Juhtkiri: Linn ja maa

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

„Haapsalus oli laupäeval nii vaikne, nii vähe rahvast oli talgutel,” torises Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula esmaspäeva hommikul toimetusse astudes.

Kui uurida „Teeme ära!” kodulehte, polnud asi niivõrd mitte selles, et talgutel oleks vähe rahvast olnud, vaid et linnas olidki välja kuulutatud vaid üksikud talgud — paari korteriühistu ja noortekeskuse juures.

Võib–olla on õigus „Teeme ära!” maakondlikul koordinaatoril Maret Arikesel, kes leiab, et linnades ja kortermajapiirkondades pole talgusündroomi. Maal, kus väiksem kogukond, toimib asi hoopis teisiti ja ühistööd väärtustatakse rohkem.

Võib–olla on asi hoopis selles, et ka linnainimene ihkab linnast ilusa ilmaga eemale ja eelistab linnatalgute asemel maal käed tööle külge panna.

Kindlasti jaguks neidki linnainimesi, kes tuleksid mai esimesel nädalavahetusel kodust välja, et koristada linnas kaldapealseid, haljasalasid või parke. Mis sest, et linnal on firma, kellele selle töö eest makstakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linlane
11 aastat tagasi

Linlane loomulikult korraldas ka ise talgud, muidu ma ei plõksiks siin. Ainult et… meie seltskonnaga tervet linna ära ei korista. Olen sunnitud nõustuma A.Tarmulaga, et rahvast oli linnas talgutel tõesti vähe.

Ivo
11 aastat tagasi

Prahti tohib ka tihemini kui kord aastas ja kampaania korras maast üles võtta. Päriselt.

linlane
11 aastat tagasi

võiks ju ise käed külge panna kui probleemi näeb, mitte oodata et teised ära teevad, järgmine aasta rega talgu ja lase käia

küll me oleme tublid
11 aastat tagasi

Oodake veel natuke, pidage vastu, varsti on veel vaiksem.

Igaühel
11 aastat tagasi

ka torisejatel, kes pole endale leidnud veel talguid kuhu appi tõtata, on suurepärane võimalus ise talguid korraldada.

Linlane
11 aastat tagasi

“…et koristada linnas kaldapealseid, haljasalasid või parke. Mis sest, et linnal on firma, kellele selle töö eest makstakse.” Firmale makstakse kindlate objektide hooldamise eest. Nende hulka ei kuulu näiteks eraomanduses olev nn Osmussaare park – ja see näeb tõeliselt hooldamata välja juba pikki aastaid. Keegi ei maksa ühelegi firmale ka raudteetammi kõrval roostikku lennutatud prahi koristamise eest. Oleks ju tore, kui niisugustesse kohtadesse jõuaksid kord aastas vähemasti talgulisedki.