Vene segakoor laulab täna Haapsalus helget reekviemi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna õhtul on Haapsalu toomkirikus hingedepäevale pühendatud kontsert – Vene Koorikapell Tallinnast toob külakostiks Gabriel Fauré Reekviemi.

Vene Koorikapelli dirigent Olga Tungal ütles, et hingedeajal esinemine on 38 aastat tegutsenud koori traditsioon.

“Haapsalu toomkirik on meile väga-väga armas,” põhjendas Tungal valikut Haapsalu kasuks. “Siin on väga hea akustika ja hea suhtumisega publik – see tõmbab meid.”

Fauré Reekviem on Tungali sõnul kammerlik, väga ilusate meloodiatega helitöö, mis tema väikesele koorile just sobib.

Ta lisas, et Fauré teos on helge karakteriga vaatamata sellele, et tegemist on reekviemiga ehk leinateosega.

Dirigent kiitis tänaseid soliste, muusikaakadeemia lauluosakonna üliõpilasi Olga Zaitsevat (sopran) ja Tamar Nugist (bariton). “Väga andekad lauljad,” ütles Tungal.

Kaie Tanner on Sirbis kirjutanud:

“Gabriel Fauré (1845–1924) Reekviem on üks omamoodi teos. Kirjutatud on see aastatel 1877–1890, kusjuures sugugi mitte tervikliku teosena, vaid eri aegadel loodud osadest kokku panduna. Seega on ka orkestrikoosseis ositi erinev ja päris mitu korda ümber tehtud. Võrreldes Gabriel Fauré kaasaegsete Hector Berliozi (1803–1869) ja Richard Wagneri (1813–1883) mastaapsete, arvukat orkestrikoosseisu ja lauljate suurt kopsumahtu nõudvate teostega, on tema Reekviem lausa kammerlik ning kestab umbes 35 minutit, millest forte’s musitseerimise osakaal on üsna väike. Pigem kasutab Fauré oma mõtete väljendamiseks värve, harmooniat ja dünaamikat, ning tulemuseks on imeilus kammerlik reekviem.”

Vene Koorikapell loodi 1974. aasta märtsis Tallinnas. Koori loojaks ja esimeseks juhatajaks oli tuntud eesti dirigent John Tungal. Koori on juhatanud Uno Järvela ja Raul Talmar, üle 15 aasta seisab koori ees John Tungali tütar, muusikaakadeemia dotsent Olga Tungal. Koori repertuaaris on vene, eesti ja lääne heliloojate klassikat, vene vaimulikku muusikat ja rahvalaule.

Vene Koorikapell on teinud koostööd ka Läänemaa kooridega ja on Haapsalus sage külaline.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments