Haapsalu vapimärgi kandidaate on tänavu viis

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Alge Vare. Foto: Stenbocki maja Facebookis
Alge Vare. Foto: Stenbocki maja Facebookis
Alge Vare. Foto: Stenbocki maja

Haapsalu linnavalitsusele on esitatud viis vapimärgi kandidaati, kuid statuut lubab aastas välja anda vaid kaks vapimärki.

Vapimärgi kandidaadid on lastearst Alge Vare, maadlustreener Ergart Männik, koorijuht ja muusikaõpetaja Maaja Moppel, koolijuht ja aktiivne linnakodanik Leini Vahtras ning poliitik Andres Ammas.

Vapimärgi saajad kinnitab linnavolikogu 31. jaanuaril. Kanadidaate vaeb enne volikogu istungit haridus- ja kultuurikomisjon, kes koguneb 29. jaanuaril.

Aasta arsti 2013 tiitli saanud lastearsti Alge Vare kandidatuuri esitasid Tiina Kütt ja Ülla Paras. Läänemaa haiglas 1991. aastast töötav Alge Vare on arst, kellest peetakse väga lugu, ta on pädev, pühendunud ja hooliv, põhjendavad esitajad.

Facebookis esitatud ettepanekule, kes on selle poolt, et dr Alge Varele omistada Haapsalu linna vapimärk, kirjutas alla 280 inimest.

„Ei ole kahtlustki, et dr Alge Varet armastavad lapsed ja lapsevanemad ning et dr Vare on kuhjaga ära teeninud Haapsalu linna vapimärgi kandmise au,“ kirjutavad Tiina Kütt ja Ülla Paras.

Teine kandidaat on Ergart Männik, tema esitas Läänemaa spordikool ja direktor Mati Seppi.

Männik on harrastanud kergejõustikku, võrk- ja korvpalli, tõstmist ja maadlust.

Spordikoolis alustas ta 1953 tööd võrkpallitreenerina. 1957 pühendas ennast maadlejate treenimisele ja Haapsalust sai arvestatav maadluskeskus, mida tunti terves Nõukogude Liidus. Maadlustreenerina tegutses Männik aastani 1981. Tema kasvandikud võitsid NSVL meistrivõistlustelt kokku 26 medalit. Tuntumad õpilased on Valdur Pass, Valdek Susi, Henn Põlluste.

„Ergarti oskused ja teadmised kajastuvad tänapäeval Heiki Nabi saavutustes, kelle treeneriks on tema õpilane Henn Põlluste,“ kirjutab spordikooli direktor Mati Seppi.

Kolmas kandidaat on Andres Ammas, kelle esitas Raimond Lunev.

Ammas on ajakirjanik, pedagoog ja poliitik. Ta on olnud kohalikus poliitikas 1989. detsembrist, mil ta sai Lääne maavolikogu liikmeks. Hiljem on ta olnud aastaid Haapsalu linnavolikogu liige ja esimees. Andres Ammas on olnud ülemnõukogu liige, ta on 20. Augusti klubi liige.

Neljas kandidaat on Maaja Moppel, tema esitas Haapsalu meeskoori veteranide nimel Toivo Tomingas. Maaja Moppel on muusik, muusikakooli õpetaja, staazikas kooridirigent. 2004 sai ta aasta ema tiitli.

„Maaja on aktiivselt tegutsenud Haapsalu muusikaelus ligi 50 aastat, juhatades 38 aastat Haapsalu meeskoori; ta on naiskooride Kaasike ja Netty asutaja ja dirigent; viiuliõpetaja Haapsalu muusikakoolis, keelpillimuusika entusiast, koorijuhtide naiskoori laulja jne,“ loetleb Tomingas.

Viienda kandidaadi esitas Haapsalu linnavalitsus – Leini Vahtras, kauaaegne pedagoog, linna hariduselu eestvedaja ja aktiivne linnakodanik.

Leini Vahtras alustas 1977 matemaatikaõpetajana tollases Haapsalu 8-klassilises koolis. 1997. aastast oli ta Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi direktor.

„Oma 16 aasta pikkuse ametiajaga on Leini üks kauaaegsemaid koolijuhte Haapsalus, kelle panust ei ole võimalik ülehinnata ei oma õppeasutuse arendamisel ega kogu linna hariduselu mõjutamisel,“ põhjendab linnavalitsus Vahtrase esitamist.

Vahtrase tööd on tunnustatud aasta õpetaja (2001), Haapsalu hariduselu edendaja (2011), aastate õpetaja (2011) ja tunnustatud koolijuhi (2013) tiitliga.

Vahtras on aktiivne liige kohalikus Lions klubis Haapsalu Valge Daam. Ta on tegus liikumisharrastaja. Tema kaasabil on Haapsalus organiseeritud üle-eestiline kepikõnnipäev. Ta on osalenud paljudel kepikõnni üritustel Eestis, Soomes jm Euroopas. Aastal 2011 oli ta üks väheseid kohaliku kepikõnniklubi Modern Walking liikmeid, kes läbis täispika (42,2 km) Lahemaa kepikõnnimaratoni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
10 aastat tagasi

Parim aasta oli siis, kui vapimärgi said Saareväli ja Lunev.

Onu Raivo
10 aastat tagasi

Kai Tennisberg oleks ka hea kandidaat. Nii palju on tänu tema juhtimisele inimestele head tehtud. Ise on ta ka hea ja aus inimene.

Merle
10 aastat tagasi

Andres Ammas on väga õige kandidaat.