Lääne Elu paberleht 19. jaanuaril

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Masenduse eemale peletamiseks on hulgiskleroosi põdeval Anu Mölderil mitu nippi, üks neist on motiveeriv kiri köögiseinal. Foto: Arvo Tarmula
Masenduse eemale peletamiseks on hulgiskleroosi põdeval Anu Mölderil mitu nippi, üks neist on motiveeriv kiri köögiseinal. Foto: Arvo Tarmula
Masenduse eemale peletamiseks on hulgiskleroosi põdeval Anu Mölderil mitu nippi, üks neist on motiveeriv kiri köögiseinal. Foto: Arvo Tarmula

Ridala ütles ühinemisläbirääkimistele „jah”

Kui Oru volikogu ettepanekust Ridalale alguse saanud ühinemislaine teoks saab, võib Läänemaale moodustuda kaheksast omavalitsusest koosnev üksus, kus elab neli viiendikku Läänemaa elanikkonnast.

Lugu saab lugeda siin.

Raudtee plaan kogub toetust

Ajakirjanik Lehte Ilves käis Haapsalu raudtee taastamist toetaval Läänemaa volikogude ühisistungil ja leidis, et sealne meeleolu meenutas veidi Rahvarinde aegu. Toetajate meelest on nende argumendid tugevamad vastaste omadest, aga majandusministrit ei ole seni need veennud.

Aasta sportlased on Kanepi ja Priimägi

Läänemaa aasta naissportlaseks sai ettearvatult tennisist Kaia Kanepi, parimaks meessportlaseks aga üllatuslikult võrkpallur Romet Priimägi.

Vormsi jääteed sel nädalal ei avata

Kui nädalavahetuseks lubatud külm jääd kasvatab ja praod kinni võtab, tahab maanteeamet järgmisel nädalal hakata Rohuküla–Vormsi jääteed maha märkima.

Tasuta kõrgharidus kui Damoklese mõõk tudengite pea kohal

Sotsiaaldemokraat Jaak Allik kritiseerib arvamusküljel IRLi ellu viidavat tasuta kõrghariduse reformi. Kui tudengile antakse õppetoetust, millega ei ela ära, aga samas keelatakse kooli kõrvalt töötamine, tekib suletud ring, mis ähvardab jätta enamiku kehvemaist oludest pärit noori kõrgharidusest eemale. Samuti halveneb iga hinna eest ainepunkti ehk „kehva kolmekese” taotlemise tõttu õppekvaliteet, hoiatab poliitik.

Õpetajad jooksevad uuele riigikoolile tormi

Sügisel avatava Läänemaa ühisgümnaasiumi õpetajate ja muu personali konkursil tuli 30 kohale 83 avaldust, sealhulgas üks taotlus isegi Hispaaniast.

„Konkurss on tormiliselt läinud,” tunnistas gümnaasiumi direktor Leidi Schmidt.

Eestirootslaste kirikuvara jõuab Rootsist koju

Sel suvel tuuakse eestirootslaste välismaale viidud kirikuvara tagasi Rooslepa kabelisse ja aasta hiljem jõuavad Eestisse ka Ruhnu kiriku esemed — siis on Rootsi muuseumides hoiul olnud kirikuvara kodus tagasi.

„Sisult on tegemist Teise maailmasõja lõpetamisega,” võttis eestirootsi kogudustele kuulunud vara Eestisse tagasi toomise teema kokku rannarootsi kirikuvarade komisjoni juht Neeme Suur.

Matsalule tuleb teha uus kaitsekorralduskava

Kui Matsalu märgala kaitsekorralduskava 1994. aastal vastu võeti, oli see esimene omataoline Eestis, nii et selle jaoks tuli isegi sõna välja mõelda, kirjutab Aleksei Lotman. Nüüd on aeg Matsalu jaoks uus kava teha.

Lihula kool pääses „Loodusetarga” finaali

Lihula gümnaasium pääses „Loodusetarga” telesaate finaali ja võitis 3. koha. Finaalsaate salvestusel pistis Lihula rinda Viimsi, Käina ja Hugo Treffneri gümnaasiumiga, ütles Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber.

Hulgiskleroosi põdev naine: Peame kokku tulema ja suhtlema

„Ma olen väga noor inimene,” ütleb naerdes 68aastane Risti elanik Anu Mölder, kes põeb rasket kesknärvisüsteemi haigust Sclerosis multiplex (SM). Nimelt kutsutakse hulgiskleroosi noorte inimeste tõveks, sest enim tabab see 20–40aastasi.

Meelis Malga portree

Kinksi küla mees Meelis Malk on nelja lapse isa, Hanila vallavolikogu liige, juhib Virtsu kooli hoolekogu, Karuse kogudust ja Lõuna–Läänemaa sotsiaaldemokraate. Ta on teoloogiatudeng ja valla ainus korstnapühkija. Kui tarvis, tõttab ta päästma sularahaautomaati või postkontorit.

Uuemõisa koolipoiss kohtus Poola seimi spiikriga

Uuemõisa kooli 5. klassi poiss Cevor Tikerpuu tundis veel päev pärast Toompeal riigikogus käimist uhkust, et sai riigikogu esimehe Ene Ergma kätt suruda. Toompea lossi valgesse saali kuningas Maciuse vastuvõtule oli Cevor kutsutud koos Tallinna ja Tartu lastega, kes kõik lõid kaasa Janusz Korczaki aastale pühendatud joonistusvõistlusel ja töötubades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
11 aastat tagasi

Pildi all on nimi Anu Põder ja artiklitutvustuses Anu Mölder?