Graafilise disaini festival aina kasvab

Madiken

madiken@le.ee

Näitus "Isikupära" Haapsalu linnagaleriis. Foto: erakogu

Täna avati Haapsalu kultuurikeskuses ja linnagaleriis üheksas graafilise disaini festival.

Ka tänavune festival kooseneb kahest kokurss-näitusest: “Isikupära/Individuality 2013” linnagaleriis ja “Eesti kultuuriplakat 2013” kultuurikeskuse fuajees.

“Isikupära” teema on sel aastal ROBOT. Väljas on 40 tööd. Tegemist on graafiliste disainerite vabaloominguga, mida eksponeeritakse suures, 1 x 2 meetrises plakatiformaadis.

Osalevad graafilised disainerid Eestist, Lätist, Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast ja Inglismaalt.

Festivali korraldaja Marko Kekishevi sõnul tasuks eriti tähele panna näiteks Petr Bankovi (Venemaa) ja Dima Kavko (Venemaa) töid, kes on on maailmatasemel kunstnikud.

“Eesti kultuuriplakati” konkursile saadeti tänavu rekordiline arv, 257 plakatit 41 autorilt. “Rohkem kui varem, kõvasti,” rõhutas Kekishev.

Tegemist on 2011-2013 aastail Eesti kultuuriürituste jaoks tehtud plakatitega. Žürii valis Haapsalus eksponeerimiseks sada parimat ning nende hulgast omakorda kümme parimat kultuuriplakatit, mida avamisel esitleti ja mille autoreid tunnustati.

Kekishevi sõnul läheb järjest paremaks ka festivalile esitatavate tööde tase.

Sama kinnitas Vene-Eesti graafikadisainer Dmitri Makonnen. “Iga aasta on huvitavam,” sõnas Makonnen, kes tõi Haapsallu kaasa ka oma õpilased. Kunstniku sõnul stimuleerivad näitused plakatikunstnikke – tegema ja paremini tegema.

Makonneni enda töid saab näha mõlemal näitusel, kultuuriplakati näitusel ka kümne parima hulgas.

Avamisele oli kogunenud üle poolesaja inimese.

“Mulle see festival iseenesest meeldib, aga tundub, et see aasta on prindiga midagi valesti läinud,” ütles näitust vaatama tulnud Mae (21). Tema sõnul sobiks graafilise disaini festival paratamatult paremini Tartusse või Tallinna, kus kvaliteetne graafikakunst jõuaks tunduvalt enamate vaatajateni.

Näitused on avatud 30. juunini.

Graafilise disaini festivali korraldab Eesti kujundusgraafikute liit koostöös Haapsalu kultuurikeskusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments