Koonga vald rikkus head valimistava

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets.

Koonga vallavanema ja Lääneranna valimisliidu vallavanemakandidaadi Mikk Pikkmetsa sõnul ei tahtnud ükski teine valimisliit ega erakond end valla lehes reklaamida. Foto: Urmas Lauri

Valimiste valvur Tõnis Saarts nimetas reedeses ERRi „Ringvaates” valimiste hea tava kõige rängemaks viimase aja rikkumiseks Koonga valla ajalehte Junnumaa Kuukiri, kus peaaegu terve numbri täidab Lääneranna valimisliidu reklaam.

Saartsi sõnul meenutab Koonga vallalehe septembrinumber propagandalehte. „Seal on isegi kandidaatide pildid. Mitmel leheküljel on kirjutatud, mida (Lääneranna – K.I.) valimisliit ehk võimulolijad on nelja aasta jooksul teinud. Lõpus on vastava poliitlise jõu programm,” ütles Saarts „Ringvaates”.

Saartsi sõnul võib iseenesest valimisreklaami teha, näopilte välja panna ja programme ära trükkida. „Aga küsimus on selles, et tegemist on maksumaksja rahaga ülal peetava ajalehega. Kui niisugust asja teha, siis peab olema kõigil võrdne ligipääs, nii opositsioonil kui ka koalitsioonil. Peab olema tasakaal, või siis ärgu tehtagu sellist asja,” ütles Saarts.

Lääneranna valimisliidu nimekirjas kandideerivad ka Hanila ja Lihula valla praegused juhid, kelle nimed on Koonga valla lehes samuti maksumaksja raha eest ära trükitud. Lihula volikogu esimees ja tulevase Lääneranna valla volikogu esimehe kandidaat Jaak Kastepõld ütles, et tema ei teadnud asjast midagi. „Meie jaoks oli see uudis, et nii läks. Mina nii ei teeks, aga tegu on tehtud. Eks sellest tule kõigil õppida,” ütles Kastepõld. Kastepõllu sõnul on Lihulas valla kulul valimisreklaamist hoidutud.

Koonga vallavanem ja tulevase Lääneranna valla vanema kandidaat Mikk Pikkmets ütles, et leht sellisel kujul oli talle üllatuseks, aga Koonga vallas on tava ajalehe septembrinumbris valimisreklaami teha. Pikkmetsa sõnul trükitakse valla lehes tasuta ära kõigi soovijate reklaam. „Kõigil on võrdne võimalus, aga teised seekord minu üllatuseks reklaami ei saatnud,” ütles Pikkmets. „Ma saan aru küll, et see asi näib mittekorrektne ja meil on kahju, et nii välja kukkus,” tunnistas Pikkmets.

Konkureeriva Nelja valla Ühisjõu valimisliidu üks asutajaid Kersti Ajaots ütles, et temal polnud aimugi, et Koongas on niisugune tava. „Kui oleks teadnud, oleks reklaami saatnud,” ütles Ajaots. Ka Lääneranna valla EKRE esinumber Meelis Malk ütles, et tema ei teadnud sellisest tasuta reklaami võimalusest Koonga valla ajalehes mitte midagi.

Tõnis Saartsi sõnul on üle kolmandiku tänavusi hea valimistava rikkumisi samasugused: kasutatakse valla meediat oma kampaania huvides ega hoolita tasakaalu printsiibist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lehelugeja
6 aastat tagasi

Huvitav nüanss Lääneranna valimisliidus, et vallavanema kandidaat Koongast tegutseb omapäi. Sama valimisliidu volikogu esimehe kandidaat Lihulast ei tea midagi. Mis siis võimule saamise korral juhtuma hakkab, emba-kumba pool tegutseb ja teine pool laiutab käsi, kahju aga läks nii nagu läks……

Kersti Ajaots
6 aastat tagasi

Eesmärk pühitseb abinõu