0

Politsei kontrollib sel nädalal turvavöö kasutamist

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Politsei kontrollib sel nädal turvavöö kasutamist, erilist tähelepanu pööratakse turvavöö kinnitamisele sõiduki tagaistmel.

Uuringud näitavad, et kui turvavööd kasutaksid kõik juhid ja sõitjad, oleks hukkunute arv ca 10–20% võrra väiksem ning samavõrra väheneks liiklusõnnetustes saadavate vigastuste raskus.

2012. aastal manteeameti korraldatud uuringu järgi kinnitatakse turvavöö esiistmetel ja lastel pea alati, tagaistmel aga 83% juhtudest. Keskmisest vähem kinnitavad turvavöö tagaistmel mehed ja 15–34aastased sõitjad. Turvavöö mittekinnitamise põhjustena tagaistmel tuuakse kõige enam välja harjumuse puudumist ja unustamist (42%), lühikese vahemaa läbimist (29%) ning ebamugavust (27%).

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku sõnul tuleb vaatamata suhteliselt suurele turvavöö kasutamise harjumusele selle vajalikkust ikka selgitada ja ka järelevalvet pidevalt jätkata.

„Liiklejate teadlikkus ja hoiak turvavöö vajalikkuse osas on aasta-aastalt küll oluliselt kasvanud, kuid aeg-ajalt selle kinnitamise unustamine, väikeste vahemaade läbimise või ebamugavuse põhjusena nimetamine võivad järjepideva meeldetuletuse puudumisel muuta turvavöö kinnitamise ebaregulaarseks,“ rääkis Riho Tänak.

Politsei tuletab meelde, et turvavöö peab olema võimalikult keha ligidal, ei tohi olla keerdunud ega kortsus. Pärast kinnitamist tuleb turvavöö täiendavalt veel pingutada. Kontrollida tuleb ka peatoe kõrgust ning reguleerida see vastavaks inimese pikkusega. Peatugi ei tohi olla mitte kaela kõrgusel, vaid peab toetama pead kuklast.

Politsei kontrollib turvavöö kasutamist käesoleva nädala jooksul kõikjal Eestis. Maanteeameti turvavöö kampaania kestab märtsi lõpuni.

Lisainfot turvavöö kasutamise kohta saab maanteeameti kodulehelt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz