Kuursaal sai esimese kultuuriväärtusena ruutkoodi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna paigaldasid muinsuskaitseameti ja Eesti ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) esindajad Haapsalu kuursaali seinale QR-koodi ehk ruutkoodi, mille abil saab turist kuursaali kohta täpsemat infot lugeda.

See oli esimene ruutkood Eestis, mis sai paigale kahe asutuse koostöös, kokku paigaldatakse neid Eestis 105 objektile.

„Esimene koht on sõnumiga, et kultuuriväärtused on üle Eesti laiali, mitte ainult Tallinnas ja selle ümbruses,” põhjendas EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso Haapsallu tulekut.

Ruutkoodi skaneerimisel avaneb internetilehekülg puhkaeestis.ee või visitestonia.com, kust turist saab objekti kohta esmase ülevaate. Info pärineb mälestiste registrist, kuid see on kuvatud turistile sõbralikus vormis.

Muinsuskaitseameti peadirektori Kalev Uustalu ütles, et riik on panustanud kultuuriväärtuste registri loomisse, kus kultuuriväärtuste kohta on pikk ja põhjalik info. Registrit on seni kasutanud peamiselt spetsialistid ja turistide jaoks pole see Uustalu sõnul seni väga kasutuskõlbulik olnud.

„Tavaliselt juhtub ikka nii, et kui inimene satub ajaloo- ja kultuuriväärtusega objektile, siis kohapeal tekib huvi, mis on selle objekti juures väärtuslikku,” rääkis Uustalu. Kui nutitelefon või tahvelarvuti kaasas, juhatab ruutkood infole ligi.

EASi ja muinsuskaitseameti eestvõttel paigaldatakse Haapsalus ruutkood seitsmele kultuuriväärtusele, lisaks kahele objektile maakonnas. Puhkaeestis.ee leheküljel on infot palju enamate kultuuriväärtusega objektide kohta. Tarmo Mutso sõnul aitasid valikut teha maakondlikud ja regionaalsed turismiarendajad ja valikut tehes jälgiti ka seda, et objektid omaksid turismiväärtust ja oleksid ligipääsetavad.

EASi kommunikatsioonikoordinaatori Merilin Pärli sõnul oli see esimene valik, kuid kultuuriväärtusega objekti omanikel on võimalus ise oma objektile ruutkood paigutada ja EAS on selle juures valmis aitama. „Hea meelega anname info välja, kui keegi tahab ruutkoode juurde teha,” kinnitas Pärli.

1. fotol ulatab EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso haamri muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalule, et viimane lööks ruutkoodi kindlalt seina sisse.
2. fotol vaatab ruutkoodi abil hoone kohta käivat infot kuursaalis suvekohvikut pidav Rein Vatku.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
abc
10 aastat tagasi

Veebiaadressi majaseinale kleepimiseks on vajalik projekt ja asutustevaheline koostöö? Selle kõrval kahvatuvad isegi Revali vürsti ülekäiguraja avamise pidustused.