ole on küll väga hale. Järelikult ei saa rahajagajad… Loe rohkem »

õpetaja
10 aastat tagasi

Pr.Põld eelmises intervjuus eksis samuti sellega nagu oleks tööjõukulu viimaste aastatega kasvanud!? Kust pärinevad andmed kui lasteaiaõpetaja palk ei ole siiani jõudnud veel masueelsele tasemele? Nüüd lubatud palgatõusuga saavutatakse varasem tase ning palgatõusust saab rääkida vaid 2% ulatuses. Miks avalikkusele seda ei mainita?

ei ole õpetaja
10 aastat tagasi
Reply to  õpetaja

Ega Sa päriselt õpetaja pole? Komadest oled kuulnud?

ahaaa
10 aastat tagasi
Reply to  õpetaja

Põld lihtsalt ei ole pädev oma alal, ta eksibki,sest ta ei teadnud jne…. temaga kordub sama,mis Rahuvarmiga, hoitakse neli aastat pukis ,et oleks keegi olemas. Aga see ei tähenda,et tal mõistust ole,vaata juba näkku ja näed,et arukust seal ei ole…

ka linnakodanik
10 aastat tagasi

Kas Liina Põld on ise koolisööklas käinud enne ja pärast toitlustaja vahetust,ning söönud sealseid toite, kui teab rääkida, et toit on parem.Kas sa ei arva, et solvad sellega inimesi, kes tegid seda tööd üle kümne aasta. Kui vaadata internetist menüüsid ja võrrelda omavahel, on menüü enamvähem sama, praegu on ainult magustoidud kesisemad. Pole mõtet ennast kiita kui pole teadlik kõikidest nüanssidest. Soovitan lugeda kommentaare inimestelt. Samas usun, et koolis laste õpetamine on raskem kui lasteaias,( seal mängitakse kooli )ja seega peaks ka palk olema erinev.

eks ta ole
10 aastat tagasi

noh,eks varsti saadki vastuseks: “Ma ei teadnud!” Või siis Põld eelistab lihtsalt poolfabrikaate,kõik on maitse küsimus.

koolitoit
10 aastat tagasi

…ongi nüüd palju parem!

?
10 aastat tagasi
Reply to  koolitoit

Aga kelle maitse on see õige siis…minu laps tuleb koju ja ei kiida toitu taevani,sinu oma kiidab. Seega minu lapsel siis ei ole maitset või? Või äkki võtaks keskmise ja võtaks keskmise ka toitlustaja palgale,mitte ei tõstaks seda taevani,sest vot otsustajate arvamus on selline. Linnavalitsusest muud ei kuulegi,kui et raha ei ole millegi jaoks,hakkad aga vaatama juhtide palganumbreid ja nüüd see toitlustaja ka,siis tundub,et raha on liigagi palju.

linnakodanik
10 aastat tagasi

Tore on, et linna toitlustusjuhi ametikoha pädevuses kaheldakse. Ka mina arvan,et kõik on tutvuse värk ja vale. Tulemus on näha kui lugeda kommentaare koolide toitlustamise kohta. Kuidas ei tea nii kõrge palgalised spetsialistid, et poolfabrikaate ei tohi koolides toitlustamisel kasutada. Nende töö juhtimine on viinud ka inimesed selleni, et pooled valitud töötajatest on lahkunud ja asendatud juhuslike inimestega.Aga konkursist toitlustaja ametikohale tuleks linnalt aru pärida. Samas tahan ka küsida, kuhu pandi köögiseadmed, mis osteti eelmiselt toitlustajalt.Sest linnavalitsusest Täht kirjutas kui palju kulutati uute seadmete ostmiseks.

Kah tööline
10 aastat tagasi

Ja õpetajaabide palgad on ka kogemata statistikast välja jäänud .Praegune palk on miinimum st 355 eurot .

jah
10 aastat tagasi

vene ajal sahkerdati salaja,nüüd kõik kõike teavad ja häbi pole ollagi.Tohutu onupojapoliitika.Tilluke riik ja pidev ringkaitse.Noortel,kellel pole vajalikke sidemeid on õige kindlasti siit riigist lahkuda,sinna kus ka tavainimene midagi väärt on.Meil ei loe ei haridus ega oskused, loeb ainult see, kelle sugulane oled.

Soomes
10 aastat tagasi

Kurb, et elu Eestis nii läheb. Positiivne vaid see, et Soomes leidub tublidele alati tööd. Edu Haapsalu.