Noarootsi gümnaasium sai lõpuks uue monarhi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Uus kuningas Marju Puk valitsejanimega Marieta Solenblom. Foto Karin Vahar

 

Uus kuningas Marju Puk valitsejanimega Marieta Solenblom. Foto Karin Vahar

Neljapäeva õhtust reede hommikuni oli Pürksi rahutum kui tavaliselt –  üle 150 Noarootsi gümnaasiumi õpilase ja vilistlase pidas igakevadist ööpidu, kus valiti uus monarh.

Noarootsi koolis on kaks õpilaste juhtorganit. Peo korraldas   õpilasesindus, mille liikmeteks on igaks gümnaasiumi klassist kaks õpilast, kokku liikmeid seega 12. Esindust juhtis ja ööpidu korraldab president, kelleks neljapäevani oli  Lilian Hütti.

Teine suur juhtorgan õpilaste seas on Kuningriik – http://www.ng.edu.ee/kuningriik/. Kaks aastat juhtis seda Maksim Shilo valitsejanimega Maximus den Leende, kes valis ennast ise teisel aastal uuesti kuningaks – tema kuninglik õukond toetas tema ideed ning ka kooli juhtkond kiitis heaks ja soovitas tal üheks aastaks veel jääda. Kuningas valib ise oma kuningliku õukonna, see aasta oli seal liikmeid 17.

Eile kuulutas kuningas Maximus den Leende uueks kuningaks Marju Puki (pildil) 11Ast. Uue monarhi valitsejanimeks saab Marieta Solenblom, maakeeli Päikeselill. Nime valib eelmine kuningas, aga kooskõlastab selle uue valitsejaga.

Kaks nädalat saladusega

Marieta Solenblom ei kuulunud enne kuninglikku õukondagi. “Aasta algusest peale olen soovinud sinna kuuluda. Lootsin, et mõni sõpradest saab kuningaks, et siis teda õukonda valitaks,” rääkis ta. Seepärast ei kahelnudki Puk, kui kuningas talle kaks nädalat tagasi teada andis, et on valinud tema.

Esimesed korraldustöö Marieta Solenblomile on korraldada talendiõhtu ja jüriöö jooks.

Uueks õpilasesinduse presidendiks valiti Karla Vahar 10J klassist.

“Olin juba esinduses, aga see, et mind juhiks valiti, hästi suur üllatus,” ütles ta. Vahari sõnul käis küll arutlused selle ümber, et tema võiks juhiks saada, kuid ise ta arvas, et tal pole piisavalt juhiomadus.

Nii uue kuninga kui ka õpilasesinduse presidendi valimised on salajased. Kuningas valib uue kuninga ise, teeb salaja temaga kohtumise ja annab valitule sellest teada. Marju Puk sai teada, et ta on valitud kuningaks, kaks nädalat tagasi ning pidi terve aeg sellest vaikima ja teesklema teadmatust. Ka Karla Vahar kandis kaks nädalat endaga saladust kaasas.

Eelmine kuningas tõi kooli õpilasi

Maksim Shilo aka Maximus den Leende jaokson kuningaajast kõige väärtuslikum kahe aasta tagune turnee Eesti koolides.

“Külastasime kuningliku õukonnaga Eestimaa koole, tutvustasime Noarootsi gümnaasiumit ja tänu sellele tuli eelmisel õppeaastal katsetele kaks korda rohkem õpilasi ehk 180 inimest,” rääkis ta. Vastu võetakse 60-65 õpilase ringis.

Viis aastat kooli huvijuhina töötanud 11A klassijuhataja Anita Arst  ütles, et eelmine kuningas Maksim on väga karismaatiline ja seetõttu tal ka õnnestus olla kuningas kaks aastat järjest. “Mulle meeldis väga, kuidas ta õukonda juhtis,” ütles Arst.

Arsti sõnul on kuninglikul õukonnal ning õpilasesindusel oma traditsioonilised ja paika loksunud üritused. Möödunud aastal korraldas Maksim aga midagi uut – jüriöö matka, kus osalesid õpilased 1.-12. klassini, võistkondades olid suured ja väiksed segamini ning kaheteistkümnendikud vedasid pisikesi kukil. “Oli  väga südamlik ja tore üritus,” ütles huvijuht.

Kesköine korvpall

Ansambel Jats pani terve saali tantsima – Jatsi kuulub ka 2 aastat olnud Kuningas Maksim. Esinemise kestis 00.20ni. Selleks ajaks oli aga enamus saalist tühjaks jooksnud ning inimesed olid tõtanud koolimajja korvpalli vaatama.

Korvpallimatši juhtisid peale esimest poolaega veel vilistlased 10:8, kuid teises siis õnn pöördus ning kogu kohtumise võitsid gümnasistid 30:26. Kaks viimast aastat on võitnud vilistlased ning gümnasistid pidavatki üpris harva võitma, protsentuaalselt umbes 30-70).

Korvpallimatši vahel tantsisid tantsutüdrukud, keda juhendab Riina, kes teist aastat annab ise koolis trenne – juhendab hip-hopi ja aeroobikaringi.

Peale korvpallimatši algas disko kultuurimajas. Huvijuht lahkus peolt peale kahte ning ütles, et pidu jäi veel kestma.

Raili Friedemann
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kellele lüüakse hingekella
9 aastat tagasi

Inimest tuleb õpetada võimuga mängima ja mida varem seda teha seda parem tulemus saavutatakse. Pärast vaata ja minesta kuidas võim sinuga mängib ja kuidas võim rahvale hingekella lööb. Aga need noored, kes selles mängust naerul näoga osa võtavad on ise paari aasta pärast selle võimumängu ohvrid.