Haapsalu esindab Eestit rahvusvahelisel seminaril

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu noorte huvikeskuse esindajad Karel Nappus, Berta Valdma ja Kristi Märk käisid Hämeenlinnas kasulikke rahvusvahelisi suhteid sõlmimas. Foto: erakogu
Haapsalu noorte huvikeskuse esindajad Karel Nappus, Berta Valdma ja Kristi Märk käisid Hämeenlinnas kasulikke rahvusvahelisi suhteid sõlmimas. Foto: erakogu

Sel nädalal Soomes Hämeenlinnas peetaval koostööseminaril õpivad Haapsalu noorte huvikeskuse esindajad, kuidas korraldada edukat noortevahetust.

Seminarist “Turn the Youth Exchanges (ON)line” võtab osa kümme riiki: Taani, Poola, Tšehhi, Rumeenia, Bulgaaria, Küpros, Türgi, Itaalia, Soome ja Eesti.

Tegemist on Salto Youthi treeningprogrammiga, kuhu SA Archimedes Euroopa Noored büroo valis kandidaatide hulgast Eestit esindama Haapsalu noorte huvikeskuse koosseisus Berta Valdma (15), Karel Nappus (15) ja noorsootöötaja Kristi Märk.

Seminari peamine eesmärk on üheskoos õppida, kuidas planeerida ja ellu viia edukat noortevahetust, samuti leida endale välispartnerid.

“Ärkame kell 8, päev lõpeb hilja õhtul, räägime kogu aeg inglise keeles, mõtleme kaasa ja üritame samal ajal projekte planeerida, nii et puhkusest on asi kaugel,” teatas Berta Valdma Hämeenlinnast.

Sellest hoolimata on ta rahul. “Kõik noored peaksid proovima kuskil käia, sest see annab uusi kogemusi ja võimaldab tutvuda uute kohtade ning toredate inimestega,” arvas Berta. “Nüüd saan ka rohkem aru, kui väga on inglise keelt vaja.”

Nädal aega õppimist ja koostööläbirääkimisi on kulgenud edukalt, Haapsalu noored on leidnud kolm koostööpartnerit: Bulgaaria, Poola ja Tšehhi.

“Meid kõiki huvitab, kuidas elada tervislikult, ja seepärast oleme hakanud suveks planeerima projekti “Young and Healthy”, mille sisu on tervislik toitumine, aktiivne eluviis ja alternatiivmeditsiin,” tutvustas Berta Valdma tulevikuplaane.

Soome telekanal YLE tegi treeningseminarist loo ja üheks kolmest noorest, keda intervjueeriti, oli Haapsalu noormees Karel Nappus.

“Nad küsisid noorte erinevuste ja riikidevahelise suhtluse kohta. Samuti huvitas neid, mida ma arvan Euroopa tulevikust ja Euroopa noortest,” kirjeldas Karel intervjuud.

Noorsootöötaja Kristi Märgi sõnul pakub programm “Euroopa noored” suurepäraseid võimalusi, mida on patt kasutamata jätta. “Õnneks on paljud Läänemaa noored need võimalused avastanud ja neid kasutama hakanud,” ütles Märk.

Sügisesest taotlusvoorust sai peaaegu 5000 eurot Lihula noorte filmihuviliste projekt, ning kui kõik läheb hästi, on Haapsallu peagi oodata vabatahtlikku Kanaari saartelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments