Talviste viiruste kõrghooaeg jõudis Haapsallu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Igatalvine kõhu- ja hingamisteede viiruste puhang jõudis Haapsallu — Läänemaa haigla palub patsiente mitte külastada ja linna algkoolist puudub viiendik õpilastest.

„Viiruste hulk on suurenenud nii olulisel määral, et oleks hea meel, kui inimesed ilma hea põhjuseta ei külastaks haiglas kedagi,” ütles Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg. Täna pandi osakondadesse välja hoiatavad sildid.

Tennisbergi sõnul ei ole viirused nii tõsised, et inimesed seetõttu haiglas sees oleksid, kuid väljast tulevad viirusekandjaid võivad haiglas viibivatele nõrgenenud immuunsüsteemiga patsientidele haigusi juurde tuua.

Haapsalu linna algkooli õpilasperest puudus esmaspäeval viiendik — 240 lapsest 48, teatas kooli direktor Malle Õiglas.

„Meil on mõlemat haigust, nii kurgu- kui ka kõhu-,” sõnas Õiglas. „Kooliõde käis juba eelmine nädal hoiatamas, et kui vähegi paha hakkab, tuleb laps koju saata.”

Haapsalu perearsti Sirje Jupitsa sõnul hakkas igatalvine viiruste hooaeg tunda andma möödunud esmaspäeval. Enim kurdetakse kõrge palaviku, käheda hääle ja köhahoogude, vähem ka kõhulahtisuse ja –valu üle.

„Jaanuari lõpp, veebruar, märts on hittkuud,” sõnas Jupits. „See on tüüpiline nii meil kui ka mujal maailmas — Soomes, Rootsis, Norras.”

Jupitsa sõnul on enamasti tegemist tavalise adeno– või noroviirusega ning esialgu piisab perearstiga telefoni teel konsulteerimisest ja käsimüügirohtudega ravimisest. Kindlasti tuleb aga viiruse puhul töölt või koolist–lasteaiast koju jääda, ka haiguslehte saab perearstilt telefoni teel.

Arsti juurde tuleks minna siis, kui 2–4 päeva jooksul pole haigusnähud taandunud.

Risti perearsti Hingi Kalbergi sõnul on patsientide arv tõusnud küll, kuid mingit erilist või olulist puhangut ei ole. Tavalisest rohkem on tööealisi patsiente ja palavikku–köha, kõhuhädasid mitte.

„Täna näiteks pole ühtegi koolilast käinud,” sõnas Kalberg. „Võib–olla nad on tublid ja saavad kodus hakkama, võib–olla pole maale jõudnud veel need viirused.”

Lihula gümnaasiumist puudus eile 14 õpilast. „Natuke rohkem kui keskpärane, aga puhang annab ikka tunda, sest mitu õpetajat on rivist väljas — ise ja minu pere ka,” sõnas kooli direktor Janar Sõber.

„Trennis on ka näha,” lisas ka maadlustrenne andev Sõber.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
matteus küünarpuu
9 aastat tagasi

päris hirmus

krevor undres
9 aastat tagasi

ei huvita