Silma õpikoda õpetab lastele internetis ilma

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Silma õpikoda kutsub kõiki 4.–6. klasse üle Eesti osalema projektis “Silma ilma!”, mille eesmärgiks on tutvustada tavalisemaid ilmastikunähtusi, ilma uurimist ning ennustamist.

Nelja nädala jooksul õpivad osalevad lapsed tegema lihtsamaid ilmavaatlusi, lahendavad projekti kodulehel nuputamisülesandeid ning jälgivad samas ilmastikunähtuste teket fotode ja animatsioonide kaudu. Soovijad võivad osaleda fotokonkursil. Parimaile osalejaile on auhinnad, mis innustavad edaspidigi avatud silmadega looduses liikuma.

Korraldajad Silma õpikojast on projekti algust talve venimise tõttu edasi lükanud, et ilmavaatlusi saaks läbi viia just ajal, mil looduses toimuvad suured muutused.

Projekti juht Marko Valker ütles, et osa saab võtta ainult kogu klass koos juhendajaga. “Mõtlesime, et rühmas on ilmavaatlusi vahvam teha,” selgitas Valker projekti käimalükkajate mõtteid. “Neli nädalat on päris pikk aeg ning nii saavad õpilased omavahel ülesandeid jagada,” lisas ta.

Korraldajad avaldavad projekti kodulehel igal nädalal kokkuvõtte, mis on looduses sel nädalal kõige huvitavamat juhtunud. Kokkuvõttes arvestatakse nii Läänemaa looduses toimunut kui ka osalevate õpilaste ilmavaatlusi.

“Loodan, et projektis osalevaist lastest keegi märkab ka ebatavalisi asju,” sõnas Valker.

Valker avaldas lootust, et osaleb 50–60 klassi üle Eesti ehk vähemalt pool tuhat last. “Eile, kui koolidesse info laiali saatsime, olid kohe esimesed osavõtjad kirjas,” ütles ta.

Huvilised saavad projektis osalemiseks registreeruda kuni 15. aprillini meiliaadressil ilmavaatlus@silmalk.ee. Projekti vaatlusülesannete ning juhendmaterjalidega saab tutvuda kodulehel.

Kokkuvõtted tulemustest tehakse mai keskel.

Ilmateemalisi õppeprogramme on Silma õpikoda läbi viinud ka varem, kuid üle-eestiline internetipõhine ilmaõpe võeti ette esimest korda.

Projekti elluviimist rahastab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments