Loomakaitseselts kutsub eelistama mahemunasid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti Loomakaitse Selts tuletab enne ülestõusmispühi meelde, et eelistada tuleks mahemunasid ja vabalt peetud kanade munasid, mis on karbil märgistatud vastavalt arvuga 0 ja 1.

“Tänapäeval on enamus poelettidele jõudvatest kanamunadest pärit masstootmisest, kus igal linnul on kasutada A4 suuruse paberilehe jagu ruumi,” selgitas Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Evelyn Valtin. “Kuigi alates 2012. aastast hakkas kehtima täiustatud puuride nõue, mille järgi peab kanadel olema nii pesa, allapanu kui ka õrs, ei võimalda ka nendele nõuetele vastavad puurid kanadele neile loomuomast eluviisi,” lisas ta.

Just seetõttu peab  selts  loomasõbralikumateks tootmisviisideks mahetalupidamist ja vabapidamist, kus kanad saavad välitingimustes ringi jalutada. Lisaks õues viibimise võimalusele on neile tagatud rohkem ruumi ning võimalus muneda pesasse, olla õrtel, siblida ning mahetootmises ka liivavanne võtta.

Eesti Loomakaitse Selts soovitab tarbijatel jälgida pakendil olevat märgistust, et teada saada, millisest tootmisviisist munad pärinevad.

Munade tootmisviisid on märgistatud:

0 – tunnustatud mahemunad

1 – vabalt peetavate kanade munad

2 – õrrekanade munad

3 – puuris peetavate kanade munad

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments