Juhtkiri: Kohalik toit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kooli– ja lasteaiasööklatesse kohaliku toidu toomisest välja kasvanud projekt „Kohalik toit kohaliku kogukonna toidulauale” on jõudnud sinnamaale, et arutletakse, kuidas kodu lähedal toodetu ka kodusele toidulauale jõuaks.

Kohaliku toidu propageerimisel ongi üks suurimaid muresid, et tootja ja tarbija ei leia üksteist üles. Võib ju teada, et naabrinaise käest saab mune, aga kui tahaks herneid või ube, siis ei oskagi kohugi pöörduda. Ometi ei julge keegi hernekasvatust tõsisemalt ette võtta, sest ei tea, kas ostjaid leiduks.

Kohapeal toodetu väärtustamisele ja propageerimisele aitaks kaasa, kui see rohkem silma paistaks. Sellepärast väärib edasiarendamist idee kohalikku toodangut poodides rohkem esile tõsta. Oleks ju tõesti tore kui Läänemaal piimatooted oleksid asjaomase külmletis märgistusega, leivariiulil oleks kohaliku leiva osa eraldi ja kommide vahelt leiaks üles kohaliku toodangu.

Ühelt poolt oleks see abiks omainimestele, kes põhimõtteliselt eelistavad just kodu lähedal toodetud toitu ja tahavad toetada kohalikke ettevõtjaid. Kindlasti oleksid selle üle rõõmsad Läänemaa külalised. Ise reisil käies eelistame ju ka kaasa osta just kohapeal toodetud kaupa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jorge
9 aastat tagasi

Love the mitts! Those sheets are so cool and the ptraetns are adorable!! I keep meaning to sew a dress for my little girl but it keeps dropping down the list 🙁 Think I’ll wait for warmer weather!

Meeli
9 aastat tagasi

Ma pakkusin kartulit, seda saab. Muud asjad tuleb omal tekitada.
Läheb teoks ka või niisama trükid? Külm tuleb peale.

Meeli
9 aastat tagasi

Ei saa kahjuks. Kui nende järgi isu- kevad tuleb, pane seeme mulda ja loom aeda 🙂

koll
9 aastat tagasi
Reply to  Meeli

kuidas ei saa, ise pakkusid ju

koll
9 aastat tagasi

mitusada kilo kardulat oleks hädati vaja. Kas saaks ka paar tünni kapsast ja pool tonni veiseliha?

Meeli
9 aastat tagasi

Keegi söögikartulit soovib? Mitusada kilo saab Kirblast 🙂
Haapsalu toodetest tahaks lähemalt poest saada toda seemnete ja porganditükkidega saiakuubikut, väga hea on, aga pole võtta 🙁

naine
9 aastat tagasi

üldiselt paneb asjad paika rahakott.On seal tootel märk kohalikust tootest või ei ole,inimene suuremalt osalt ostab ikkagi rahakoti järgi.Kaupluste vahendustasu on suur ja kaup jääb ilmselt letile.Alles me kiitsime Lihula leiba ja kus see nüüd on ?Minule maitses ja ostsin alati.Aga ikkagi ei tasunud see tegemine ilmselt ära.Kohalikule on kasulikum müüa otse ja nii see peakski olema. Ja kadestada pole vaja kedagi,raske põllumehetööga rikkaks ei saa aga hõivatud oled 24/7

naisele
9 aastat tagasi
Reply to  naine

naisele – vaata selleks et su rahakott täis oleks pead sa ostma kohalikku toodet. sest vastasele korral osatad supermarketite kaudu EL turujääke ja selge on see et nende jääkide hindadega kohalik tootja võistelda ei suuda. Kui sa kohalikku toodet ei osata siis ostetekse see toode välisriigist sisse ja raha rändab välja ja naabrimees jääb sul töötuks sest tema toodet ei osteta. Kui naabrimees jääb töötuks siis sa maksad kinni ta sotsiaalabi või küüditab tööhõiveamet ta soome. Mõlemal juhul ei osta ta sinu toodetud toodet või teenust . Ja nüüd sa nutad siin et sul raha ei ole. Aga küla kiigutajad… Loe rohkem »

te
9 aastat tagasi

siin ikka saate aru, millest lugu üldse kirjutab ? 🙂

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  te

No äkki isegi saame. Tarbiksin ka kohalikku toitu, aga kuhugi pimedasse garaazi taha ma seda hankima ei lähe. Kogu see teema on tootjate poolt täiesti läbi mõtlemata, rõhutakse vaid nimele ja üritatakse kaupluste vahendustasu oma tasku toppida, ise sentigi investeerimata. Ei usu mina, et sestt sellisel kujul asja saab.

kodanikule
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Läbi mõtlemata on ta küll aga ilmselt hallollus ei küüni. Seda on neile külakiigutajatele ka aastaid räägitud aga ilmselt on ajupuitu kole palju isegi kontakte ei suudeta hoida. Aga vahendustasu tasku toppimise vastu ei tohiks tavakodanikul mitte midagi olla, ikka parem kui omad sellest midagi saavad kui välismaised pangad.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

vahendustasu tasku toppimise vastu ei ole muidugi midagi, aga selle eest tuleks ka midagi teha. Praegu toimub ainult toppimine. Mõne leti, külmiku, väikese rendipinna ja müüja hankimine ei tohiks kamba peale ju üle jõu käia.

ka läänlane
9 aastat tagasi

ei tea,laps küll kiidab põhikooli toitu.Kartulipuder,maitsvad supid.Alati paar salati valikut.Maitsvad magustoidud, ei saa küll Näksi toitlustamisega võrrelda.

ei leia üles
9 aastat tagasi

pimesikumäng?

ehk aitab
9 aastat tagasi

kui seda nn. #kohalikku# turu väravas või kaupsi ukse ees müüa või hoopis hakkaksid taksojuhid sellega hangeldama, selline defka peaks ju hästi kaubaks minema