Keskerakond sikutab vaipa Suklese all

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Sotsiaaldemokraat Rea Raus kandideerib sügisel Haapsalus Keskerakonna nimekirjas. Foto: Arvo Tarmula
Sotsiaaldemokraat Rea Raus kandideerib sügisel Haapsalus Keskerakonna nimekirjas. Foto: Arvo Tarmula
Sotsiaaldemokraat Rea Raus kandideerib sügisel Haapsalus Keskerakonna nimekirjas. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus on  Keskerakonnal kaks linnapeakandidaati ja tulekul on kolmaski, kuid tema nimi avaldatakse augustis.

Teada nimed on volikogu juht Jaanus Karilaid ja aselinnapea Peeter Vikman. Kes kolmest kandidaadist peale jääb, selgub augusti keskel, ütles erakonna Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid.

„Nimekiri tuleb Rahvarinde vaimuga,” iseloomustas Karilaid. See tähendab, et nimekirjas on näiteks sotse ja Res Publica taustaga inimesi. „Nimekiri on kogukonda haarav, ei olene jäigalt parteipiletist.”

Rea Raus eelistab Keskerakonna nimekirja

Üks sotsiaaldemokraat, kes kandideerib Keskerakonna nimekirjas, on Tallinna ülikooli ökoloogiainstituudi säästva arengu hariduse keskust juhtiv Rea Raus.

Raus ütles, et nõustus Karilaiu kutsel kandideerima, sest talle meeldib nende linnapeakandidaat Peeter Vikman.

Raus on oma erakonnaga kokku leppinud, et mõnda aega nad valimisinfot ei vaheta.

„Õnnelikud nad võib–olla ei olnud, aga nad mõistsid minu argumente,” ütles Raus.  „Eks see ole ju natuke delikaatne ja natuke tavatu asi.”

Raus ütles, et Keskerakond tahab nimekirja saada mitme valdkonna asjatundjaid, kaasates tugevaid spetsialiste ja panustades rohkem professionaalsusele kui parteipoliitikale.

„See on kohalikel valimistel õige põhimõte,” ütles Raus.

Rausi sõnul ei ole tal ametikoha suhtes ambitsioone: „Olen Tallinna ülikoolis tööl ja tööpakkumusi on rohkem, kui katta jõuan.”

„Küll aga tunnen, et mul on pakkuda ideid hariduse ja kultuuri valdkonnas,” ütles Raus. „Tahan ideed välja käia, sest valimiste eel võtavad valitsejad neid rohkem kuulda.”

Üks idee, mille elluviimiseks on Rausi meelest aeg küps, puudutab  säästvat renoveerimist. Selle vastu on suur huvi, inimesed vajavad sellekohast koolitust ja nõu. Vaja on üht sõlmpunkti, mis seda nõudlust aitab rahuldada. See keskus võiks olla isemajandav ja luua uusi töökohtigi.

„See ei ole udune boheemlaslik bluff,” ütles Raus, samasugused säästva renoveerimise keskused saavad hästi hakkama Paides ja Tallinnas.

Raus kinnitas, et ei kavatse erakonda vahetada.

Sotsid kaotasid kolm head linnapeakandidaati

„Oleme pettunud, et ta seda tegi, aga anname talle selle andeks,” ütles sotsiaaldemokraatide Haapsalu osakonna juhataja Valdo Maisalu. Tema sõnul võis Rausi peibutada Karilaiu pakutud abilinnapea koht.

Sotside nimekirja kokkupanek Haapsalus läheb Maisalu sõnul üle kivide ja kändude.

„Kes tahavad hingest midagi teha, on Kesk ja Reform juba ära tõmmanud,” ütles Maisalu, kuid  kinnitas, et sotsid lähevad kindlasti välja oma nimekirjaga. „Liikmeskond kasvab meil päris  hästi.”

Maisalu kahetses, et kolmest  tugevast linnapeakandidaadist ei ole neil enam kedagi alles. Piret Hallik–Sass on sotside linnapeakandidaat oma praeguses kodulinnas Pärnus. Teise kandidaadi — Merle Mäesalu— lõi üle IRL. Kolmas kandidaat, kelle nime Maisalu ei nimeta, sai uue töö ja  ütles ära.

Maisalu meelest võib linnapea leida ka konkursi teel —  ongi suurem valik.

Keskerakond keskendub kolmele omavalitsusele

Karilaid ennustas, et Haapsalus tuleb põhiline rebimine Reformi– ja Keskerakonna vahel. Ta lubas välja panna tugeva, vähemalt 25 inimesega nimekirja.

Keskerakond keskendub neil valimistel Haapsalule, Lääne–Nigula ja Ridala vallale. „Need on kolm tähtsamat kohta, aga  nimedega ma veel ootaksin,” ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
47 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
10 aastat tagasi

Aga mulle hr.Sukles meeldib,sest ta Fra mare ja ka Laine annavad tööd paljudele inimestele. Kõige rohkem kardan ma neid nn. uuendajaid,kes tihti ei tea isegi,mida uuendada või ümber korraldada tahavad…..

heh
10 aastat tagasi

tundub,et seekordsed valimised tulevad huvitavad. Fakt on see, et mingi seltskond tegeleb vastastikku mudaloopimisega ja ärapanemisega- ilmselt see käib asja juurde, ei saa sellest üle ega ümber et mõned selleks ka vahendeid ei vali. Vana äriseadus ütleb, et kiida oma kaupa, mitte ära laida teise oma.Seega ma valiks küll pigem selliseid inimesi, kes mingeid uusi ja huvitavaid ideid välja käivad, mitte mingite labasuste arvel punkte ei ürita koguda. Igal juhul jõudu kõigile kandideerijatele, mõistust ja südant valijatele.

Kord majja
10 aastat tagasi

Ammu on aeg moodustada KOV-e professionaalsuse mitte parteide ja isikukultuse pinnalt. Tegijaid on meil vaja, mitte populiste ja niisama käärkäsi, kellele vaid linte läbi lõigata meeldib mõni kuu enne valimisi.

kohalik
10 aastat tagasi

keski meeskond on kõige soliidsem ja ausmama taustaga. Nii IRLis kui REFis on saamameeste peened näpud selgelt näha. kui oled kohalik, siis tead ka ise. ongi sümpaatne, et Kesk suudab ühendada häid tegelasi. kas siis REfis ja IRLis on pingil kõik paadunud irlikad ja refikad…:):) tigedus/kadedus utsitab eelmist kohalikku. saa sellest sõimusõnast kesik ükskord lahti (see näitab vahkviha) ja ole viisakas. Kui Keskerakond Haapsalus võidab, siis on see ju võit ka Haapsalule! Ongi aeg rongil rattaid vahetada.

kohalik
10 aastat tagasi

Kesikute pink on ikka üüratult lühike küll, kui aastatepikkuste pingutuste tulemusel on aselinnapeakandidaadiks teise partei liige, kes juhtimisega hakkama ei saanud ja tuli muuseumist jõuga vallandada. Vallandamisotsus jäi ka kohtus jõusse. Linnapeakandidaat Vikman on muidugi hea ja tubli inimene, aga ka mitte kesik.

Kõrgendik
10 aastat tagasi

tühi mula Bart, kuidas ta vastu oli, milles see seisnes, loeks hea meelega….
pole vaja olla koguaeg millegi vastu, tuleb ikka poolt olla. VIKMANi kohta ei saa ka kõige õelam inimene tühi öelda…väga töökas ja sõnapidaja mees, respek!

Bart
10 aastat tagasi

ETTEVAATUST,sotsid Haapsalus ei ole sama mis sotsid Tallinnas sama ka reformi ja kesk ja teiste parteidega.
Sukles oli eelmiste valimiste ajal Ansipi vastu kuna too pe… kärpis üksikisiku tulumaksu riigi kasuks ja KOV kahjuks.
ETTEVAATUST seoses Vikmaniga,see jube tühi tüüp nagu Urmas Paet lihtsalt populist kes tahab olla tähelepanu keskpunktis ja rääkida suurtest asjadest.
ETTEVAATUST MAISALU omakasupüüdlik nihverdaja kes koorib igalt poolt kus saab(enda kasuks) ja koguaeg hädaldab.Kui selline tüüp linnapeaks saab siis saab palju nalja(halvas mõttes).
Karilaid … mida see mees kohaliklest teab?
Rea tuleb Tallinast tasuta transpordiga ja teeb Haapsalu korda,päris hea.Kaugelt paistab alati kõik ilusam.

ohoo
10 aastat tagasi

Kangelanna ka lõpuks end ise kiitma asunud

Kõrgendik
10 aastat tagasi

kellega ta tülli läks:) kuidas see välja nägi:) see ju puhas huumor, meil pole sirge seljaga maavanemat olnud, aga ehk tuleb veel!

Suviline
10 aastat tagasi

Miks suvehooaeg Haapsalus avati reedesel päeval, ajal kui lapsed koolis ja inimesed tööl?