Eesti Post: suurim probleem on postisaadetiste kehv vormistamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti Post nimetab postisaadetiste kohaletoimetamisel suurimaks probleemiks saadetiste ebakorrektset vormistamist.

Eesti Posti pressiesindaja Kadri Tonka sõnul puudutab korrektne vormistamine nii kirju kui pakke. “Kui näiteks kirjadele ei ole märgitud sihtnumbrit või see on vale, siis tuleb muidu automaatselt sorteeritud kirjade puhul neid käidelda käsitsi ja seetõttu võtab kirjade sorteerimine rohkem aega,” rääkis Tonka BNSile. “Sama oluline on korrektsete saaja ja saatja andmete lisamine pakisaadetistele,” lisas ta.

Samuti on Tonka sõnul mõnikord probleemiks pakkide hooletu pakendamine. “Kõige hullem on, kui saadetis on pakitud nii, et see rikub teiste saatjate pakke,” rääkis Tonka.

Küsimusele, et mis saab adresseerimata kirjadest, vastas Tonka, et need saadetakse tagasi saatjale, kui saatja aadress on teada. “Kui pole võimalik tuvastada ei saaja ega saatja aadressi, hoiustatakse kirjad Eesti Posti arhiivis,” rääkis Tonka. “Kui kiri on adresseeritud jõuluvanale, siis jõuluvanani see kiri ka jõuab. Kui kirja eest on postimaks tasutud ehk peal on õiges vääringus mark, saadame kirja Lapimaa jõuluvanale, kui marki pole, jõuavad kirjad mõnda kohalikku jõuluvana kontorisse. Tänavu näiteks saatsime kirjad Paidesse,” selgitas Tonka.

Ühtlasi tuletab Eesti Post meelde, et väljapoole Euroopa Liitu edastatavate postisaadetiste puhul peab klient täitma postisaadetise deklaratsiooni, millel tuleb fikseerida saadetises sisalduv ja nende väärtus. Pakikaardile märgitud andmed kontrollib klienditeenindaja üle ning tuvastades selle põhjal keelatud sisu, informeerib kohe ka klienti.

Kõik postisaadetised läbivad kontrolli ka Eesti Posti sorteerimiskeskuses, kus teostatakse saadetistele lisakontroll, pisteliselt tehakse saadetistele läbivaatust ka röntgeniaparaadiga. Kui sorteerimiskeskus tuvastab saadetises keelatud esemeid, saadetakse saadetis tagasi saatjale. Lisaks sellele teeb Eesti Post koostööd maksu-ja tolliameti tolliametnikega ja aeg-ajalt on saadetiste kontrollimisel abiks maksu- ja tolliameti koerad. Rahvusvahelised saadetised läbivad kontrolli ka lennujaamas.

Postiga on keelatud saata pürotehnilisi tooteid, kiiresti riknevaid toiduaineid ja raha.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments