Lihulas enim hääli saanud volinik peatab oma liikmestaatuse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lihula vallavolikogu nelja alalise komisjoni töösse on kaasatud kokku 24 inimest: ligi neli viiendikku neist on koalitsiooni ridadest. Vastasrindlasi on komisjonides kokku viis. Foto: Helen Viispert
Lihula vallavolikogu nelja alalise komisjoni töösse on kaasatud kokku 24 inimest: ligi neli viiendikku neist on koalitsiooni ridadest. Vastasrindlasi on komisjonides kokku viis. Foto: Helen Viispert

Lihula vallavolikogu liige, valimistel enim hääli kogunud Tiina Lobja otsustas oma volitused teadmata ajaks peatada.

Lobjal on volikogus 119 inimese toetus. See on kümme protsenti valijaist. See on valla suurim häälte hulk, ja seda teist perioodi järjest. 2009. aasta valimistel kogus ta 184 häält.

Kui Lobja lahkub, on nimekirjas järgmine 24 häält kogunud Mairo Kanter.

Neli aastat vallavolikogu juhtinud Lobja ütles, et peatab volitused, sest niisama ei taha ta kogus istumas käia: „Naasen, kui saan võimaluse kaasa rääkida. Praegu mul seda ei ole.”

Tiina Lobja on üks kahest volikogu liikmest, keda ei ole koalitsioon kaasanud ühegi alalise komisjoni töösse.

Lobja, kes juhib Lihula kultuurikeskust, ütles, et on avaldanud soovi olla haridus– ja kultuurikomisjoni liige, kuid seda ei ole arvestatud.

Opositsiooni kuuluv Vladimir Hmelik ei ole soovinud komisjonitööd teha.

Lihula valla põhimääruse järgi on igal volikogu liikmel õigus kuuluda ühte alalisse komisjoni. Komisjoni koosseis kinnitatakse ja koosseisu muudetakse komisjoni esimehe ettepanekul poolthäälte enamusega avalikul hääletamisel.

Haridus– ja kultuurikomisjoni esimees Jüri Hinsberg ütles, et Lobja avaldas tõepoolest soovi komisjoni kuuluda, aga ta tegi seda suuliselt volikogu istungi pausi ajal.

Hinsberg vastas Lobjale, et võtab soovi arvesse, kuid ei teinud seda. „See oli koalitsiooni otsus Lobjat mitte kaasata,” põhjendas Hinsberg.

Lihula vallavolikogu esimees Jaak Kastepõld ütles, et komisjon peab suutma konstruktiivselt töötada, tööd ei tohi takistada isikute vahelised vastuolud. „Kui pinged on maas, saab ta (Tiina Lobja — toim) kaasatud. Meile on vajalikud kõik inimesed,” sõnas Kastepõld.

Lääne maavalitsuse maasekretäri Kristel Jupitsa sõnul saaks õiguste rikkumisest rääkida pärast seda, kui liige on volikogule kehtestatud korra kohaselt selleks soovi avaldanud, nii et esialgu on raske öelda, kas tegemist on Lobja õiguste rikkumisega või mitte.

Seda, mis vormis peaks volikogu liige oma soovi avaldama, valla põhimäärus ei määratle.

Ühe põhjusena oma volituste peatamiseks nimetas Lobja ka väsimust. Tema sõnul olid neli aastat vallavolikogu esimehena väga rasked. „Vald oli kummuli kraavis,” sõnas ta.

Lobja lisas, et oli volikogu esimees ööpäev läbi ja vallarahvale kogu aeg kättesaadav. „Kes kakles mehe või naabriga, kellel oli labidavars pooleks,” kirjeldas Lobja.

Lihula valla nelja alalise komisjoni töösse on kokku kaasatud 24 inimest: ligi neli viiendikku neist on koalitsiooni ridadest. Vastasrindlasi on komisjonides kokku viis.

Haridus–, kultuuri– ja sotsiaalkomisjoni liige on Lobjaga liidus kandideerinud Janar Sõber. Maaelu– ja korrakomisjoni liige on Tõnu Viherpuu.

Vastasrindlaste nimekirjast on komisjonides veel kaks liiget, kes volikokku ei pääsenud: eelarve– ja majanduskomisjoni liikmed on Mairo Kanter ja Edvard Eelsalu.

Revisjonikomisjoni juhib opositsionäär Külli Raudsik, komisjoni liige on Janar Sõber.

Jaak Kastepõllu sõnul on viis opositsiooni liiget komisjonides igati proportsioonis. Igas komisjonis on vähemalt üks vastasrindlane ja sellest piisab, et teistsugune seisukoht ära kuulata, ütles Kastepõld.

Lihulas on võimul sotsiaaldemokraatide (viis kohta) ja valimisliidu Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik (kolm kohta) koalitsioon; opositsioonis on Lihula Areng (viis kohta).