Eakate festivalil tunnustati Silvia Hansonit ja Haapsalu õpetajate-pensionäride klubi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Silvia Hanson Reet Linnalt tänukirja vastu võtmas. Foto: eakate festivali korraldajad
Silvia Hanson Reet Linnalt tänukirja vastu võtmas. Foto: eakate festivali korraldajad

Täna tunnustati eakate festivalil teiste hulgas Haapsalu kunstnikku Silvia Hansonit ja Haapsalu õpetajate-pensionäride klubi.

Täna, rahvusvahelisel eakate päeval, tunnustati Tallinnas Salme kultuurikeskuses alanud eakate festivalil neid, kes on aidanud kaasa eakate elu paremaks muutmisele. Elutöö kategoorias pälvis tunnustuse 90aastane kunstnik Silvia Hanson, hea eeskuju preemiaga tunnustati Haapsalu õpetajate-pensionäride klubi.

Elutöö preemia: 90aastane Silvia Hanson

5. augustil avas Haapsalus Kuke galeriis kunstinäituse vitaalne luuletaja, keraamik ja akvarellist Silvia Hanson. Näitusega tähistas kunstnik oma 90ndat sünnipäeva.

Hanson on tööstuskunstnikuna olnud ametis „Lindas“ ja kunstnik-konsultandina Tallinna Moemajas. Veerandsada aastat töötas ta Tallinna Ülikoolis (tol ajal Tallinna Pedagoogiline Instituut), poole sellest kateedri juhatajana. Ta on välja andnud kaks voolimismetoodika käsiraamatut „Õpime voolima“ (1965 ja 1972). Silvia Hanson on olnud oma eluajal kunstiõpetajaks tuhandetele noortele. Tuntumad nimed on režissöör Heiki Ernits stuudiost Eesti Joonisfilm, Haapsalu Kunstikooli direktor Mai Avasalu ja saatejuht Reet Linna.

Tema sulest on ilmunud artikleid moest, kunstimetoodikast, samuti on ta kolme voolimismetoodika alase õppefilmi autor. Kunstnik on esitlenud end kaheteistkümnel isikunäitusel. 2004. aastal ilmus tema sulest luulevihik “Meeleolu sunnil”.

Hea eeskuju preemia: Haapsalu õpetajate-pensionäride klubi

Haapsalu põhikool väärtustab nii oma kui üldse Haapsalu endisi pedagooge ning annab neile igakuiseks kooskäimiseks kasutada sooja tasuta ruumi koos kohvikeetmise jm võimalustega. Lisaks on koolil ilus traditsioon kutsuda pensionile jäänud õpetajad kord aastas kooli saali jõululõunale.

Klubi moodustati aastal 1984, tolleaegse Haapsalu I keskkooli, hilisema Haapsalu gümnaasiumi (praegune Haapsalu põhikool) juurde õpetajatest, kes olid jäänud pensionile. Aastast 1997 kuni tänaseni juhib klubi Ellinor Marianne Merima (sünd 1930), kes ise on terve elu töötanud ajalooõpetajana. Keskmiselt on klubis 20 liiget. Praegustest liikmetest on kõige noorem 77-aastane ja kõige vanem 84aastane.

Karuohaka sai sotsiaalminister

Tänavune Karuohaka tiitel anti Eestis omastehoolduse valdkonna eest vastutajale – sotsiaalministeeriumile minister Taavi Rõivase isikus.

“Omastehooldus on teema, mis “avastati” suure šokiga, millest kõik juba mitu aastat räägivad, aga mis tegelikult vaksavõrdki edasi pole nihkunud, ütles konkursi žürii esimees Eha Topolev. “Peatselt saab aasta sellest, kui omastehooldus oli tähtsa riikliku küsimusena arutlusel isegi riigikogu suures saalis. See on teema, mille lahendustest sõltub IGA PÄEV minimaalselt 200 000 omakseid hooldava Eesti inimese – ja nende hoolealuste – elukvaliteet. Samuti sõltub omastehoolduses toimuvast vähemalt saja tuhande spetsialisti – sotsiaaltöötaja, meediku, rehabilitaatori, pedagoogi – tööelu kvaliteet. Ja ometi… pole ei sotsiaalministeerium, ei valitsus ega parlament suutnud astuda veel ühtki otsustavat sammu, et probleemid lahenema hakkaks.”

“Jätame ministri otsustada, kas jagada seda okkalist “au” oma mitmesajaliikmelise ametnikeperega või kolleegist rahandusministriga või anda ohakas edasi hoopis vabariigi valitsuse täiskoosseisule,” lisas Topolev.

Kokku tunnustas žürii 11 konkursile laekunud ettepanekut, persooni või ettevõtmist.
Kategooriate kaupa pälvisid tunnustust:
– Sotsiaalse närviga autor: Andrei Hvostovile artiklite eest „Minu elu Annleenaga“ ja „Annleena kui sümbol“ (Harjumaa)
– Sotsiaalne ettevõte: MTÜ Pärnu Horisont, kes toimetab Pärnus eakatele sooja toitu koju (Pärnumaa)
– Elutöö: 90aastane Silvia Hanson, kes avas Haapsalus oma elutöönäituse (Läänemaa)
– Persoon: Valgamaa Karula valla Lüllemäe küla sooja südamega pensionär Mare Kotkas
– Seltsielu: Pärnu Raeküla Vanakooli Keskus (Pärnumaa)
– Tubli töö: Ülle Mikk – Elukirja reisiemand (Harjumaa)
– Põlvkondadevaheline side: Paide eakate klubi „Hämarik“ juht Eha Vessmann (Järvamaa)
– Sport: Paide Eakate Päevakeskuse võimlemisringi juhendaja Maimu Lomp (Järvamaa)
– Omastehooldus: Sillamäe pensionäride keskus (Ida-Virumaa)
– Tubli mees: Aktiivne Hiiumaa eakas ja ajaloohuviline Otto Mägi (Hiiumaa)
– Hea eeskuju: Haapsalu õpetajate-pensionäride klubi (Läänemaa)

Kõigist preemia saajatest saab täpsemalt lugeda siit.

Neljandat aastat toimuva Eakate festivali eesmärk on väärtustada eakate rolli ühiskonnas, näidata aktiivse ja tervisliku eluviisi võimalusi ning pakkuda kohtumis- ja suhtlemisvõimalust.

Festivali korraldab MTÜ Inkotuba.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments