Lasteraamatukogus näeb Valgevene kunstniku imelisi pilte

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Kes tahab saada hingerahu ja natuke nalja, peab minema lasteraamatukokku, et vaadata  Valgevene kunstniku Hanna Karaleva näitust.

Hanna Karaleva oli Eestis üsna tundmatu, kuni lastekirjanduse keskuse kunstiekspert ja raamatuillustraator Viive Noor märkas ühes Tallinna asutuses tema pilte. Viive Noorel kulus aasta, et Karaleva maalid ka Eestisse jõuaksid, rääkis lasteraamatukogu töötaja Krista Kumberg.

Sel sügisel avatigi Eesti Lastekirjanduse keskuse mitmes saalis Hanna Karaleva ja tema abikaasa Aleksander Demidovi maalide näitus.

Nüüd jõudis üks osa Hanna Karaleva piltidest ka Haapsallu. Tema pildid on maalitud soojades toonides, nad on maalitud omapärase käekirjaga ja nad jutustavad lustakaid, nukraid või mõtisklema kutsuvaid lugusid. Näiteks kaks pilti, mõlema seljas laps. Ühel pildil on hanel silm kinni ja laps magab. Teisel pildid on lapsel silm lahti, aga hani magab. Kas kunstnik tahtis nalja teha, vaataja tähelepanu proovile panna või mõlkus tal mõni muu mõte meeles?

“Tema inglid õhkavad soojust,” kirjeldas Kumberg. “Inglid on kodused, mitte kõrged ja kauged olevused. Kes teab, ehk nad ongi emad.”

Nii Anna Koroleva kui ka Aleksander Demidov on sündinud Minskis. Mõlemad elavad kodumaal, kuid nende tööd on läinud laia ilma ning kaunistavad paljude Euroopa riikide galeriisid ja ehivad erakogusid.

“Koroleva ja Demidovi puhul on tegemist äärmiselt positiivse kunstiga, mis soojendab hinge ja tekitab mõnusat nostalgiat,” kirjutab kunstnikupaari kohta lastekirjanduse keskuse koduleht. “Anna pisikese irooniaga vürtsitatud helged ja nostalgilised tagasivaated lapsepõlve, Aleksandri peene koloriidiga veidi sümbolistlikud maalid – kummitama jäävad mõlemad.”

Haapsalu lasteraamatukogus saab Hanna Karaleva pilte näha jaanuari lõpuni.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments