Vormsi koolimaja tähistas 75. aastapäeva

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tõesti, selline vanus (ehk hoopiski noorus!) täitus nüüd, novembrikuus, Vormsi koolimajal. Teada on, et 17.novembril 1937.a. kõlasid majas pidulikud tänusõnad maja ehitajatele ning moodustati õpirühmad. Koolimaja ehitus olnud omapärane, suisa legendaarne: teda ehitasid peamiselt naised! Säilinud fotodel ongi näha rahvariideis naised.

Tänased koolimaja elanikud, õpilased ja õpetajad sisustasid juubeliks lausa juubelinädala. Igale eelmise nädala päevale leiti sisu ja tähendus.

Rändasime ajas tagasi ning esmaspäevast sai vanavanemate kool, teisipäevast nõuka-aja meenutus, kolmapäeval oldi veelkord lapsepõlves, neljapäevale omistasime tulevikukooli renomee. Reedene päev pidas pidu aktuse ning kohvi-tordilauaga.

Endastmõistetavalt kasutasime kättesaadavaid võimalusi ning eelkõige – selga Vormsi rahvarõivad! Kirjatöö toimus tundides pliiatsiga, vaadata sai tagasihoidlikku näitus esivanemate-aegseist raamatutest ning tarbeesemetest. Koolipäev laabus üksmeeles, kuna herne- ja ahjuroobi õpimeetodit vaja ei olnud.

Järgmisel päeval lippasid kooli valgetes pluusides pioneerid, oktoobrilapsed; kaheksanurkse soni ja traksidega pükstes õpilased. Vahetunde sisustasid mõned meenutused filmilindilt, ikka taas näitus just nimetatud aja aabitsatest, koolivihikutest, esemetest.

Mänguasjad, lehvivad patsipaelad, põlvikud ilmestasid kolmapäeva.
Kooliruume külastasid lasteaia-mudilased. Õpetaja Katrin tutvustas neilegi erinevaid aabitsaid, räägiti erinevate aabitsate peategelastest, üheskoos vaadati pilte, loeti.

Neljapäeval tervitas direktor Veikko Kõrv kooliperet interneti vahendusel. Üheskoos arutlesime, mida põnevat ja ebahuvitavat arvame täielikust e-koolist, taevakanalite läbi õppimisest ja suhtlemisest. Kas võibki aastal 2020 olla kogu meie vabariigis igale klassile üks õpetaja, kes jagab teadmisi, töölehti ja kontrolltöid digitaalselt, ruumist lahkumata? Oleme valmis loobuma verbaalsest suhtlemisest, hoolimisest, reaalsest abistamisest ja koosolemisest? Sel päeval said õpilased eksperimenteerida interaktiivsete õpivahenditega.

Pidulikul aktusel tervitas kooliperet endine auväärt direktor Olev Piirsalu. Oma koolielu huvitavatest seikadest kõneles Maarja Koppelmaa.

Päevakohased tervitused Vormsi vallalt ning samas tänas direktor Veikko Kõrv kõiki, kes koolimaja hoidmisele ning säilitamisele kaasa aidanud. Suurim kingitus- uus katus, millel päikesepatareid soojust püüavad, sai äsja valmis.

Soovime lastekilkeist pungil majale vankumatut püsivust ja hoolivat peremeest.
Malle Hokkonen

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments