Üldteenuse hind paneb mõtlema

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Üldteenus oli juunis populaarsetest elektripakettidest kallim ja kasvas avatud elektriturul kõrgeima hinnatasemeni, teatas sõltumatu võrdlusportaal Energiaturg.ee.

Portaali andmeil tõstsid kõik suuremad üldteenuse osutajad üldteenuse marginaali.

Suuremate üldteenuse osutajate marginaal ühe kWh kohta oli odavaim VKG Elektrivõrkudel — 0,65 senti koos käibemaksuga. Järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,91 ja Imatra Elekter 0,99 sendise marginaaliga.

„Üldteenuse hind oli juunis võrreldes varasemate kuudega märkimisväärselt kõrgem, näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omaniku arve Elektrilevi võrgus oli seni suurim märtsis — 51,95 eurot,” ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm. „Juuni elektri eest aga peab tarbija tasuma 63,52 eurot.”

Kõrgema hinna põhjustasid  oodatust kallimad börsihinnad ja tarbimise suvisest vähenemisest tulenev marginaalide hinnatõus, lisas Pirmin Tamm.

„Üldteenuse puhul tasub valida mõni pakett, sest üldteenus on kõige kallim viis elektrit osta,” ütles Tamm. „Kõik muud paketid on sellest odavamad.”

Juunis maksid näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud üldteenuse kasutajatena keskmiselt 5,06 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad. Kõige populaarsema fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli hinnakaotus lausa 14,10 eurot.

Tamme sõnul säästsid juunis enim fikseeritud hinnaga pakettide kasutajad, kuid siiski ei soovita ta tõtata paketti vahetama

„Ühe kuu statistika põhjal ei ole mõtet paketti vahetada,” ütles Tamm. Ta soovitas hoida ennast kursis ja jälgida, mis elektribörsil toimub.

„Kui börsihind on jätkuvalt kõrge, tasub paketivahetusele mõtlema hakata,” ütles Tamm.

Kuigi börsihind on juunis olnud märkimisväärselt  kallis, tuli esimese poolaasta kokkuvõttes börsipakett siiski 5% odavam kui fikseeritud hinnaga pakett, võrdles Tamm.

Juunis on elektri tarbimine väiksem ja kuigi hind on kallim, ei ole see rahaliselt nii tuntav.

Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega,  võrgutasu ja aktsiisi ei ole arvestatud.

Energiaturg.ee on sõltumatu võrdlusportaal sobiva elektripaketi leidmiseks, mida arendavad koostöös advokaadibüroo Glimstedt, investeerimisfirma Capital Mill ja ITpartnerina Helmes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
öövastav
10 aastat tagasi

kuidas monopoli omanik riik eesti rahvaga käitub, toimub midagi sarnast nagu omalajal kulakluse väljajuurimine ja me peame veel uhked olema

....
10 aastat tagasi
Reply to  öövastav

Kui tahad riskida, siis vali börsist sõltuv pakett. Kokkuvõttes said poolaastaga siiski 5 protsenti kokkuhoidu.