Gripilaine pole Läänemaale veel jõudnud

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Viirushaigused  jaanuaris 2016Viirushaigustest poole moodustasid läinud nädalal gripiviirused. TERVISEAMET

Kui läinud nädalal hakkas Eestis grippi haigestumine jõudsalt kasvama, siis Läänemaale ei ole gripilaine veel jõudnud.

Läänemaal diagnoositi läinud nädalala kaks gripijuhtu, aga laboratoorselt neid kinnitatud ei ole, selgitas terviseameti Haapsalu esinduse vaneminspektor Lea Kiis. Gripp diagnoositi kahel 35-39 vanusegruppi kuuluval naisel.  

Ka ülemiste hingamisteede haigused ei ole Läänemaa veel erilist hoogu sisse saanud.

„Suurtes linnades, kus inimesi on rohkem, levivad viirused ka kiiremini,” nentis Kiis. „Meil haigestumise tõusu eelmisel nädalal veel ei olnud.”

Terviseameti andmeil hakkas Eestis eelmisel nädalal märgatavalt kasvama gripilaadsete ja ülemiste hingamisteede viirusnakkuste haigestumiste arv. Arstide poole pöördus  4656 haigestunut, kasv oli eelneva nädalaga võrreldes 32%. Grippi haigestunute arv kolmekordistus. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Harjumaal, Ida-Virumaal ja Narvas, Tartu- ja Viljandimaal. 

Esialgseil andmeil vajas eelmisel nädalal haiglaravi 17 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on hospitaliseeritud 48 patsienti, neist 21 ehk 43% olid kuni neljaastased.

Lääne-Tallinna keskhaigla, Tartu ülikooli kliinikumi ja Pärnu haigla andmeil vajas jaanuaris gripi tõttu intensiivravi 6 inimest vanuses 35-91 eluaastat. Kõik nad kuulusid riskirühmadesse. Gripi tõttu on tänavu surnud üks vanem inimene.

Läinud nädalal kinnitati laboratoorselt 55 A- ja 30 B-gripiviirust (nädal varem 17 A ja 7 B). A-gripiviirus (A(H1N1)pdm09) on rahva seas tuntud seagripina. See viirus on ringluses 2009. aastast. Terviseameti prognoosi kohaselt sarnaneb selle hooaja gripi raskusaste ja suremus eelmisele hooaja omaga.

Terviseameti andmeil levib gripiviirus kõikides vanusrühmades. Enim on grippi haigestunuid kuni 5aastaste laste hulgas, aga uusi haigusjuhte tuli möödunud nädalal kõige enam juurde koolilaste hulgas.  

Enim on ohustatud väikesed lapsed, vanemad ja riskirühmadesse kuuluvad inimesed. A-viiruse tüvi on olnud aastaid kasutusel ühe komponendina ka gripivastases vaktsiinis. Gripi vastu on vaktsineeritud Eestis aga vaid 1,6% elanikkonnast.

Lea Kiis pani läänlastele südamele, et kuigi grippi Läänemaal veel palju ei ole, tuleks ettevaatusabinõudest kinni pidada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments