Eesti 100. sünnipäevaks tulevad tammikud Taeblasse ja Lihulasse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lihula gümnaasiumi 6. klassi lapsed korjasid ilusaid suuri tammetõrusid nii palju, et istutavad neid peale kindlaksmääratud paiga ka oma kodude juurde. Foto: Aino Merevoo
Lihula gümnaasiumi 6. klassi lapsed korjasid ilusaid suuri tammetõrusid nii palju, et istutavad neid peale kindlaksmääratud paiga ka oma kodude juurde. Foto: Aino Merevoo

Sel nädalal käisid Läänemaa koolilapsed korjamas tõrusid, et panna alus puudele Eesti vabariigi 100. sünnipäevaks rajatavais tammikuis.

Lihula gümnaasiumi 6. klassi õpilased korjasid teisipäeval tõrusid kooli lähedalt kortermajade juurest ja vilistlaste tammikust.

“Leppisime kokku, et iga laps korjab vähemalt sada tõru, kuid saak osutus palju suuremaks,” rääkis projektijuht Aino Merevoo. “Mõned korjasid neljakesi suure kilekotitäie.” Korjati kõige tervemaid ja suuremaid tõrusid.

Järgnevail päevil istutasid lapsed osa tõrudest maha, uuel nädalal pannakse osa idanema pottidesse. “Iga laps kujundab omale tõru jaoks lillepoti ja jälgib klassiaknal puukese idanemist ja kasvamist,” kirjeldas Merevoo. Tärganud istikud istutatakse maha kevadel.

Õpilased panevad oma ettevõtmise kohta kõik kirja ja uurivad tammede hingeelu loodusõpetuse tunnis, tööõpetuse õpetaja abiga valmistatakse vaiad maha pandud tõrude ülesleidmiseks.

Lastele meeldib Merevoo sõnul ettevõtmine väga. “Võib-olla sirgub siit tõsisesid loodushuvilisi,” ütles ta.

Tulevase tammiku paik ei ole veel kindel. Merevoo sõnul on üks mõte rajada puiestee Ristiku elurajooni ja kooli ühendava tee äärde. “Kui tõrudest sirgub palju võsusid, saame võib-olla kokkuleppe, et veel kuhugi istutada,” sõnas ta.

Tammetõrude korjamisega ja istikute kasvatamisega on algust teinud ka tulevase Lääne-Nigula valla koolid. 100 tamme park on Taebla vallavanema Ülle Ermani sõnul kavas rajada alale, mis jääb kortermajade ja raudteeäärse piirkonna vahele. “Park seoks vana ja uut Taeblat,” ütles Erman. Alale on algatatud detailplaneering ja vald taotleb seda munitsipaalomandisse.

Ermani sõnul on jutuks olnud ka sümboolsete tammesalude rajamine varsti endisesse Risti ja Oru valda.

Riigikantselei miinimumkavaks on rajada Eesti vabariigi 100. sünnipäevaks 2018. aastal igasse maakonda vähemalt üks tammepark.

“Eesti 100 tamme” koordinaatori Riina Soobiku sõnul otsustatakse maakondades kohapeal, kas parke tuleb üks või mitu. Tõrude tee tammeparkideni võiks tema sõnul olla kogukonda ühendav ettevõtmine. “Osas kohtades organiseerivad lapsevanemad paiku, kuhu istutada,” tõi Soobik näite.

Eesti 100. sünnipäeva esinduspark tuleb Tamsallu Lääne-Virumaal. Valik langes Soobiku sõnul Tamsalule osaliselt nimemaagia tõttu. “Asukoht on kindel ja ettevalmistused täies hoos,” ütles Soobik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
10 aastat tagasi

Tamm on tõesti nõudlik puu. Pidage meeles -Tamm kasvab kasukas ,aga palja peaga. Ehk siis tamme ümber peab olema varjuks teisi puid ,aga ülevalt tahab valgust. Maa peab viljakas olema . Tõrudega veel selline teema ,et esimesel aastal ei tasu midagi maa peale oodata . Tamm kasvatab esmalt juuri maa alla ,siis alles ilmutab midagi ülesse poole. Idee igati hea ,aga vaeva tuleb näha.

tamm
10 aastat tagasi

vajab kasvamiseks enda ümber palju ruumi. Tamm ei ole kask ega pärn, et sellest puiestee teha(st suhteliselt lähestikku seisvad puud reas). Ei maksa selle kampaaniaga lolliks minna, vaid asjatundjate valvsa pilgu all uusi tammikuid rajada.