Armas apteek, aita!

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lisaleht_Armas apteek, aita_Inna Varbola foto Arvo Tarmula

Apteeker Inna Varbola soovitab inimestel apteekriga nõu pidada, et õige preparaat välja valida. Foto Arvo Tarmula

Sügiseste ilmamuutustega kaasnevad tavaliselt ka külmetushaigused ja hoogsamalt hakkavad levima viirused. Esimeste haigussümptomite korral haaratakse enamasti koduse apteegi järele ja tõtatakse apteeki.

Benu Posti apteekrite Inna Varbola ja Marge Raidpere sõnul on haigestumiste kõrgaega Eesti kliimas väga raske ennustada, sest vahel soosivad suvisedki ilmad haigestumist. Praegu on aga juba märgata haigestumiste kasvu.

Esimeste haigussümptomite korral on perearsti asemel tihtilugu esmane nõuandja just apteeker. „Kui haigus on alles alanud, on selline ebamäärane tunne ja ega perearst siin suurt midagi teha saa, sest pole selge, kuhupoole haigus kalduma hakkab,” ütles Varbola. Neil esimestel päevadel olekski mõistlik puhata, magada, palju juua, võtta ingverit ja tsinki ning vaadata, kuhupoole hakkab haigus kulgema.

„Tuleks palju juua, olgu see kas vesi, morss või tee, peaasi et organism saaks abi,” ütles Varbola ja lisas, et parimad on hapukad joogid nagu näiteks jõhvikamorss. Marjadest ise tehtud morss on kordi kasulikum kui poest ostetud pakimahlad, millesse on lisatud suhkrut ja säilitusaineid.  

Vitamiinid aitavad

„Kui tullakse apteeki juba haigussümptomitega, soovitame ravimeid (paratsetamool, ibuprofeen või niinimetatud kuumad joogid),” ütles Inna Varbola. Haiguste ennetamiseks soovitatakse võtta C-vitamiini, tsinki ja punast päevakübarat. Need tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad haigustega paremini hakkama saada.

Apteekrite sõnul võib teha aeg-ajalt organismi tugevdavaid kuure, näiteks võtta profülaktika mõttes kuu aega punast päevakübarat ja siis paari kuu pärast kuuri korrata, kuid C-vitamiini ja tsingi võtmist pole hilja alustada ka siis, kui esimesed haigusmärgid ennast tunda annavad.

Varbola sõnul pole C-vitamiini puhul ka üleannustamise ohtu. Üledoos tekitab küll neerule lisakoormust, kuid üleliigne C-vitamiin tuleb organismist välja.

Apteegis vitamiine valides võib silme eest üsna kirjuks võtta: müügil on mitmesuguste tootjate iga suuruse ja hinnaga topsikuid-karpe. Inna Varbola sõnul tuleb valikut tehes lähtuda eelkõige inimese vajadustest ning alles siis saab hakata konkreetset preparaati valima. „Oluline on teada, kas inimene suudab neelata tabletti või kapslit või vajab hoopis vedelravimit,” selgitas apteeker. Seejärel vaadatakse inimese vajadustest lähtuvalt, mida üks või teine vitamiinipreparaat sisaldab: mis annuses on üht või teist vitamiini, millise soolaühendina see tabelis, kapslid või vedelikus on.    

Apteekri sõnul mängivad valiku tegemisel rolli ka inimese vanus, toitumine, liikumisharjumused ja seegi, kui stressirohke ta elu parasjagu on.

„Kui inimene hakkab haigeks jääma, võiks C-vitamiini võtta üks gramm päevas,” ütles Varbola ja lisas, et ometi on arvamusi, et üle 75 mg pole mõtet võtta, sest ülejäänu tuleb organismist välja.

Taimetarkus

Inna Varbola sõnul pole põhjust alahinnata ka ravimtaimi. „Külmetuse korral on number üks kindlasti ingver, mis vahepeal unustuse hõlma kippus jääma,” ütles ta. Palaviku korral on abi pärnaõiest. Põletiku vastu aitavad kummel ja saialill, kurguhädade vastu on hea saialilletee. Apteegist leiab ka teesegusid, mis on just külmetuse, kurguvalu vms tarvis kokku segatud.

Ingveritee tegemiseks oleks kõige parem riivida värsket ingverijuurt, kuid abi on ka teekotikestest või ingveritablettidest. „Mida naturaalsem, seda parem, sest tablettide puhul peab arvestama, et ükski tablett ei seisa iseenesest koos, vaid selles on ka abiaineid,” selgitas Varbola. Ta lisas, et kui elu on tõesti nii kiire, et pole aega kuuma jooki juua, siis ajab ka tablett asja ära.

Kuumad joogid ja tabletid

Inna Varbola sõnul võiks koduses apteegis olla vitamiinide kõrval varuks ka palaviku- ja põletikualandajad: paratsetamool ja ibuprofeen, millest esimene on just palavikualandaja ja valuvaigisti, teine on ka põletikuvastase toimega.

Populaarsed on lahustuvad pulbrid, millest kuuma jooki valmistada. Varbola ütles, et kuna kuumad joogid erinevad paratsetamooli sisalduse ja kasutatud toimeainete poolest, tuleb ka enne nende tarvitamist apteekriga nõu pidades selgeks teha, millise häda vastu üks või teine paremini sobib. 

Nohu puhul on oluline alandada ninaturset tablettide või ninna pritsitavate ravimitega. Head abilised on Varbola sõnul ka meresoolalahused, mis aitavad nina loputada, niisutada ja ka ninaturset vähendada. Nii on võimalik vabamüügist osta looduslikke tablette, lahuseid ja tilku sissevõtmiseks, mis ravivad nohust tingitud põletikke. Kuna valik on suur, oleks hea apteekriga nõu pidada.

Varbola lisas, et külmetusravimite tarvitamisel tuleks kõrge vererõhuga inimestel arvestada, et need ravimid võivad tõsta vererõhku.   

Apteekrite sõnul võivad nii arst kui ka apteeker küll nõu anda ja soovitusi jagada ning neid nõuandeid tasub järgida. On hea meeles pidada ka oma isiklikku kogemust, mis mõjub ja mis mitte. „Me ei saa oma tervise eest panna vastutust apteekrile või arstile ja öelda, et tehku mind terveks,” ütles Varbola ja lisas, et tervenemisel oleneb palju ka meeleolust: positiivse mõtlemisega inimesed saavad kiiremini terveks kui negatiivse mõtlemisega. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments