Tobias sai Kullamaal kuldse kirjaga pingi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Pärast Tobiase pingilt katte eemaldamist läbis kokkutulnuid imetlusohe. Foto: Arvo Tarmula
Pärast Tobiase pingilt katte eemaldamist läbis kokkutulnuid imetlusohe. Foto: Arvo Tarmula

Eile avati Kullamaa pargis Rudolf Tobiase 140. sünniaastapäeva puhul heliloojale mustast marmorist ja kuldsete tähtedega pink.

Pink seisab helilooja 100. sünniaastapäeval avatud mälestussamba kõrval. Kullamaa kultuurijuhi kujundatud pingi seljatoe esiküljel on helilooja allkiri ja tagaküljel kiri: “Rudolf Tobiasele. Tänulik Kullamaa 1.06.2013”.

“Tobias pole ainult Kullamaale palju andnud, vaid ka Eestile, Euroopale ja maailmale. Ta on olnud Eesti muusika teerajaja maailmas, ” ütles Kullamaa vallavanem Jüri Ott pingi avamisel.

Käinas sündinud, Kullamaal üles kasvanud ja Peterburis muusikat õppinud Rudolf Tobias oli esimene professionaalne eesti helilooja. Ta on kirjutanud Eesti esimesed instrumentaalsed helitööd, sealhulgas ka eesti muusikas esimese sümfoonilise avamängu ja esimese oratooriumi.

Kullamaa endise kirikuõpetaja Ants Leedjärve sõnul oli Kullamaa Tobiasele väga armas paik. Eriti armastas helilooja Kullamaa kirikut ja kodus olles kasutas võimalust sealsel orelil mängida.

Rudolf Tobiase 140. sünniaastapäeva tähistamine jätkus pärast pingi avamist näituse avamise, kultuurikonverentsi ja kirikukontserdiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ilus
11 aastat tagasi

Tänud hr.Lepalaanele tõesti on väga ilus pink…………. ja eile hommikul oli kohe ilus vaadata,kui küla joodikud pingil istusid.Suured tänud!!!

To oijah
11 aastat tagasi

Miks Sa vingud,Kullamaal on kõikides nn.regioonides oma viimase peal külamajad,Üdrumaa,Liivi,Kullamaa (Coldenbeck,Apteegimaja,Kultuurimaja,Kool võimla ja välisväljakutega -tennis,korvpall,võrkpall,staadion,Kullametsa külamaja,Koluvere külamaja.Poed Liivil,Kullamaal,Koluveres,mille taga Sul on võimalus õlut libistada,kui kõrgkultuurist osa võtta ei soovi.Ega Sinu aur ju kivide peale ega meie suurmeeste jäädvustamise peale ei lähe,ole rahulik,küll Lepalaanel jätkub jõudu.Ja Sa ära räägi noorte eest,kes Kullamaad oma koduks peavad ja õpivad veel ühes eripärasemas säilinud maakeskkoolis,võib-olla magad kaineks ,vaatad eestimaal.maailmas natuke ringi ja saad aru,et parem olla Reinu-Einari OÜ-s traktorist ja tubli töömees,kui linnas prügikastidest toidu ja pudelite otsija.Nii,et jõudu eneseleidmisel ja ära nääguta asjade üle,mida sinu peakene veel ei noki

oiijah
11 aastat tagasi

Pingi peal oli ikka kiri 01.06.2013, mitte 1913.
Aga see selleks. Tundub, et lepalaan tahab, et talle ka kivi või pink pandaks, et ta neid sinna koguaeg püstitab. Kullamaal muud ei olegi kui üks kivi ajab teist taga, noortel polegi mõtet sellises kohas elada ega olla, kui kogu aur läheb kivide ja muu säärase “kõrgkultuuri” peale.