Andrus Karnau: Toimetaja aruanne

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Esmaspäeval Lääne Elu peatoimetaja ametis tööd alustanud kauaaegne ajakirjanik Andrus Karnau kirjutab ajalehe rollist maakonnas ja maakonna elanikele ning annab teada, millises suunas ta Eesti vanimat erakätes ajalehte Lääne Elu juhtida plaanib.

Lääne Elu on vanim erakätes ajaleht, olles kuu aega vanem kui Eesti Ekspress. Tänavu suvel saab 25 aastat lehe asutamisest. Kõik need aastad on Lääne Elu toimetuses töötanud ajakirjanikke iseloomustanud lõppematu uudishimu, õiglusjanu ja püüdlus olla esimene, kellelt lugejad värskeid uudiseid kuulevad. Me oleme seisnud nõrgemate eest ja hoolinud neist, kes on vähemusse jäänud.

Meie püüdlused pole muutunud. Maakonna elanike hulgas on Lääne Elu üks loetavamaid kohalikke lehti Eestis. Ajakirjanduslikus kvaliteedis pole Lääne Elus kunagi mööndusi tehtud. Lugejad võivad kindlad olla, et see jääb nii ka edaspidi. Usaldusväärsus ja tasakaalukus on tähtsad.

Kohalik leht on lugejale kõige lähemal. Lääne Elu on praegu Läänemaal kõige loetavam ajaleht ja me loodame, et ustavate lugejate abiga jääb see nii veel paljudeks aastateks.

Kohalik leht ühendab kogukonda. Me loodame, et kuigi maakond on üsna harali ja hajus, ühendab nii haapsallasi, Virtsu kandi rahvast kui ka Vormsi ja Noarootsi elanikke teadmine, et oleme üks Läänemaa. Kohaliku lehe toimetajana tahan, et Lääne Elu oleks läänlastele esimene koht, kus jagada oma rõõme ja muresid. Tahame jõuda peale maakonnakeskuse ka kõige väiksemasse metsakülla. Olgu see spordivõistlus või külapidu — just kohalik leht annab juhtunust tervele ilmale teada.

Just nimelt tervele ilmale. Iga teine Läänemaa tööealine inimene töötab väljaspool maakonda. Kes käib kodus iga päev, kes kord nädalas, kes kord poole aasta jooksul. Lääne Elu tahab pakkuda ka kõigile neile läänlastele, kes ajutiselt või alaliselt kodumaakonnast lahkunud, vajalikke uudiseid ja huvitavaid lugusid. Me loodame, et just kohaliku lehe hea töö aitab hoida sidet kodukandiga. Ehk on just see side kunagi põhjuseks, miks võõrsilt tagasi pöörduda.

Senisest palju enam tahame kajastada nii terves Eestis kui ka laias maailmas toimuvat. Kõik oluline peaks kajastuma ka Lääne Elu veergudel. Meie põhitöö on kohalik elu, aga meie lugeja peab olema kursis ka muu ilma uudistega.

Uus meedia ei tule koju enam ammu kolm korda nädalas postiljoni kotis, vaid levib mobiiltelefonis ja arvutis. Lääne Elu veebiväljaanne tahab olla esimene allikas, kust ammutada uudiseid kodukandi kohta. Tahame olla kiired, aga usaldusväärsus ja tasakaalustatus ei tohi kannatada ka võrguväljaandes.

Lääne Elu on endiselt avatud kõigile poliitilistele jõududele. Pole põhjust arvata, et mõni arvamuslugu jääks kajastamata põhjusel, et autori maailmavaade toimetusele ei sobi. Nii Lääne Elu trükiveerud kui ka võrguväljaande küljed on avatud debatiks, arvamuste vahetuseks. Üsna tihti võib tunduda, et mida üks arvamuslugu ikka muuta saab, kuid tegelikult on asjad vastupidi. Ka toimetuse ajakirjanikud ei jäta oma seisukohti enda teada.

Kohalik leht kajastab nii suuri kui ka väikesi muresid. Meile on tähtis arutelu, mida võtta ette pahatahtlike loomaomanikega, kelle hoolealused naabreid terroriseerivad. Niisamuti teemad, mis puudutavad märksa laiemat ringi inimesi kui vaid Haapsalu ja Läänemaa elanikud. Haridus, tervishoid ja sotsiaalhoolekanne, aga ka maksupoliitika, tööhõive ja ettevõtluse arendamine on valdkonnad, milles tahab Lääne Elu sõna sekka öelda.

Hea ajakirjandus muudab elu natuke paremaks. Kvaliteetne ajakirjandus sünnib aga vaid koostöös lugejatega. Head lugemist!

Andrus Karnau
Andrus Karnau,
Lääne Elu peatoimetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments