Lääne Elu paberleht 1. augustil

Madiken

madiken@le.ee

Kunstiakadeemia restaureermisõppejõu Hilkka Hiiopi (all) käe all puhastasid tudengid seinamaalinguid. Foto: Arvo Tarmula
Kunstiakadeemia restaureermisõppejõu Hilkka Hiiopi (all) käe all puhastasid tudengid seinamaalinguid. Foto: Arvo Tarmula
Kunstiakadeemia restaureermisõppejõu Hilkka Hiiopi (all) käe all puhastasid tudengid seinamaalinguid. Foto: Arvo Tarmula

Lääne–Nigula valla juhiks võib saada Olev Peetris

Keskerakonna kandidaat Lääne–Nigula vallavanema kohale on IRLi liige, Taebla valla ametnik Olev Peetris.

„Erakondlik kuuluvus ei puutu asjasse. Me vaatame teda kui inimest,” ütles Keskerakonna Lääne–Nigula nimekirja kokku panev Mati Ristmägi.

Lääne–Nigula vallavolikogu valivad sügisel praeguse Taebla valla üle 2000, Oru valla üle 700 ja Risti üle 700 elaniku. Volikogus on 17 kohta.

4100 eurot info eest Rooslepa varguse kohta

Rootsis tegutsev Riguldi–Noarootsi kodukandiühing otsustas panna välja 10 000 Rootsi krooni (u 1100 euro) suuruse preemia info eest, mis juhataks Rooslepa kabelist varastatud kirikuvarade jälile ja aitaks varastatud esemetel koju jõuda.

Lisaks kodukandiühingule on 3000 euro suuruse preemia välja pannud Noaroosti vald koos Rannarootsi muuseumi, Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu ja Noarootsi kogudusega.

Valitsus on unustanud riiklikud huvid

Eestit ei hävita mitte välisvaenlased või Euroopa Liit, vaid IRLi poliitikud — mõni ilmselgelt, mõni aga salamisi, arvab Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid ja põhjendab, miks kuulub viimaste hulka põllumajandusminister Helir–Valdor Seeder.

„Teod, mida nad oma ministrite kätega samm–sammult ellu viivad, on nagu salajane programm, mis hävitab meid ja meie riigi. See pole vandenõu teoorias, see on vandenõu praktikas,” kirjutab Karilaid.

Emotsionaalne näitusekülastus Hiiumaal: „Liivast oled sa võetud”

Kaia Kullamaa jagab Lääne Elu lugejatega oma muljeid Hiiumaal külastatud klaasikunstinäitusest.

Tudengid puhastavad De la Gardie lossi maalingud

Kunstiakadeemia restaureerimistudengid puhastavad sel nädalal De la Gardie lossis säilinud seinamaalinguid, mis seejärel eksponeeritakse.

„Need on professionaalse, peene tunnetusega meistri tehtud ja väga läbimõeldud,” kirjeldas juhendaja Hilkka Hiiop maalingute kunstilist kvaliteeti. Ta lisas, et kui mõelda lossi omanikele ja siin suvitanud tsaariperekonnale, siis külameistrit sellist tööd tegema ei võetudki.

Bluusil tõotab tulla publikurekord

Eilse seisuga on oma 20. sünnipäeva tähistavale Augustibluusi festivalile pileteid eelmüügist ostetud juba sama palju kui eelmisel aastal kokku ehk ligi 9500 ja eelmüük alles kestab.

Peakorraldaja Indrek Ditmann prognoosis homsest laupäevani vältava bluusifestivali publiku koguarvuks ümmarguse 10 000 inimest.

Linna tuleb kolm uut majutusasutust, üks on valmis

Haapsalu linna piiril Paralepas Mustika tänav 5 avatakse Augustibluusi alguseks uus majutusasutus — kahe korteriga Mustika külalistemaja.

Mõlemas majaosas on üks kolmetoaline korter, kus on ööbimisruumi seitsmele inimesele.

Mõlemas pooles on saun, avar elutuba ja köök. Just söögitegemisvõimaluse ja ka avara aia olemasolu tõttu peab perenaine maja sobilikuks eelkõige peredele.

Suvel saab promenaadil käia tasuta aeroobikatrennis

Et linna ainus rühmatreeninguklubi FitClub on suvel kinni, koostas aeroobikatreener Siret Kosk lõbusa ja lihtsate sammukombinatsioonidega tantsulise kava „Summer Fun”.

Tasuta treeningud on augusti lõpuni igal esmaspäeval kell 18–19 promenaadi tantsupaviljonis.

Haeskas tähistatakse laupäeval 735. aastapäeva

Kui viis aastat tagasi esitleti külapäeval trükist „Põline Haeska”, siis nüüd ilmub teine osa, kus põhirõhk on Ridala vallas asuva Haeska küla ajalool ja kooli ning külaseltsi tegevusel.

Päeva jooksul on küla kuues taluõues avatud kohvikud. Üks kohvik on spetsialiseerunud pannkookidele, teine on mereteemaline.

Merel läks ümber purjejaht

Eile õhtul läks Pusku ja Topu sadama vahelisel alal kahe kilomeetrit kaugusel kaldast ümber purjejaht, mille pardal olnud kaks meest kukkusid vette. Häirekeskus sai õnnetusest teate kell 17. Pool tundi hiljem leidis piirivalvekaater abivajajad, kes toimetati Rohuküla sadamasse.

On väga oluline, et meestel olid seljas päästevestid ja ühel neist kaasas veekindlas kotis mobiiltelefon, millega kutsuti kohe abi. Mõlemad mehed olid kained.

Põldudel algas talirüpsi ja rukki lõikus

Läänemaa põllumeestele, kes on alustanud lõikushooaega, teeb muret erakordselt suur hulk kahjureid ja kõvasti alanenud müügihind.

Kui eelmisel nädalal sai põllumees talirüpsi tonni eest 357 eurot, siis selleks nädalaks on hind langenud 14 euro võrra. Möödunud aastaga võrreldes on hind kukkunud sada eurot — aasta lõpus võis tonni pealt teenida 450 eurot.

Läänemaal on hea meeaasta

Läänemaa mesinikel on meevõtt täies hoos, tänavust korjeaastat peavad nad väga heaks.

Valge ristik õitses hästi, samuti vaarikas, praegu õitseb põdrakanep, hakkab tulema kanarbikku. Maikuu oli hästi soe, kõik õitses korraga.

Maidla mesinik Ilmar Jõesoo ütles, et on seni võtnud 10–15 kilogrammi mett taru kohta. „Terve suve kohta võib tulla tarust 30–40 kilo,” sõnas ta.

Silma looduskaitsealal tohib jälle kala püüda

Alates tänasest tohivad harrastuskalurid Saunaja lahel ja Sutlepa merel kala püüda. Seni tohtisid seal kalastada vaid kutselised kalurid, harrastuspüük oli peatatud kolm hooaega.

Keskkonnaametil on kaitse–eeskirja uuendamise ajal õigus ise piirata alal liikumist, sh kalapüüki, ka püüki peatada, kuni õigusakt hakkab kehtima, ja seda tehtigi.

Et aga eeskirja menetlemine on võtnud rohkem aega kui alguses planeeriti, otsustas amet võrdse kohtlemise tagamiseks anda välja ka väikese hulga harrastuspüügilube.

Haapsalu turul petta ei saa

Eile hommikul Haapsalu turul tehtud eksperimendi ajal Lääne Elu ühegi ostuga petta ei saanud, kuid korrektset kaalu igal müüjal ei ole.

Möödunud kolmapäeval avaldas portaal Läänlane mureliku lugejakirja, milles Haapsalu turukülastaja kurtis, et puuduvad kaalud ja ostetud kauba koguse vastavust lubatule ei saa kontrollida. Kellel on kaal, on selle enda selja taha peitnud.

Lääne Elu käis kontrollimas, kas müüjatel on kaalud olemas ja kas kaupa antakse ikka nii palju, kui lubatud või tellitud.

Lugeja küsib: kas linna soojaveetorustikuga ühendatud kortermajas saab sooja vee välja lülitada ja boilerit kasutada? Millal parandatakse suur teeauk Metsa tänaval, millal ohtlik auk Väikse viigi kaldal?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Chianna
9 aastat tagasi

Just what the doctor ordeerd, thankity you!