Juhan Kivirähk: Valimistava rikutakse teadlikult

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valimistava rikutakse teadlikult, juhuslikke eksimusi on vähem, ütles hea valimistava valvur Juhan Kivirähk täna BNSile.

“Ühinen sellega, mida ütles eilses Foorumis Urmo Kübar, et eksimusi on endiselt palju, kuid tänu valvamisele on juhuslikke või teadmatusest tehtud eksimusi vähem. Need, kes rikuvad, teevad seda teadlikult,” ütles Kivirähk.

Kivirähk peab kõige rängemaks rikkumiseks avalike vahendite kasutamist oma kampaania tegemiseks. “Nagu Tallinnas või mujal, kus reklaamitakse linna või valla raha eest enda kandidaate,” rääkis Kivirähk, kelle sõnul peaksid kõigil kandidaatidel olema võrdsed võimalused.

Hea valimistava valvurid jälgivad muuhulgas, et kampaania rahastamine oleks läbipaistev, toimuks kampaaniavahenditest ja keskenduks sisulistele küsimustele ning kandidaadid avaldaks selgelt enda poliitilisi vaateid.

Välireklaamist valimistava ei räägi, see on reguleeritud seadusega. “Oleme paraku pidanud valimistava raames ka välireklaami hindama. See ei käi tava alla, sest kui praegu on välireklaam väljas, siis see on seaduserikkumine, mitte moraalne eksimus,” lausus Kivirähk.

Samas on hea valimistava valvurid hinnanud varjatud välireklaame, sest neid otseselt valimisreklaami alla viia ei saa. “On ju selge, et kui enne valimisi reklaamida omavalitsuse saavutusi, siis on see selgelt valimisreklaam, mitte teavitus,” lausus Kivirähk.

Täna õhtupoole avalikustavad hea valimistava valvurid ametlikult enda arvamuse senise kampaania kohta. Kivirähki sõnul sisaldab kokkuvõte valvurite arvamust avalike reklaamide kohta, mis nime poolest mingeid üritusi reklaamivad, samuti Keskerakonna valimiskampaaniale keskendunud Tallinna ajalehti Pealinn ja Roheline Pealinn kohta.

“Päevakorras on kandidaatide toetajate fiktiivsed sissekirjutamised. See ei käi küll valimistava alla, aga see on selgelt manipuleerimine – ehk tuleb seda head valimistava täiendada, sest kandidaadid leiutavad pidevalt uusi asju,” ütles Kivirähk.

Hea valimistava sõnastati vabaühenduste liidu (EMSL) eestvedamisel 2009. aastal selleks, et tagada valimiskampaaniates ausa mängu põhimõtetest kinnipidamine ning lugupidav suhtumine valijatesse ja kaaskandidaatidesse.

Vabatahtlike hea valimistava valvuritena tegutsevad sel aastal EMSLi juures Hille Hinsberg, Juhan Kivirähk, Kaarel Tarand, Marek Reinaas, Margo Loor, Mari-Liis Jakobson, Sergei Metlev, Toomas Mattson ja Ülle Madise.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments