Uuring: Elujõulised on pooled Läänemaa omavalitsused

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kaart: repro
Kaart: repro

Statistikaameti eile avaldatud Eesti piirkondliku arengu aruanne esitles Eestis esimest korda välja arvutatud omavalitsuste elujõulisuse indeksit, mis sisuliselt annab koondhinnangu iga omavalitsuse “tervislikule seisundile”. Elujõulisuse indeksi järgi on Läänemaal kõige elujõulisemad Vormsi ja Noarootsi vald. Järgnevad Haapsalu linn ning Ridala, Oru ja Taebla vald (juhuslikus järjekorras).

Uuring tehti 2011. aasta andmete põhjal, kui Oru, Taebla ja Risti vald ei olnud veel ühinenud Lääne-Nigula vallaks.

Kõige elujõuetumateks Läänemaa valdadeks on hinnatud Martna ja Hanila. Järgnevad Lihula, Risti ja Kullamaa (juhuslikus järjekorras).

Elujõulisuse indeks on tinglik mõõdik, mis hindab, millised omavalitsused on tulevikus võimelised tagama oma elanikele elamisväärse keskkonna.

Elujõulisuse indeks arvutiati 8 näitaja alusel:
* rahvaarvu muutus 2000. ja 2011. aasta vahel
* alla 65aastaste osatähtsus kogurahvastikus
* keskmine registreeritud töötus
* tulumaksu laekumine elaniku kohta
* kohaliku omavalitsuse tulu elaniku kohta
* kõrgharitute osatähtsus
* äriühingute arv 1000 elaniku kohta
* äriühingu tegevusalade arv

Statistikaameti piirkondliku arengu aruandest järeldatakse, et üle poole Eestist ei ole tulevikus elujõuline. Pikemalt saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
10 aastat tagasi

on pakkuda oma lehe fe4nnidele pf5hjust, miks nad peaks sinu lehte kfclastama. Suhtlus oma ettevf5tte fe4nniga on dilaoog, mitte fchepoolne karjumine kf5rbes. Oma hinnagu annavad fe4nnid like nuppu vajutades mine

kas
10 aastat tagasi

tõesti on veel neid totakaid,kes usuvad mida kallutatult neile ette puhutakse.Mis siis on Vormsil-sissekirjutused lihtsalt nendelt,kes vahel käivad suvekodus,kuna on rikkurid kohalikus mõistes,siis vallaelu huvitab neid niipalju,et praam käiks ja ka bentsu ja õlut saaks saarelt,kui see juhuslikult lõpeb.Noarootsit peab üleval riigigümnaasium.Kui võim vahetub ja kuskil kabinetivaikuses otsustatakse teisiti,siis on ju adjöö,mis see kohalik võim siia puutub,sealt siis ka kõrgesti haritute osakaal,maamats,kes on kutseharidusega ja sõidab miljoniliste masinatega,püüab kallitte vahenditega kala jne.,see statistikasse arvesse ei lähe,sest tema pole elujõuline.Ausalt öeldes naerma ajab…

Ahto
10 aastat tagasi

Ka riigi poolt tellitud uuringud ,räägivad tegelikule poliitikale vastu. 2 elujõulist valda ,Oru ja Taebla, oli vaja liita vähemelujõulisega . No mis see peaks nüüd andma siis?

Ah et
10 aastat tagasi

…järgmine samm ise otsustada tahtvate valdade sundliitmiseks ?? Kõige viimane asi,mida uskuda,on need nn. uuringud. Kes plekib (riik), see saab ka oma soovilood. Järgmistel valimistel tasub siiski teisi erakondi valida….