Õiguskantsler vaidlustas apteekide asutamise piirangud riigikohtus

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Nurme apteegi juhataja Tiiu Vaha leiab, et apteegi asutamispiirangu kaotamine ei alanda ravimite hinda ega too apteeke maale tagasi. Fotol on Tiiu Vaha (paremal) koos farmatseut Mare Luigega. Foto: Arvo Tarmula
Nurme apteegi juhataja Tiiu Vaha leiab, et apteegi asutamispiirangu kaotamine ei alanda ravimite hinda ega too apteeke maale tagasi. Fotol on Tiiu Vaha (paremal) koos farmatseut Mare Luigega. Foto: Arvo Tarmula

Õiguskantsler Indrek Teder ei jõudnud ära oodata, millal riigikogu tema ettepaneku ära otsustab, ja pöördus täna riigikohtu poole taotlusega tunnistada apteekide asutamise piirangud põhiseadusvastasteks.

Läinud sügisel tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku tühistada 2006. aastast kehtiv ravimiseaduse säte ja kaotada apteegi asutamise piirang.

Riigikogu toetas õiguskantsleri ettepanekut, kuigi mitte väga üksmeelselt: 38 poolt, 20 vastu, üks erapooletu. Edasi läks ettepanek sotsiaalkomisjoni, kes otsustas koostada sellekohase raporti, et tagada apteegiteenuse kättesaadavus, selgitas sotsiaalkomisjoni nõunik Heidi Barot. Raporti koostamise juhiks jäi Maret Maripuu.

Sotsiaalkomisjoni meelest tuleks asutamispiirangu kaotamisel välja töötada abinõu, mis tagab maa–apteekide säilimise. Sedasama leidis ka põhiseaduskomisjon. Raporti tarvis saadeti välja apteekidele jt asjaosalistele küsimustik. Raport peaks valmima kevadel, ütles Barot.

Õiguskantslerit asjade nii aeglane käik ei rahuldanud.

„Õiguskantsler otsustas riigikohtusse pöördumisega mitte enam viivitada, arvestades riigikogu pikaajalist soovimatust astuda otsustavaid samme põhiseadusvastasuse kõrvaldamiseks,” ütles õiguskantsleri avalikkussuhete nõunik Mari–Liis Sesmin Lääne Elule.

Apteekide asutamispiirangud ei puuduta Indrek Tederi sõnul mitte ainult apteekide asutamist, vaid kindlustavad apteegikette kontrollivate hulgimüüjate majanduslikku võimu. Piirangud on Tederi hinnangul kinnistanud ravimite müügil kahe turuliidri võimu.

Asutamispiirangud on kinnistanud olukorra, kus ravimite kättesaadavus ja hind on suhteliselt kehv. Sarnastele järeldustele on jõudnud ka konkurentsiamet ja riigikontroll, kelle aruandest selgub, et hulgimüüjad on müünud apteekidele ravimeid kallimalt kui haiglate ravimihangetel.

Lääne Elu kirjutas detsembri keskel, et Nurme apteegi juhataja Tiiu Vaha saatis õiguskantslerile taotluse tühistada riigikogule tehtud ettepanek.

Tiiu Vaha leiab 3. detsembril saadetud kirjas, et just asutamispiirangute kaotamine on põhiseaduse vastane.

Vaha viitab Euroopa Kohtu praktikale ja toob näiteks, et apteegi asutamispiirangud on 60% Euroopa Liidu riikides.

Õiguskantsleri riigikogule tehtud ettepanekut on kritiseerinud ka apteekrite liit.

Apteekide asutamisel kehtib 2006. aastast piirang, et 3000 elaniku kohta võib olla üks apteek. Maal, kus on juba apteek, uut apteeki kõrvale teha ei saa. Haapsalus peaks selle järgi olema 3–4 apteeki, aga on kuus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kes keelab
11 aastat tagasi

Tallinna pensionäri peale kadedal rahamehel haigakassa nõukogule iga päev 3 käiguline lõuna radisonis välja teha