Entrumi ideed: Läänemaa noored tahavad luua e-muusikakooli, telesaateid ja maagiafestivali

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mullu pälvisid kõige ettevõtlikumate noorte tiitli Saaremaa noormehed Mihkel Kristofer Vajak ja Mikk Kärner tahvelarvutipõhise Android-õpiku väljatöötamise eest. Foto: Entrum
Mullu pälvisid kõige ettevõtlikumate noorte tiitli Saaremaa noormehed Mihkel Kristofer Vajak ja Mikk Kärner tahvelarvutipõhise Android-õpiku väljatöötamise eest. Foto: Entrum

Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede arenguprogrammi ja konkursiga Entrum liitunud Põhja-Eesti noored algatasid tänavu rekordilised 171 ettevõtlikku ideed, millest 33 on Läänemaa noorte algatused. Järgneva viie kuu jooksul asuvad noored neid ideid inkubatsiooniprogrammis arendama, lootuses võita Entrumi konkursil “Eesti kõige ettevõtlikumad koolinoored 2014” tiitel.

SA Entrum tegevjuhi Darja Saare sõnul näitab algatatud ideede arv, et Tallinna, Harjumaa, Järvamaa, Läänemaa ja Raplamaa noortel on potentsiaali ja tahtmist võtta Eesti elu paremaks muutmiseks midagi ette ning end teostada uute äri- ja sotsiaalsete teenuste ning toodete pakkumise kaudu.

“Entrumi missioon ongi toetada noorte potentsiaali arendamist ettevõtluseks vajalike teadmiste ja oskuste õpetamise, kasulike kontaktide jagamise, esimese kogemuse andmise ning turvalise keskkonna loomise kaudu. Juba viie kuu pärast saab Põhja-Eesti ligi 500 noort inimest, kes on suutelised märkama võimalusi Eesti elu paremaks muutmiseks ning valmis need muutused ettevõtluse kaudu ellu tooma,” selgitas Saar.

Entrumi neljanda hooaja 13–19aastaste osavõtjate ideed pärinevad väga erinevatelt elualadelt: IKT ja inseneeria, sotsiaalne ettevõtlus, loomemajandus (disain), loome-majandus (muusikatööstus) ja teenusmajandus ja tootmine.

Tänavu osutus noorte seas kõige populaarsemaks IKT ja inseneeria majandusvaldkond, milles registreeriti kokku 43 ideed, neist 10 on Läänemaa noorte algatused.

Kokkuvõtlik Entrumisse registreeritud ideede statistika on järgmine: IKT ja inseneeria (43 ideed), sotsiaalne ettevõtlus (30), loomemajandus (disain) (28), loomemajandus (muusikatööstus) (41), teenusmajandus ja tootmine (29).

Maakondlikult jaotuvad ideed järgmiselt: Tallinn (42 ideed), Harjumaa (43), Järvamaa (30), Läänemaa (33) ja Raplamaa (23).

Oma ideed kirja pannud tiimid pääsevad Entrumi inkubatsiooni ehk neljakuulisesse koolitusprogrammi. 22. märtsil 2014 esitlevad koolinoorte start-up’id avalikult oma toodete prototüüpe ning start-up’ide käivitamise tulemusi Nokia kontserdimajas. Koolitusprogramm kulmineerub ettevõtlikkusideede konkursiga, mille peaauhinna võitnud ideetiimi liikmetele annab president Toomas Hendrik Ilves 7. mail üle tiitli “Eesti kõige ettevõtlikumad koolinoored 2014”.

Entrum on Eesti Energia algatatud ja koostöös majandus- ja kommunikatsiooni-ministeeriumiga ning Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga ellu viidav üleriigiline noorte ettevõtlikkusideede konkurss ja arenguprogramm. ENTRUM on kolmeaastase rotatsiooni põhimõttel tegutsemise jooksul arendanud ettevõtlikkust rohkem kui tuhande viiesajas noores. Ida-Virumaa, Lõuna-Eesti ja Lääne-Eesti noored on programmi raames ellu toonud 346 sotsiaalse ettevõtluse, tehnoloogia, öko- ja loomemajanduse valdkonna ideed.

Entrumi programm on pärjatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi konkursil 2011. aasta parimaks ettevõtluse edendajaks, Rootsi Äriauhinna 2011 konkursil parimaks sotsiaalselt vastutustundliku ettevõtluse algatuseks ja EMSL 2011. aasta konkursil parimaks kodanikuühiskonna ärisektori algatuseks, 2013. aasta ülemaailmse kaubanduskodade konkursi parimaks noorte ettevõtlikkusprojektiks ja programm on 2013. aasta üle-Euroopalise vastutustundliku ettevõtluse auhinna võitja.

Läänemaa noorte ideed:

* Tahame pakkuda inimestele lihtsaid ja tervislikke retsepte, mis on kättesaadavad internetis ja hiljem ka äpina. Tahame lasta teha kuulsamatel inimestel videoid, kuidas nad tervislikku toitu valmistavad. Kasutajal on võimalik liikmeks registreeruda ning oma videoid üles laadida. (Start-up’i kontaktisik Ellinor Raudsepp)

* Tele-show noortele. Saade TV-s, mis on noortelt noortele. Saade on eelkõige mõeldud varateismelistele, teismelistele ja noortele, ent ka päris põnnidele ja tiba vanematele. Veel kindlat formaati välja mõeldud ei ole, ent iga kord võiks midagi natuke erinevat näidata. Saates võib olla arvamusnurk, kus noored ise arutlevad neid puudutavate teemade üle ja tutvuvad ka teiste mõtete ning arvamustega, oleks muusikatuba, kus noored tulevased tähed võiksid end laiemale kuulajaskonnale tutvustada – musitseerida ja/või laulda. Samuti oleks kavas erinevaid võistlusi ja mänge. Klassikaline mälumäng, väljakutseid pakkuvad võistlused, erinevad tantsumängud, võistlused, kus noored näiteks kuulsuste vastu võistleksid. Võiksime näidata noorte enda tehtud videoid ja lühifilme, tutvustaksime erinevaid põnevaid hobisid ja üritusi. (Kontaktisik Lydia Kurus)

* E-muusikakool. E-muusikakool kujutab endast veebilehte, kuhu loon koostöös muusikakooli professionaalsete õpetajatega algkursused erinevate instrumentide õppeks, solfedžoõppeks, hääleseadeks. Kogu protsess toimuks video teel lihtsalt ja arusaadavalt. Õppida saab omas tempos. Pakuksime paari videotundi kvaliteediga tutvumiseks ja huvi äratamiseks tasuta. Edaspidisel kasutamisel muutuks e-muusikaõpe tasuliseks. (Start-up’i kontaktisik: Markus Lember)

* Idee on tuua erinevatesse Eesti väikelinnadesse üritusi ja esinejaid vastavalt noorte eelistustele ning soovidele. (Kontaktisik: Birgit Aljaste)

* Korraldame Haapsalus kolmepäevalise maagiafestivali, mille raames toimub vanalinnas teemakohane laat, esinevad bändid, solistid, mustkunstnikud, iluvõimlejad, tantsijad, toimuvad teatrietendused, erinevad töötoad, tsirkus ning on vabaajaplats, kus on karussell ja mängud. Lossihoovis toimub vibulaskmine, seal on kuumaõhupall ja hobusesõit. (Kontaktisik Berta Valdma)

* Tahan teha telesaate, kus räägitakse inimestele elust enesest. Näiteks: Me kõik vaatame reklaame ja seal pakutakse kolme erinevat pesupulbrit, aga me ei tea, milline on hea. Selleks on telesaade, kus testitakse päriselt järele, milline pesubulber on kõige parem. Teine näide: mis riigist tuuakse kõige paremat tomatit?
Teisisõnu tahan aidata inimestel teha silmad lahti ja aitada neil valida õiged tooted/teenuseid. (Kontaktisik: Heidi Nikitin)

* Tahame pakkuda võimalust luua internetis muusikat koos inimestega kogu üle maailma. Saab näiteks filmida, kuidas sa mingit pilli mängid ning inimesed näevad seda. Sinuga hakkavad ühinema inimesed, kes mängivad sulle juurde teisi pille. Ja mitte ainult pille, seal võivad olla DJd, tantsijad, kes iganes. Nii võivad tekkida uued bändid/grupid. (Kontaktisik: Hedi Tammsalu)

* Korraldame kontserdi fotograafidele ja muusikutele. Kontserdi lõpuks valitakse välja parim bänd, parim pilt ja/või fotograaf. (Kontaktisik: Elina Laas)

* Noortefilm. Tahaksin luua uusi filme noortest ja nende elust. (Kontaktisik: Tsiivi Maarja Pent)

Veel ideid: http://www.entrum.ee/ideed/

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments