Rõudes alanud fotokunstiühingu laager harib ja avardab silmaringi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna Rõudes alanud Eesti fotokunstiühingu laager pakub osalejaile mitmekesist programmi: lisaks loenguile ja töötubadele saab osaleda matkadel ning pildistada museaale, fotograafid eksponeerivad oma töid, mida hindab žürii.

Laagrit aitab korraldada Haapsalu fotoklubi eesotsas klubi ja fotokunstiühingu juhatuse liikme Ants Maripuuga.

Fotokunstiühingu ja Haapsalu fotoklubi liige nende asutamisest peale Arvo Tarmula ütles, et tema teada on see ühingu kolmas laager Läänemaal: 1970ndatel oli kokkutulek Rannakülas ja 80ndatel Topul.

Nagu toona, elatakse nüüdki peamiselt telkides ja tehakse matku ümbruskonda. Peamiselt on aga muutunud pildistamiseks kasutatav tehnika ja fotode töötlemise tehnika. Tarmula tõstis esinejaist esile arvutispetsialisti Mati Roosalu Viljandist, “Maci-venda”. Tarmula kasutab ka ise fotode töötlemiseks Macintoshi arvutit.

Lisaks konsultatsioonile piltide töötlemises saab juhendajailt laagris nõu näiteks museaalide pildistamises.

“Varem polegi sellist asja olnud, et kokkutulek toimuks kuskil muuseumis,” sõnas Tarmula.

Rõude muuseumis on nii kolhoosiaegseid kui ka vanemaid esemeid: vokke, telgi, vanu õmblusmasinaid jpm.

“Seal pole nagu tavalises muuseumis. Asjad on riiulite peal ja saad kõiki katsuda, välja võtta ja pilti teha,” kirjeldas Tarmula.

Kokkutulekul saavad kõik osalejad panna näitusele fotosid, töid hindab žürii. Tarmula viis Rõudesse vaatamiseks ja hindamiseks valiku oma hiljutisest näitusest “Päev Osmussaarel”. Fotosid esitavad konkurss-näitusele ka teised Haapsalu fotoklubi liikmed.

Tarmula arvates ongi sääraste kokkutulekute kõige tähtsam osa teiste fotode vaatamine ja ka aruteludes osalemine.

“Fotograafile on väga oluline näha teiste töid,” ütles eluaeg fotograafi ametit pidanud Tarmula. Ta soovitas kõigil, kel võimalik, nädalavahetuse jooksul enese harimiseks ja silmaringi avardamiseks Rõude laagrist kas või läbi tulla.

“Sellist suurt näitust võib-olla Läänemaale kunagi ei tulegi,” sõnas Tarmula. “Seal näeb ikka sadu pilte.”

A1 või A2 formaadis fotosid on Tarmula sõnul vaadata hoopis teine asi kui internetis.

“Netis näed üht pisikest pilti,” sõnas fotograaf.

Fotokunstiühingu kokkutuleku kava näeb siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
noh
10 aastat tagasi

võiks ju ka Maripuu silmaringi harida, et saaks inimene tööle ja raha teenida, et ei peaks enam heade inimeste abist elama ja saaks ka oma võlad saaks siis inimene ära maksta